[#1] Gloom
1) Czy jest jakaś możliwość zapisu stany gry w Gloom?(nie widziałem takiej opcji w menu głównym gry)
2) Czy można skonfigurować grę tak aby jednocześnie grać joystick'iem i klawiaturą? Albo inaczej jak uzyskać przesuwanie na boki (chowanie się za winkiel :;): )?

[#2] Re: Gloom

@Tomski, post #1

Ad.2. Wydaje mi sie ze padem od CD32 dalo sie chodzic w bok.

[#3] Re: Gloom

@Tomski, post #1

Ad 1. Zapis jest możliwy po przejściu całego świata (czyli chyba po 5 poziomach).
Ad 2. Alt+kierunek.

[#4] Re: Gloom

@PopoCop, post #3

Zapis jest co chyba 7 poziomów, czyli przez całą grę stan gry zostanie zapisany aż dwa razy (po 1 i po 2 epizodzie). Jeśli zechcesz możesz samemu to zmienić w pliku konfiguracyjnym, nie pamiętam już dokładnie jak, ale dało się dzięki takim zmianom zapisywać stan gry nawet i po każdym poziomie (choć to już tak ułatwiało grę, że odbierało z niej radość).
Natomiast w Gloom 3 znalazłem wieku temu bug w ww pliku, przez który stan gry nie zapisywał się w ogóle od któregoś epizodu, po własnych poprawkach wszystko działało jak należy.

[#5] Re: Gloom

@Orson, post #4

Gra jest zapisywana po przejściu całego jednego świata. Jednak z grą dołączany jest skrypt w katalogu misc/ o nazwie "script", który umożliwia określenie miejsc, w którym następuje zapis stanu gry. Jeśli chcesz zagrać w inne poziomy lub ułatwić sobie rozgrywkę polecam zajrzeć do tego pliku (jest to plik tekstowy). Zwróć uwagę na wpis:

rest_gothic tomb

Mówi on, że w danym miejscu następuje zapis stanu gry (w tym wypadku jest to początek świata Gothic Tomb.) Spróbuj skopiować ten wpis w inne miejsca (tuż po jakimś play_mapx.x).

A odnośnie drugiego pytania to jak już zostało napisane wybierz joystick do kontrolowania bohatera i naciśnij ALT + kierunek. Niestety w czasie takiego ruchu bohater nie może się obracać.

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2009 16:05:44
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem