[#1] Ishar i A600
Witam!
Jako że zima za oknami i święta za pasem to może by w co pograć? Wiec odkurzyłem, poskładałem sprzęty, po instalowałam co trza i ‘wio’… ale złośliwy los zrobił mi ‘prrrr’ :/ Chciałem pograć na pierwszy rzut w Ishara I. jak się okazuje na A600 to nie lada sztuka co bym nie robił nie da się przebrnąć przez menu z wyborem języka… gra radośnie oczekuje na ’1’ (ang.); ale z klawiatury numerycznej jakiej jak wiadomo nie ma. Noż jasna cholera! Ma ktoś może jakiś pomysł jak to obejść? Próbowałem jakiś tam programów z aminetu co niby emulują Numeri Pad ale coś z Isharem się dogadać nie mogą. Google też nie bardzo pomogły. Grę uruchamiam za pośrednictwem whdl. Jak się domyślam jedynka (pod f’ami) jedynce(na Keypadzie) nie równa :) Generują inne kody? - nie wiem, tylko czy systemowo są inne czy może Ishar przy wyborze języka czeka na jakiś określony kod klawisza? :/ Wszelkie pomysły mile widziane.

Pozdrawiam
RadziN

[#2] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #1

Ishar na emu uruchamia sie ok...nie wiem jak na twojej amidze ale 1.english i działa, może popróbuj F1 ? lub przy włączonym capslock naciskaj 1?

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 13:59:39
[#3] Re: Ishar i A600

@Vadeous, post #2

proponuje uruchomic Ishara na Kickstarcie 1.3.

Ja gram na A600 w Ishara3 ;-]

[#4] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #1

Wydaje mi się, że raczej nici z tej części na Amidze 600. W latach '90 jako posiadacz tego sprzętu musiałem się obejść smakiem. Udało mi się dopiero uruchomić Ishar'a 1 na A1200. Proponuje pograć w Ishar'a 2 lub, jak to kolega wyżej wspomniał - Ishar'a 3. Wystarczy, że będziesz miał 1 MB Chip.

[#5] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #1

Spróbuj z WHDLoad.

[#6] Re: Ishar i A600

@mailman, post #5

dopiero teraz zobaczylem ze masz sprzecicho w A600 :) 68030 nie odpalisz normalnie ISHARA 1 ... sproboj tak jak Seba radzi WHDLOAD powinno rozwiazac problem

[#7] Re: Ishar i A600

@mailman, post #5

"Grę uruchamiam za pośrednictwem whdl"
[#8] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #1

Tyle że musisz się zaopatrzyć w pełną wersję whdl. Na wersji niezarejestrowanej nie da się zapisywać stanów gry.

[#9] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #1

No więc nie wiem jak u reszty, ale ja sprawdziłem na mojej A1200 pod whdl obie wersje Ishar'a, tzn. AGA i OCS

Wersja OCS - nie reaguje na klawisz "1" z górnego rzędu. Trzeba użyć "1" z numerycznej.
Wersja AGA - reaguje na oba klawisze "1"

Sumując - niestety sobie nie pograsz Proponuje część drugą lub trzecią.

[#10] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #1

Możesz spróbować podmienić w Ishar I ECS plik "t.x" z Ishar II ECS. Ponieważ to jest interpreter to powinno zadziałać, jedynie problem może być z zabezpieczeniem.
[#11] Re: Ishar i A600

@Don_Adan, post #10

z ciekawosci odpalile 3 czesci ishara na moim studencki laptopie :)
1grafika gorsza niz na A500 !!! (kolorystycznie jak i ziarnistosc 320x200)
2.muzyka..zaskoczyla mnie bo na PC Speakerze odgrywa caalkiem ladnie mody/midy/sample ....jak oni to zrobili :P
3. ekran jest wielkosci taki sam co w A500
4.gra zajmuje mniej niz z A500 :P

generalnie porazka ..stad na wielu forum znanalzlem ze ludzie jednak graja w wersje amigowa pod emulatorem.

[#12] Re: Ishar i A600

@newguru, post #9

napisz do autora SLAVE ishara, to może coś zrobi, żeby działało też na A600

EDIT: odpowiedziałem na #9 ale chodziło mi o #1

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2009 01:13:17
[#13] Re: Ishar i A600

@Don_Adan, post #10

Ano udało mi się szcześliwie podmienić ów plik z Ishara II. I z radością oznajmiam, iż działa! Wielkie dzięki! Aktualnie testuje!

Pozdrawiam,
RadziN

[#14] Re: Ishar i A600

@rafgc, post #12

Próbowałem zgłaszać problem w jakimś tam formularzu zgłoszeniowym i po zakończeniu ukazał sie komunikat.
collect: Cannot write ./dfnBSA5BYW018904 (bfcommit, uid=31762, gid=209): Disk quota exceeded Error writing control file ./qfnBSA5BYW018904: Disk quota exceeded

Jednym słowem skończyło im się przydzielone miejsce na dysku :) Muszę się ponownie wyląc tym razem w mailu, pominę formularz i pośle prosto do Wepla.

Pozdrawiam,
RadziN

[#15] Re: Ishar i A600

@Don_Adan, post #10

Działa naprawdę super! Jak na razie nie zauważyłem jakichkolwiek nieprawidłowości w grze. Don_Adan sugerował, iż mogą wystąpić problemy podczas interpretowania/parsowania kodów zabezpieczających. Sprawdziłem kilka razy i zawsze działały prawidłowo. Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam,
RadziN

[#16] Re: Ishar i A600

@RadziN, post #15

Że też kurcze nie wiedziałem o tym 16 lat temu

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem