[#1] Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami
Przypomniała mi się stara (grałem w nią w styczniu 1993 roku) polska gra na Amigę, pod tytułem "Fortuna". Była to "implementacja" megapopularnego wówczas teleturnieju "Koło Fortuny", stworzona przez grupę - być może demoscenową - na literę "R" :) Grę obsługiwało się z poziomu klawiatury; nie licząc skromnej planszy tytułowej gra nie posiadała grafiki innej niż znaki semigraficzne na brązowym tle i ogólnie była wyjątkowo uboga i z błędami :) Była to jednak pierwsza gra tego typu, stworzona prawdopodobnie "na kolanie" w kilka tygodni po rozpoczęciu emisji teleturnieju - ciekawsze "koła fortuny" pojawiły się kilka miesięcy później (m.in. dwie gry pt. "Koło szczęścia" (SanSoft i Fantasia) i "Koło Fortuny" TSSu).

Może ktoś kojarzy "Fortunę" i jest w stanie coś bliżej na jej temat napisać, lub jeszcze posiada dyskietkę z tym programem i zechciałby zrobić i udostępnić ("dla potomności") jej obraz?
[#2] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Amigę

@galu, post #1

Mam Fortuna 1.0 by RLM (chyba Realm). Posłać?

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2008 13:10:17

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2008 13:11:59
[#3] Re: Fortuna - pierwsze

@BagoZonde, post #2

Jeśli można to i ja bym prosił :)

[#4] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@widelec, post #3

Przesyłam link do zessania, bo nie mam mejla do galu, usunę niebawem usunę :).

http://www.princessa.ovh.org/Fortuna.zip

A tak na marginesie, na c64 miałem o sto razy lepsze koło :)

[#5] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@BagoZonde, post #4

Na Atari 65xe też było ciekawe :P chyba LK Avalonu. Główną zaletą było to, że można było grać bez joya... niezastąpione po awarii:P

[#6] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@BagoZonde, post #4

O kurna, wielkie dzięki :D Nareszczie sobie przypomniałem, skąd tak miło kojarzy mi się modułek mod.matkamies 4Mata - to jest właśnie moduł z "loadera" Fortuny a Fortuna była jedną z pierwszych gier odpalanych na własnej Ami, na drugi dzień po jej otrzymaniu :) Miło powspominać :)
Gra jest oczywiście mocno beznadziejna, no ale była pierwsza i ukazała się w szczytowym okresie "kołofortunomanii". Jeśli chodzi o techniczne sprawy to gołym okiem widać, że jest to AMOS. Jakoś na wiosnę 1993r. dostępna była dużo ciekawsza wersja KF, "Koło Szczęścia" grupy "Fantasia", a jeszcze kilka miesięcy później "Koło Szczęścia" SanSoftu na dwóch dyskietkach - chyba najwybitniejsze dzieło w gatunku :) z samplami z programu telewizyjnego, sklepem Koła Fortuny i Polonezem Caro w finale.

Masz możliwość zrobienia ADFa albo DMSa z tej dyskietki? Chyba warto taki rarytas zarchiwizować w nienaruszonej formie i dodać do TOSEC :)
[#7] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@galu, post #6

Mogę zrobić adf ale Wy także :P, a co do Koła Szczęścia i Poloneza Caro w finale, to chyba właśnie tą wersję mam na c64 bo chyba to właśnie ta doczekała się konwersji (czy tam na odwrót).

[#8] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@BagoZonde, post #7

dawaj ADF lub LHA !!! :S bo juz nie dziala twoj link

[#9] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@HOŁDYS, post #8

Odezwij się na priv ;)
skasowałem z serwera bo tylko miejsce zajmuje ;)

[#10] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@galu, post #1

A ja mam zapytanie.

Za młodu grałem w dwa koła fortuny.

Pierwsze było graficznie zbliżone do tego z TV, a a drugim można było po wygraniu wybierać nagrody (były screeny tych nagród)

Ktoś może udzielić informacji o tych grach ? Albo ma je ktoś na ADF ?

Miałem wtedy może z 7 lat jak w to grałem i do dziś pozostały mi przebłyski jedynie.
[#11] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@Hubez, post #10

Pamiętam, że w którymś z Magazynów Amiga było porównanie trzech kół fortuny. Jedno nazywało się na pewno Koło Szczęścia. Było jeszcze jedno, niewymienione wśród tych trzech. W tym czwartym po wygranej wchodziło się do sklepu, ale był to tylko spis produktów w postaci listy. Tę czwartą fortunę mam gdzieś na ADFie.
[#12] Re: Fortuna - pierwsze "Koło Fortuny" na Ami

@Hubez, post #10

Oto wszystkie gry z gatunku jakie dotychczas znalazłem w grywalnej postaci na Amigę.
Jak widać polskie produkcje przodują, chociaż nadal kilku brakuje. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem