[#1] Skarbnik 1996
Witam!
Pewnie wszyscy znają przygodówkę Skarbnik zrobioną przez Wanted Team gdzie chodzi się górnikiem po kopalni i zbiera różne rzeczy, które mają mu pomóc z niej sie wydostać.
Otóż macie jakieś rady jak przejść poszczególnych przeciwników, bo ja jedynie bazuje na wiedzy gdy sam miałem Amige a teraz chciałem tę gre przejść na emulatorku.
Rozszyfrowałem takie sprawy:
-szczury można odstraszyć tworząc pochodnię (trzonek od kilofa + szmaty + żywica + zapałki)
-pociąg przywołuje się za pomocą świecy i zapałek
- to kółko co pociąg wyrzuca służy do pompy przy tamie wodnej, jednak żeby było ciekawie dziala chwile i potem sie zacina

Natomiast nie doszedlem jak:

-załatwić laser, czyli ten łeb co sie wynurza przed nami i strzela
- jak załatwić kamerke z karabinem (coś tam kiedyś słyszalem że oblać czymś ją trzeba)
- jak przejść tego kolesia co z karabinem na nas czycha

Jak macie jakieś rady to zapodajcie je tutaj, wszystko się przyda.

Pozdrowienia dla fanów Skarbnika
1
[#2] Re: Skarbnik 1996

@maciejak, post #1

Hehe, pamietam ze mialem nawet orginal:) Z tego co sobie przypominam:

-załatwić laser, czyli ten łeb co sie wynurza przed nami i strzela
Trzeba zarzucić mu na łeb wiadro

- jak załatwić kamerke z karabinem (coś tam kiedyś słyszalem że oblać czymś ją trzeba)
Chyba pryskało się jakim sprayem albo pianką. Nie pamiętam dokładnie

- jak przejść tego kolesia co z karabinem na nas czycha
Trzeba dać mu butelkę z alkoholem

[#3] Re: Skarbnik 1996

@Lorak, post #2

O wielkie dzięki za te rady!
Wiadro właśnie zlazłem- było za drzwiami od tamy.
Pewnie "przeszkody" trzeba przechodzić w jakiejś specjalnej kolejności bo np. schodziłem cały labirynt i jak do tej pory nie znalazłem tej pianki na kamerkę i flaszki dla kolesia z karabinem, więc przypuszczam że mogą być gdzieś po "przejściu" lasera.

A jak już sie tak w temat zagłębiać to ten wielki głaz co taranuje przejście też można jakoś przejść??? Moze wysadzić???

Pozdro!
[#4] Re: Skarbnik 1996

@maciejak, post #3

dokładnie wysadzić.. z tego co pamiętam to są dwa lonty (krótki i długi) trzeba je połączyć, potem z dynamitem podpalić i oro.. mam orginałke na chacie, z opisem i mapką korytarzy.. jak wróce to mogę Ci posłać..

[#5] Re: Skarbnik 1996

@AdamZeku, post #4

Nie ma takiej potrzeby! Jak chodziłem po korytarzach to sam sobie mapkę już wyrysowałem z zaznaczeniem gdzie co jest! Tylko najgorsze że grając przez emulator nie idzie gry zapisać, więc jak coś nie wyjdzie to trzeba od początku zaczynać.

Teraz takie pytanie jeszcze kwestii technicznej:
1. Jak chcemy dać tę butelkę (rozumiem że to jest ta znaleziona nieopodal stajni z koniem) temu kolesiowi z karabinem to jakiej funkcji trzeba użyć. Bo dałem użyć danego przedmioty z tym młoteczkiem i pisze mi że błędnie. Więc może trzeba użyć opcji wyrzuć, w sensie rzucić mu??
[#6] Re: Skarbnik 1996

@maciejak, post #5

Alkohol powinno sie uzyc na kolesiu tak jak wszystkich rzeczy. Pamietam ze dosc trudno bylo wycelowac w odpowiednie miejsce zeby cos na kims/czyms uzyc.

A gra bez save musi byc mordega;) Lacze wyrazy wspolczucia ale i szcunku;)

[#7] Re: Skarbnik 1996

@maciejak, post #5

"Tylko najgorsze że grając przez emulator nie idzie gry zapisać, więc jak coś nie wyjdzie to trzeba od początku zaczynać"

Jak to nie można zapisać w WINUAE masz opcję save state w miscellaneous ,wciskasz F12 potem na misc... i klikasz save state ,nazywasz save jak chcesz i masz zapisany stan gry.
Jak cos nie poszło to ponownie F12 ..misc.. wybierasz load state i masz grę z przed wpadki.

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 09:51:34

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2010 09:52:32
[#8] Re: Skarbnik 1996

@damianx, post #7

taka mała wstawka w celu sprostowania.. z tego co kojarzę i jestem tego pewien, że tą grę wydało ATARES.. natomiast Wanted Team, mógł ją co najwyżej cracknąć..

[#9] Re: Skarbnik 1996

@AdamZeku, post #8

Dokładnie. Pamiętam tą grę - oryginalna i ciekawa! :)

1
[#10] Re: Skarbnik 1996

@damianx, post #7

Dobrze wiedzieć! Bo normalnie jak klikałem na dyskietkę w celu zapisu i potem chyba F1 to jakiś tam błąd systemowy występował. Dzięki za wskazówki co do zapisu bo faktycznie bez niego nuda na maxa powtarzać te same czynności w nieskończoność- po każdej wpadce.

A co do producenta to oczywiście Atares, a pełna nazwa gry brzmi: Skarbnik Śląska Gra Przygodowa:]

Najlepsza wiksa jest jak muza sie zmienia w momencie jak coś złego ma się pojawić:] Dreszczyk emocji przechodzi, najlepiej jak sie chodziło bez mapy na czuja:]
[#11] Re: Skarbnik 1996

@maciejak, post #10

Temat jest stary,ale jak ktoś będzie szukał solucji to mu się może przydać.Pełna solucja jest w:
TOP SECRET NUMER 7 Z ROKU 1994
A do pobrania jest on tutaj:
http://retroreaders.makii.pl/dload.php? ... gory&id=96
Może się przydać:
[#12] Re: Skarbnik 1996

@Pootas1985, post #11

I co, po latach zagramy znowu? :) Czas odkurzyć!
[#13] Re: Skarbnik 1996

@aMifan, post #12

Siedziałem kiedyś na giełdzie Komputerowej w Katowicach. Coś tam Sprzedawałem jakieś programy i gry oczywiście pirackie. W TVP3 Katowice Był wywiad z tymi gośćmi od Skarbnika. Ja w niedzielę patrzę o dwa stoliki dalej Ci goście jakiś użytki Kupują, oczywiście piraty. To mówię temu obok powiedz, tamtemu żeby im "Skarbnika" sprzedał!! I patrzę na reakcję. Ten tam ściemnia, że ma świetną nowość, polską grę "Skarbnik", ale nie chcieli "łajzy" kupić!!! Tylko jeden na drugiego patrzył, a ja jako jedyny miałem bekę!! Potem powiedziałem temu co im kopiował te "użytki" to mało nie zemdlał bo się wystraszył, że go zakapują... ale nigdy ich więcej nie widziałem... Taka historia...
1
[#14] Re: Skarbnik 1996

@Potus, post #13

Miałem oryginał Skarbnika w epoce pod koniec posiadania A500, przeszedłem... Z solucją
Kilka lat temu udało mi się nabyć z sentymentu znów.
To nie była dobra gra, ale na screenach widok a la Wolfenstein skusił
[#15] Re: Skarbnik 1996

@Potus, post #13

Konto starsze od węgla i pierwszy wpis szok!
[#16] Re: Skarbnik 1996

@karolb, post #15

Nie znalazł nic ciekawego wcześniej

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 05:23:19 przez Hellena
[#17] Re: Skarbnik 1996

@Jacques, post #14

tez mialem. to chyba byla najtansza gra w sklepie :P
[#18] Re: Skarbnik 1996

@Potus, post #13

Jak widać, sprzedaż Skarbnika nie szła dobrze, bo musieli się posiłkować giełdą przy zakupie softu
[#19] Re: Skarbnik 1996

@Pinto, post #18

Nie wiem ile w tym prawdy ale wielokrotnie słyszałem od sprzedawców na giełdzie, że była nie pisana zasada: "polskiego softu nie piratujemy".
[#20] Re: Skarbnik 1996

@rygar997, post #19

Jeden pirat na giełdzie w Katowicach nagrywał dyskietki z obrazów spakowanych xpk, miał tego 10 płyt i spis zrobiony w SBase4Pro.

Płyt niestety nie posiadam ale spis mam, i jest tam Skarbnik szeroki uśmiech

1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem