[#1] oryginalny adf do...
Czy ktoś może podesłać adf'a oryginalnego(nie scracowanego) dla gry:

1) Hunt for red october. Jest tylko jedna dyskietka.
http://hol.abime.net/763

2) The Lion king - dysk 4.
http://hol.abime.net/893

Kupiłem powyższe gry(oryginały) na ebay i niestety te dyskietki sypią mi błędami i nie mogę ich zainstalować WHDLoad'em na HD. Chciałbym te adf'y przegrać na te padnięte dyskietki(mam nadzieję, że jest na tyle miejsca aby ominąć bad blocki i wcisnąć wszystko na dyskietkę).
A przy okazji zapytam się, czy jest jakiś program do zaznaczania bad blocków na dyskietkach? Chciałbym mieć te padnięte dyskietki oryginalne z podmienionymi plikami z adf'ów. Z dyskietek nie będę grał. Zainstaluje je WHDLoad'em na twardziela.

[#2] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #1

Program nazywa się BadFormat. Był też Worse Format.

[#3] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #1

Jeśli te gry są typu NDOS, to zapomnij o zaznaczaniu uszkodzonych sektorów. Druga sprawa to jak whdload robi kopie dyskietki, jeśli robi obraz, to takiej dyskietki nawet z zaznaczonymi błędami nie uda ci się zainstalować.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 11:20:40
[#4] Re: oryginalny adf do...

@GumBoy, post #2

WorsFormat bardzo fajny do duzych dyskow, byl jeszcze BadDrive, Bformat i niesmiartelny FixDisk ;-]

aaa zapomnialem o DiskDoctorze z Workbencha1.3 ;-]

doczytalem ze chodzi ci o przegrywanie a nie naprawe dyskietek.
W takim razje zdecydowanym faworytem jest X-Copy Profesional

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 11:30:40
[#5] Re: oryginalny adf do...

@rafgc, post #3

Będę kombinował. Próbowałem DiskSalve'm coś robić ale po omacku chodziłem w nim. Próbowałem nim przekopiować na twardziela uszkodzone sektory z dyskietki. Z tym, że z marnym skutkiem chyba, gdyż nie mogłem potem przywrócić je na dyskietkę(zły format plików do przywrócenia, czy jakoś tak). Xcopy to mam jakąś wersję świąteczną Xmass, jeszcze go nie rozgryzłem:D. jest po niemiecku, bleeeee.
W ostateczności będę miał te dyskietki walnięte, jedynie jako kolekcjonerską wartość(mała wartość), a na innych dyskietkach w ostateczności nagram scrac... tfu tfu tfu;).
A czy jest jakiś program do unformatu? Jedną dyskietkę próbowałem formatować standardowym formatem - niestety błędy zostają(pewno pomogą te programy Badformat, worseformat, etc., które sprawdzę może dzisiaj wieczorem)

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 12:43:45
[#6] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #5

Xcopy pro 3.62 95 % dyskietek naprawisz (Doscopy+)

[#7] Re: oryginalny adf do...

@HOŁDYS, post #6

A ten XCopy PRO może być odpalany z dysku twardego?

[#8] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #7

A sprawdzałeś, czy na dyskietkach nie ma jakichś brudów? Można czyścić dyskietki wacikiem i spirytusem u mnie to w 70% przypadków pomagało.

W xcopy to robiłem tak, że najpierw kopiowałem taką dyskietkę całą z błędami na kolejny dysk, a potem ścieżki, które były uszkodzone próbowałem odczytywać indywidualnie i to też często mi pomagało.

[#9] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #7

Xcopy jest to zwykly plik ok 65 kb (w wiekszosci zimloadowany TI4.0)
Dziala na kazdej amidze

[#10] Re: oryginalny adf do...

@rafgc, post #3

rafgc napisał(a):

> Jeśli te gry są typu NDOS, to zapomnij o zaznaczaniu
> uszkodzonych sektorów. Druga sprawa to jak whdload robi kopie
> dyskietki, jeśli robi obraz, to takiej dyskietki nawet z
> zaznaczonymi błędami nie uda ci się zainstalować.

On nie chciał ich instalować, tylko mieć w kolekcji. Do instalacji prosił o podesłanie ADF. Z NDOS to wiadomo, pozamiatane, ale skoro mówił o przegrywaniu plików, to pewnie są dosowe.

[#11] Re: oryginalny adf do...

@HOŁDYS, post #4

HOŁDYS napisał(a):

> WorsFormat bardzo fajny do duzych dyskow, byl jeszcze BadDrive,
> Bformat i niesmiartelny FixDisk ;-]
>
> aaa zapomnialem o DiskDoctorze z Workbencha1.3 ;-]

FixDisk i DiskDoctor potrafiły wyłączyć z użycia padnięte sektory?

[#12] Re: oryginalny adf do...

@GumBoy, post #11

The Lion King na pewno jest w formacie AmigaDOS

[#13] Re: oryginalny adf do...

@GumBoy, post #10

Ogólnie rzecz biorąc to:

1) Chciałem zainstalować je na dysk twardy przez WHDLoad.
2) Mieć w pełni sprawne oryginały
3) Sądziłem, że jakoś uda się mi naprawić oryginalne dyskietki z danymi albo przez odzyskanie danych i nagranie ich ponownie. Albo poprzez podmianę danych na tych oryginalnych dyskietkach z oryginalnej kopi z adf'a. Czyli upraszczając sprawę tak jakby z zakupionymi grami było wszystko w porządku.

Może zbyt jasno się nie wyraziłem na początku ale nie to było celem do czego mi to potrzebne:D. Lecz jak sobie poradzić z problemem. W każdym bądź razie dziękuje wszystkim za dyskusję i wskazówki. Na pewno skorzystam.

Co do wersji gier czy NDos czy nie? To odpalałem je, obie, z Workbencha to i pewno są Dos'owe(nie jestem specjalistą od Amigi, "organoleptycznie" Amigą zajmuje się dopiero od zeszłego roku a tak do tego czasu to tylko byłem "erot...Amigo gawędziarzem", hehehe).

[#14] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #13

polecam program FIXDISK dla amigi .. odzyskasz uszkodzone sectory tylko trzeba cierpliwosci.

Jednak nosnik padniety kiedys padnie.. zrob kopie po naprawie

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 15:34:08
[#15] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #1

Co do obrazów tych dyskietek to nie posiadam, ale używałem kiedyś programiku Allowbad i znakomicie się sprawdzał :) Polecam sprawdzić, leży gdzieś w Aminecie

[#16] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #7

Tak. Odpali się z twardziela i działa w multitaskingu nawet, znaczy można się było przełączać między ekranami a on tam swoje robił :D

[#17] Re: oryginalny adf do...

@Papier79, post #16

W multitaskingu dziala XcopyNG (ktorego nie strawilem .. chyba kwestia przyzwyczajenia) ..

do naprawy polecam XCopyPro 3.62

[#18] Re: oryginalny adf do...

@HOŁDYS, post #17

XCopy Pro znalazłem na necie w wersji 4.93. Postaram się przetestować przez weekend.
Wracając do padniętych dyskietek. To nie walczyłem z tym jeszcze, ale będę chciał to zrobić aby nauczyć się odzyskiwać dane z leciwych dyskietek. Wpadłem na inny pomysł:D. Ten gostek co kupiłem od niego gry to sprzedaje ich sporo. Napisałem do niego czy może stworzyć adf tych padniętych dyskietek. Zobaczę co odpisze.

[#19] Re: oryginalny adf do...

@Tomski, post #1

Możesz spróbować skopiować te dyskietki za pomocą SuperDupera, jeśli ustawisz liczbę powtórzeń (odczytu) na 99. W większości przypadków to działa (o ile dyskietka nie jest całkowicie uszkodzona). Ewentualnie spróbuj użyć drugiej/innej stacji (niektóre stacje nie lubią niektórych typów dyskietek). Na koniec pozostaje przekopiowac pliki z wersji cracked na kopie oryginału (czyli zamieniasz tylko uszkodzone pliki) lub poszczególne traki (dotyczy Lion Kinga).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem