Witam,
Chciałbym odświeżyć wątek ponieważ właśnie kończę pracę nad nową wersją edytora do Benefactora. Oznaczyłem ją numerkiem 2.0 ponieważ wprowadza naprawdę mnóstwo innowacji w stosunku do wersji 1.2. Modernizacji uległ praktycznie cały edytor.
1. Przede wszystkim teraz edycja cech obiektów została uproszczona do minimum - cechy są przedstawione głównie jako gadżety, a tylko w niewielu przypadkach trzeba wpisać liczby (których przeznaczenie i tak jest w pełni udokumentowane).
2. Zmieniłem całkowicie menu i "design" edytora. Teraz edytor pracuje w trzech trybach - edycji mapy ikonowej, edycji obiektów i edycji merry-menów.
3. Na przykład żeby dodać obiekt (przykładowo klucz, albo żółwia) wystarczy ustawić tryb "edycji obiektów" w odpowiednim menu. Wtedy wyświetlą się na mapie wszystkie obiekty i odblokuje się opcja "Add Object". Żeby dodać nowy obiekt wybieramy "Add Object", następnie wybieramy typ obiektu z listy, a na końcu edytujemy jego cechy i umieszczamy na mapie. Żeby edytować cechy istniejącego obiektu wystarczy na niego kliknąć. Żeby go przemieścić trzeba przytrzymać klawisz myszy. A żeby go usunąć trzeba wejść do edycji cech i nacisnąć guzik "Delete".
A tutaj zrzut ekranu z okna edycji cech obiektów.
4. Analogicznie postępujemy z merry-menami i węzłami tras. Dostępne są opcje "Add Merrymen" (dodaj merry-mena) oraz "Add Node" (dodaj węzeł trasy). Merry-meni przedstawieni są jako prostokąty z numerkiem w środku, a węzły trasy jako kółka z numerkiem w środku. Tu również możemy przemieszczać, zmieniać atrybuty oraz kasować merry-mena lub węzeł za pomocą myszy.
A tutaj możecie się przekonać jak to wygląda.
5. Dodałem "bloki ikon użytkownika" a są to po prostu zestawy ikon wybrane przez użytkownika. Tworzenie i używanie takich bloków jest bardzo proste i program umożliwia stworzenie aż 10 takich bloków (dostępnych pod klawiszami 0-9).
I to by było praktycznie wszystko jeśli chodzi o najważniejsze zmiany. Nie zrobiłem jeszcze tylko kilku rzeczy m.in. edycji zdarzeń oraz konwersji map. W wersji v2.0 edytor będzie naprawdę bardzo prosty w użyciu dla przeciętnego użytkownika, postarałem się go zrobić tak "user-friendly" jak tylko mogłem. Liczę na to, że znajdą się teraz osoby zainteresowane robieniem dodatkowych map do tej gry i dam im narzędzie, które im to umożliwi. Mi samemu ten edytor znacznie uprości robienie map. Docelowo chciałbym zrobić pełny 30-poziomowy data-disk do tej gry, ale to już perspektywa kilku miesięcy.
Jeszcze tylko jedna kwestia, którą chciałem poruszyć. Mianowicie została mi jeszcze do wprowadzenia baza obiektów. Obecnie jestem w trakcie jej poszerzania o nowe obiekty, jednak wszystkich takich obiektów jest dość sporo (w grze jest ok. 200 różnych rodzajów obiektów). Postaram się do wydania edytora w tej wersji wprowadzić przynajmniej obiekty z Underworld i Tombs of Egypt. Używam do tego programu "Object Creator" napisanego dla własnych potrzeb.
Jeśli macie jakieś uwagi to piszcie. Pozdrawiam.