[#1] WHDLoad i gry dla CD32
Czy gra dla CD32, zainstalowana pakietem WHDLoad na dysk twardy, powinna odtwarzać ścieżki audio z płyty CD?
Właśnie odpaliłem z twardego dysku "Bubba'n'Stix" w wersji dla CD32, płyta z grą była w napędzie, ale muzyka nie była odgrywana.

[#2] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@PopoCop, post #1

Niestety, nie ma na to najmniejszych nawet szans.
Pytałem o to kiedyś Wepl'a, czy w jakiejś innej postaci byłaby szansa, na przykład zrzucić scieżki na HD w jakimś bardziej powszechnym formacie (IFF, WAV, MP3) i raczej definitywnie się wyraził - nawet jeśli Amiga by to "uciągnęła", to byłoby z tym za dużo roboty.

[#3] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@PopoCop, post #1

Tutaj o to pytałem ;)
Problem jest taki, że kiedy załadujesz grę w środowisku WHDLoad, "odcina się" ona od systemu, więc albo preloadujemy wszystko do pamięci (a jak wiadomo wszyscy w swoich Amisiach mają około 650MB ;)), albo doczytujemy wszystko "w biegu" (miganie co sekundę żeby doczytać kolejną sekundę muzyki?) lub odwołujemy się do systemu = ogromny nakład pracy na przebudowanie WHDLoad bardziej przyjaznego systemowi.
W skrócie: to se neda :(

[#4] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@5h00n4y, post #3

Uuuuuuuu, to słabo :(

W takim razie z innej beczki. Mam pakiet AsimCDFS 3.10, jest tam coś w stylu emulatora CD32, można "zabootować" system z płyty. Jak na razie użyłem tego tylko raz i skutek był żaden - pojawił się czarny ekran z jakimiś napisami i dalej nie działo się nic (w napędzie była bootowalna płyta z grą dla CD32).
Czy ktoś tego używał? Działa to? Jeśli tak, to może trzeba to jakoś specjalnie skonfigurować?
Jeśli emulator z pakietu Asim nie działa, to może działa jakiś inny?

[#5] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@PopoCop, post #4

Ja używam emulatora z CacheCDFS. Nawet kilka gier udało mi się uruchomić. Potrzebuję jednak specjalnie spreparowaną dyskietkę startową.

[#6] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@mailman, post #5

5h00n4y, a pytałeś się czy istnieje możliwość przekazywania poleceń do CD-romu aby odtwarzał CDDA? To chyba nie powinno wiązać się z jakimś poważnym obciążeniem, gdyż ścieżkę audio odtwarza wtedy przecież sam cd-rom.

[#7] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@rafgc, post #6

Patrz: "odcinanie się od systemu"

[#8] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@5h00n4y, post #7

od systemu odcina się gra a nie WHDLOAD, który ignoruje komendy wysyłane przez grę do CD-ROMU, skoro WHDLOAD potrafi doczytywać dane z dysku, to nie powinno mu sprawić problemu wysłanie polecenia odtwarzania ścieżki do CD-romu, przecież muzyka z CDDA jest odtwarzana przez CD-ROM, amiga nie bierze w tym żadnego udziału

[#9] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@rafgc, post #8

> od systemu odcina się gra a nie WHDLOAD

Ano widzisz, właśnie że nie.
Gra tu nie ma nic do powiedzenia kiedy jest odpalana przez WHDLoad.
To właśnie WHDLoad odcina się od systemu tworząc specyficzne odpowiednie środowisko dla danej gry.
To WHDLoad musiałby być odpowiednio przepisany aby "rozumieć" zapytania gry o odczyt z cd.
Czemu standardowo AmigaOS (3.1 i starsze przykładowo) nie ma możliwości odczytu danych cd bez sterownika?
I dokładnie tego brakuje WHDLoad.
Kwestia napisania odpowiedniej funkcji.

> ignoruje komendy
> wysyłane przez grę do CD-ROMU

Albo raczej nie zna ich, przez co nie przekierowywuje ich do cdromu.

> skoro WHDLOAD potrafi doczytywać
> dane z dysku, to nie powinno mu sprawić problemu wysłanie
> polecenia odtwarzania ścieżki do CD-romu,

Zauważ w jaki sposób WHDLoad doczytuje dane z dysku.
Musi powrócić do systemu, odczytać jakiś fragment danych, wrócić... i tak aż do odczytania całości.

> przecież muzyka z CDDA jest odtwarzana przez CD-ROM, amiga nie bierze w tym żadnego udziału

Jak najbardziej, ale to gra "wybiera sobie" jaka ścieżka w danym momencie ma grać.
Pewno, możesz sobie nacisnąć [play] na na odtwarzaczu i puścic co chcesz, tego Ci WHDLoad nie zabrania.

Ale zapraszam do dyskusji z autorem programu na EAB a nie ze mną... ;)

[#10] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@5h00n4y, post #9

Czemu standardowo AmigaOS (3.1 i starsze przykładowo) nie ma możliwości odczytu danych cd bez sterownika?

Amiga nie obsługuje cd-romu bez sterownika, bo firma commodore nie zaimplementowała jego obsługi w kickstarcie (albo im się nie chiało, albo myśleli, że nie potrzeba albo po prostu nie było było miejsca w kickstarcie).

[b]To właśnie WHDLoad odcina się od systemu tworząc specyficzne odpowiednie środowisko dla danej gry.
Zauważ w jaki sposób WHDLoad doczytuje dane z dysku.
Musi powrócić do systemu, odczytać jakiś fragment danych, wrócić... i tak aż do odczytania całości.

[/b]

No dobra, źle to ująłem, ogólnie to chodzi mi o wypowiedź, że gry z CD32 nie da rady zainstalować z ścieżkami na dysku ponieważ albo trzeba by się zaopatrzyć w 650MB ramu albo raczyć się co sekundowym miganiem ekranu w celu doczytania danych. I tu ma rację, ale nawet jakby ktoś miał te 700mb pamięci, to i tak ten sposób odpada na niezaopatrzonych w turbo klasykach, bo amiga nie dałaby rady pociągnąć gry i jeszcze odtwarzać 16bitowy dźwięk.Ja mówię tutaj o czymś całkiem innym, zaimplementowanie obsługi komend typu play/stop/pause/track select byłoby wg mnie możliwe, nie wiem jak z czasem potrzebnym dla whdload do przełączenia się do systemu/wysłania komendy/powrotu do gry, ale chyba mógłby by on być na tyle krótki, że nie zauważalny, a nawet jeśli, to jedno mignięcie na początku odtwarzania ścieżki, zatrzymania, pauzy nie powinien irytować.

To WHDLoad musiałby być odpowiednio przepisany aby "rozumieć" zapytania gry o odczyt z cd.

Tak, oczywiście, że by musiał, ale w porównaniu do trudu jaki został włożony aby umożliwić uruchamianie tych wszystkich gierek NDOS (niektórych z całkiem wybrednymi loaderami) z dysku twardego, to jeśli jedyną przeszkodą jest dodanie obsługi poleceń cd-romu to dodanie takiej opcji powinno być jak bułka z masłem, ale to jest wyłącznie moje zdanie. A poza tym, autor chyba nie spoczął na laurach i cały czas pracuje nad swoim projektem, czy jest inaczej?

Ale zapraszam do dyskusji z autorem programu na EAB a nie ze mną...

Dziękuję, być może skorzystam :)

Chyba jasno określiłem swój punkt widzenia :)

Coś nie mogę się zarejestrować na tym EAB, nie wiem o co chodzi z tym random question, pisze tam "please type I am not a spambot in the box below
" to ja wpisuję "I am not a spambot" i mi wyskakuje "The answer given for the random question was incorrect"

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2009 17:28:41
[#11] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@rafgc, post #10

> Amiga nie obsługuje cd-romu bez sterownika, bo firma commodore
> nie zaimplementowała [...]

Dokładnie, i podobnie jest z WHDLoad.
Bez autora - nici :(

> Ja mówię tutaj o czymś całkiem innym, zaimplementowanie obsługi
> komend typu play/stop/pause/track select byłoby wg mnie możliwe [...]

Też myślałem że to powinno być proste...
Ale z drugiej strony, gdyby było to już by to zrobił...

> [...] w porównaniu do trudu jaki
> został włożony aby umożliwić uruchamianie tych wszystkich
> gierek NDOS

Co niekoniecznie oznacza że jedynie Wepl się z tym męczył ;)

> A poza tym, autor chyba nie spoczął na laurach i cały czas pracuje nad swoim projektem, czy jest inaczej?

Jak nabardziej, niedawno wyszła nowa oficjalna wersja, a wcześniej jej bety co jakiś czas pojawiały się na serwerze.
Myślę że nie ma się co martwić narazie :)

> Chyba jasno określiłem swój punkt widzenia :)

Wiesz, ja cię rozumię i popieram, też chciałbym taki feature w WHDLoad, przedstawiłem jeno poglądy autora na ten temat ;)
A w każdym razie jak sam to rozumiem że on na to patrzy ;)

> Coś nie mogę się zarejestrować na tym EAB, nie wiem o co chodzi
> z tym random question, pisze tam "please type I am not a
> spambot in the box below
> " to ja wpisuję "I am not a spambot" i mi wyskakuje "The answer
> given for the random question was incorrect"

U mnie jak piszę z innego kompa też nie zawsze za pierwszym razem załapuje. Jak już się zarejestrujesz nie powinno być problemów.

Może kiedy liczną grupą, w myśl przysłowiowego: "kupą mości panowie" uderzymy z postami na autora to się da przekonać?

[#12] Re: WHDLoad i gry dla CD32

@5h00n4y, post #11

No to widzę, że się dogadaliśmy :)

Nawiązując do whdload i cd32 to jeśli już naprawdę dodanie obsługi poleceń dla cd-romu do odtwarzania CDDA nie jest możliwe, to dobrze byłoby wiedzieć dokładnie dlaczego nie. Gdyby Wepl chciał udzielić odpowiedzi na to pytanie, to właściwie wszystko byłoby już jasne w tym temacie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem