[#1] Jak grać na amidze?
Witam, mam pewien problem. Jak pewnie wiecie wiele gier na amige ma tryb dla 2 graczy. Ja do amigi mam podlaczony joystick i mysz, i w wielu grach kiedy daje tryb dwuosobowy jeden gracz gra na joysticku a drugi na myszce. Nie musze chyba mowic ze granie na myszce to jakis hardkor.... Czy nie daloby jakos zrobic zeby zamiast na myszcze drugi gracz gral na klawiaturze? Z gory dzieki za pomoc :)
[#2] Re: Jak grać na amidze?

@Mayster, post #1

A może podłączyć drugi joystick zamiast myszki?

[#3] Re: Jak grać na amidze?

@Mayster, post #1

Niektóre gry mają możliwość grania również na klawiaturze, a niektóre nie. Jeżeli dana gra nie ma takiej możliwości, to pozostaje podłączyć drugi joystick.
[#4] Re: Jak grać na amidze?

@Mayster, post #1

Ja pamiętam 3 gry w które szło grać za pomocą joy'a i klawiatury:

- Street Fighter 2
- Capital Punishment
- Gloom Deluxe
[#5] Re: Jak grać na amidze?

@kjb, post #4

Podłącze się pod temat: Kiedyś coś słyszałem o jakiejś przejściówce ,by podłączyć 2 dodatkowe kontrolery przez port szeregowy/równoległy. Wiecie coś na ten temat?

[#6] Re: Jak grać na amidze?

@Dart_Mage2, post #5

Tak mam nawet taki schemat jest zalaczony do manuala gry super skidmarks pozwala na podlaczenie 2 dodatkowych joyow amigowych przez port szeregowy (mozna grac wtedy w 4 osoby jednoczesnie). Lecz w dalszym ciagu program musi byc napisany tak zeby te joye obslugiwal.

[#7] Re: Jak grać na amidze?

@Koyot1222, post #6

Prosty schemat był także w grze MegaBlast, poniżej screen:

OBRAZEK
[#8] Re: Jak grać na amidze?

@Dart_Mage2, post #5

Kiedyś miałem zamiar zrobić taką przejściówkę, ale mi przeszło. Jej wykonanie nie jest trudne. Potrzebujesz wtyczki DB25, 2xDB9 i 14 żyłowy ekranowany kabel.
Tu masz schemat:
http://frywolny.wrzuta.pl/obraz/5lg1BTQYnD8/1_2

Jest tylko jedno małe ale. Joysticków podłączonych jako 3 i 4 możesz używać dopiero po uruchomieniu gry, która je wykorzysta. Do tego momentu nie można nawet ich tknąć. Inaczej szlag trafi CIA.

Aha, autofire też nie będzie wykorzystywany (Parallel Port nie ma wyprowadzenia na +5V).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem