[#1] Contra na Amigę.
Wie ktoś może czy Contra ostatecznie pojawiła się na Amigę?

Natrafiłem na coś takiego na sieci i zastanawiam się czy to nie jest jakaś "lipa".

LINK

[#2] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #1

IBM Amiga?

Gammespot nic nie wie o jakiejkolwiek wersji Contry na Amigę.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 18:31:42
[#3] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #1

Znalazłem taki filmik na yt: http://www.youtube.com/watch?v=MedrtOlDm9w Więc taka wersja istnieje. A opis filmu mówi sam za siebie: "A home computer port of Super Contra. This is probably the worst port out there..." hehe

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 18:43:10
[#4] Re: Contra na Amigę.

@sand, post #3

Ja z kolei na necie przeczytałem, że screeny do tej wersji zostały podrasowane w Deluxe Paint na Amidze i to wszystko.

http://eabmobile.abime.net/showthread.php?p=485137#post485137

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 18:44:09
[#5] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #1

Sprawdź to:

LINK

Oraz to, gdzie są nawet skany pudełka, dyskietki:

LINK

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 18:54:42
[#6] Re: Contra na Amigę.

@Logan, post #5

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Na HOL piszą z kolei że gra była tworzona, ale nigdy nie została wydana (Contra a nie Super C). Ciekawa sprawa...

http://hol.abime.net/5726

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 18:55:27
[#7] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #6

To chyba najgorsze z wydan Contry jakie widzialem, wlaczajac w to nawet wer Gameboy mono. Postawil bym to obok rownie wspanialej amigowej gry pt Akira.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 19:55:07
[#8] Re: Contra na Amigę.

@Koyot1222, post #7

ale badziew !

[#9] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #6

Niby nie została wydana, ale można ją ściągnąć z "pewnej" strony.

[#10] Re: Contra na Amigę.

@rafgc, post #9

Pytanie czy z Contrą (nie Super Contrą) stało się podobnie jak z Gianą Sisters, która trafiła do sklepów, ale po dniu czy dwóch została z nich wycofana wskutek groźby Nintendo? A może jakaś ilość gry, kompletnej z pudełkiem itp. trafiło do dystrybutorów, a nie trafiło do sprzedaży (Konami zdecydowało się wycofać tytuł z rynku)?

Wydaje mi się, że facet który wystawia tę grę na aukcji popełnia świadomie/nieświadomie błąd, sugerując kupującym na podstawie zamieszczonych na pudełku zdjęć z Amigi, że jest to gra na ten sprzęt (przez co jest to "biały kruk"), podczas gdy w rzeczywistości jest to gra na PC/Tandy 1000 o czym świadczy nalepka na pudełku.

[#11] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #10

Odpaliłem sobie tą SuperC i jest niezła kicha. Kiedyś się zastanawiałem dlaczego gry na NES/Pegasus lepiej wyglądają niż na Amidze (np. MicroMashines). Wczytałem się w dane techniczne NES/Pegasus i okazuje się, że on może wyświetlać 64 kolory.

[#12] Re: Contra na Amigę.

@QkiZ, post #11

Z tego co wiem wyswietlic moze 8. Niektore gry na nesie wygladaja lepiej bo zostaly zrobione przez lepszy, lepiej oplacony team. Z samego zalozenia amiga miala lepsza grafe bo byla maszyna 16 bitowa i oferowala juz na starcie wiele ciekawych efektow o ktorych 8 bitowe nesy mogly tylko pomazyc.

[#13] Re: Contra na Amigę.

@Koyot1222, post #12

ups, sory, teraz doczytałem. paleta 64 kolorów, a 25 maksymalnie jednocześnie wyświetlanych. To i tak nie tłumaczy czego SuperC wygląda c.h.u.j.o.w.o a Contra na Pegasusie wymiata. Tak samo z MicroMashine's.

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 10:55:58
[#14] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #10

Cos mi sie wydaje ze ten gosc to zwykly naciagacz, albo ktos dla kogo kiepska grafika 2D kojarzy sie z tym ze ta gra musi byc na amige.

[#15] Re: Contra na Amigę.

@Koyot1222, post #14

co
porównaj gry, które zostały wydane na Amigę i na Pegasusa i wróć do dyskusji.

[#16] Re: Contra na Amigę.

@QkiZ, post #13

Nes ma wiele fajnych tytulow dedykowanych dla tej konsoli. A samej contry na nesie byly 2 czesci.

[#17] Re: Contra na Amigę.

@QkiZ, post #15

Nie rozumiem?
Dyskusja dotyczny amigowej wer contry.
Napisalem ze albo tak jak ktos wyzej napisal jest to wersja na pc i facet klamie.
Albo nie zna sie do tego stopnia i widzac screeny wydaje mu sie ze w podobne gry gral na amidze i ze moze wywnioskowal ze to gra na ten system.
Chyba na temat?

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 11:06:26
[#18] Re: Contra na Amigę.

@Koyot1222, post #17

Nie przyczaiłem do kogo piszesz.
Znalazłem screen'y z amigi i pegasus'a.
Pegasus: http://www.coolrom.com/screenshots/snes/Micro%20Machines%20(2).gif
Amiga: http://hol.abime.net/pic_full/screenshot/2401-2500/2462_screen1.png
Jest trochę różnica w jakości.

[#19] Re: Contra na Amigę.

@QkiZ, post #18

Co do porownywania gier to na amige i konsoli nes (pegazusa), lepsza czy gorsza konwersja zalezy od tego jak ja tworzono i za ile. Micromachines i Contra wygladaja lepiej i gra sie w nie lepiej na nes, ale dizzy i street fighter2 to juz sprawa zupelnie odwrotna.

[#20] Re: Contra na Amigę.

@Koyot1222, post #19

Sprawą podstawową zawsze jest to na czym tworzona była docelowo gra oraz budżet i czas na nią przeznaczony (nawet "w starych czasach"). Pamietam jak każdy kręcił nosem na gry portowane z PC na Amigę na początku lat 90tych, gdyż na ogól oznaczało to pójście po najmniejszej lini oporu i brak optymalizacji pod kontem specyficznych układów Amigi.

Od paru dnii przekopuję się przez Retro Gamery i wszędzie programiści wspominają, że wersja pierwotna gry jest najlepsza. Owszem, zdarzały się dobre konwersje na różny sprzęt ale były one dobre jak na specyfikę tego sprzętu. Nie wiem czy się jasno wyraziłem, ale chodzi o to, że jeśli powstawała wersja np. na C64, Spectrum, Atari, ST, Amigę, Atari 8bit, to najlepsza wersja powstała na np. Spectrum mimo, że sprzęt był najsłabszy (ale gra całościowo wyciskała z niego najwięcej i najlepiej się na nim grało).

Przypadek Ultimy, której 6 część była przepisana byle jak z PC i dlatego na Amidze jest strasznie wolna i niedopracowana.

Często w Retro Gamerze przy omawianiu jakiejś gry podawane są wszystkie konwersje i wskazywane najlepsza oraz najgorsza. Poza tym każda jest krótko omówiona.

Dokładnie tak jak napisaliście - to, że Amiga ma większe możliwości niż NES nie znaczy, że ten sam tytuł będzie automatycznie lepszy (i to pod każdym względem). Może mieć np. lepszą grafikę, ale sterowanie gorsze i usunięte pewne elementy rozgrywki. Itp. Itd.

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 12:03:55

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 12:04:37

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 12:05:31
[#21] Re: Contra na Amigę.

@Deftronic/..., post #20

ja bym do tego co napisal przedmowc napisal dodal jeszcze czas na realizacje projektu..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem