[#1] RAM a gry
Czy port (68k) Dooma, Heretica(I), czy Hexena wykorzysta/zauwazy roznice pomiedzy 32 a 64 MB RAM?

[#2] Re: RAM a gry

@reactor, post #1

Jeżeli nie chodził na 32MB to zacznie chodzić na 64MB. :) Ale jeżeli chodził na 32MB to najprawdopodobniej nic to z prędkością nie zmieni. Nie mogę sobie wyobrazić w jaki sposób ilość pamięci w tym przypadku mogłaby wpłynąć na przykład na prędkość.

Ludzie się trochę przyzwyczaili do tego, że pod Windows dołożenie pamięci często sprawia wrażenie, że sprzęt szybciej działa. Jednak tam jest to sprawa pamięci wirtualnej. :) Po prostu jak jest mało RAMu to Winda jeździ po dysku zamiast po pamięci i zmula ostro. Więc dołożenie RAMu nie przyspiesza tylko po prostu wtedy maszyna tak bardzo nie zwalnia. :)

[#3] Re: RAM a gry

@reactor, post #1

u mnie na 16 mb i 040 wyciagal w palu ok 14/16 klatek/s.

[#4] Re: RAM a gry

@MDW, post #2

MDW napisał(a):

> Jeżeli nie chodził na 32MB to zacznie chodzić na 64MB. :)

Te gry nie wymagały więcej niż 16MB. Doom nawet na 4 chodził, a i Heretica z Hexenem dawało się odpalić u mnie na 8MB.

[#5] Re: RAM a gry

@GumBoy, post #4

Racja. Faktycznie nie ma powodu dla którego te gry nie miałyby chodzić na 8MB. Nawet jeżeli amigowe wersje tych pecetowych hitów zazwyczaj wymagają nieco więcej pamięci to jednak gry z tamtych czasów na pewno nie mogą wymagać więcej niż 8 MB.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem