[#1] FoundationDC - intro z CD
Instalowałem dziś sobie grę "Foundation Director's Cut" na HDD, w opcjach instalatora instalowanie animacji intra na HDD (30MB) jest opisane jako nieobowiązkowe (czyli może być ładowane z CD). Nie zaznaczałem tej opcji i oczekiwałem, że intro będzie ładowane z płyty. Po odpaleniu gry przywitał mnie napis, że nie można znaleźć plików z intrem. Pomogło przekopiowanie ich na HDD.
Czy istnieje sposób, żeby nie marnować 30MB miejsca na HDD i ładować intro gry z płyty? Pewnie da się zrobić jakieś assigny, ale może da się to zrobić prościej?

[#2] Re: FoundationDC - intro z CD

@PopoCop, post #1

Mam Foundation Gold. Tutaj jest tak samo. To raczej nie jest błąd, lecz taka filozofia.

[#3] Re: FoundationDC - intro z CD

@mailman, post #2

To w takim razie po co piszą w papierowej wkładce do CD, że nie trzeba instalować intra i tzw. mugshots? Beznadzieja...

[#4] Re: FoundationDC - intro z CD

@PopoCop, post #3

A próbowałeś odpalić grę po prostu z płyty? W moim przypadku klikam na ikonę Foundation i jedzie wszystko. Przy czym, zanim to stało się możliwe, musiałem przegrać na HD plik FoundationPrefs i odpalić go. Następnie poustawiałem co chciałem (nic nie instalowałem) i zapisałem ustawienia. Następnie grę odpalam z płyty i wszystko działa. Przed chwilą sprawdziłem na WinUAE dokładnie w ten sposób.

[#5] Re: FoundationDC - intro z CD

@mailman, post #4

Klikasz po prostu na ikonę "foundation" na CD? Trochę to dziwne, bo jak gra odczyta ustawienia zapisane na HDD - przecież nie wie, gdzie jest plik z ustawieniami.

[#6] Re: FoundationDC - intro z CD

@PopoCop, post #5

Nie jest to dziwne, gdyż gra szuka prefsów prawdopodobnie w Ram:ENV, które zapisane są w System: Prefs / Env-Archive i przy starcie systemu kopiowane są do Ramu. Wystarczy więc uruchomić Prefsy Foundation, podać Default Save Path na np: dh1:Foundation-saves/ albo coś w ten deseń i zapisać ustawienia. Osobiście używam Foundation DC z HDD, ale z tego co widzę - tak to musi działać także z płyty CD.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2010 12:19:09
[#7] Re: FoundationDC - intro z CD

@PopoCop, post #5

Przeczytaj dokładnie co napisałem. Jeszcze raz to samo, w punktach:

1. Przegrywam ikonę FoundationPrefs w dowolne miejsce na dysku (np. do nowego katalogu Foundation).
2. Uruchamiam program FoundationPrefs z dysku.
3. Dokonuję stosownych ustawień (niczego nie instaluję) i zapisuję ustawienia (musisz przejść ten krok, aby wskazać, gdzie będą robione zapisy). Ustawienia zapisują się tak, jak to napisał Bago - do EnvArchive, który przy starcie systemu jest kopiowany do RAM:
4. Uruchamiam grę z płyty, z ikonki Foundation.

[#8] Re: FoundationDC - intro z CD

@mailman, post #7

Mailman wyraził jaśniej to co chciałem wyjaśnić odnośnie wypowiedzi Mailmana :D.

A słuchajcie, lekki offtopic ale nie wiem czy jest sens zakładać nowy wątek - nie znalazłem nigdzie na forum tego problemu.

Dziś natchnęło mnie by pograć w Foundation DC. Tym razem niestety nie na Amidze (burned, hell!) a pod WinUAE. Niestety zaledwie po paru minutach rozgrywki, wszystko mi się zamraża - w trakcie gry :(. Jeżeli włączę emulator "kompatybilnie" - chodzi bez zwiech, ale wolnooo. Za wolno. Zainstalowałem wersję pod 030 i taki procesor też ustawiam w WinUAE, bawiłem się trochę z uruchamianiem bez startup-sequence na golutkim Workbenchu, etc. Efekt ten sam, miejsce - gdzie mógłbym dostać pomoc w tej sprawie prawdopodobnie tylko jedno - PPA. Może ktoś zna jakieś super ustawienia, dzięki którym jest płynnie i bez zwiech?

[#9] Re: FoundationDC - intro z CD

@BagoZonde, post #8

Ja grałem na AmiKicie bez probemów ale to było Fundation GOLD.

[#10] Re: FoundationDC - intro z CD

@mailman, post #7

Zrobiłem wszystko jak piszesz, gra idzie z CD, ale w menu i w intrze nie ma dźwięku - jest dopiero w grze "właściwej" (wczoraj jak odpalałem grę z HDD to dźwięki w menu i intrze były).
A jeśli chodzi o instalowanie intra na HDD, to zauważyłem w pliku FoundationPrefs opcję, która wyłącza odtwarzanie intra, więc nie będzie chyba potrzeby aby instalować go na HDD.

[#11] Re: FoundationDC - intro z CD

@PopoCop, post #10

u mnie na winuae dziala tylko gold
[#12] Re: FoundationDC - intro z CD

@phl22, post #11

Pardon, zbity tropu tematem tego postu myślałem, że mam Foundation DC, jednakże posiadam właśnie Foundation Gold, który uruchomiłem po dobrych paru latach ponownie :}.

Z tym, że pod WinUAE. Powiedzcie mi proszę jakie macie ustawienia - bądź prześlijcie mi je w pliku na e-mail - chodzi mi o optymalne ustawienia dla jak najszybszej rozgrywki - jednocześnie bez zwieszek.

Ja mam 68030 - More compatible, bez FPU, prędkość emulacji: adjustable between CPU and chipset. Suwaki Chipset i Idle ustawione na minimum. Chodzi to, ale ociężale... Na moim ukochanym Blizzard 030/50 chodziło szybciej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem