[#1] Instalacja gier
Zainstalowałem gry Skaut Kwatermaster i Mentor. Niestety system prosi o włożenie dysku nr1. czy mogę prosić o pomoc szanownych forumowiczów o rozwiązanie problemu??:)

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2010 02:31:28
[#2] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #1

Na ktorejs z dyskietek, w katalogu S, jest skrypt odpalajacy gre. Ewentualnie tym skryptem jest ikonka gry (czyli plik tekstowy z .info).
Musisz zmodyfikowac assign (przypisanie), tak aby calosc wiedziala gdzie jest.
Np.
assign dyskietka1: hd:gra (miejsce gdzie znajduje sie gra)
assign dyskietka2: hd:gra
itd.

Mądre gry HD tego nie wymagaja, a te dyskietkowe tak wlasnie trzeba oszukac :)
[#3] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #1

Dokładnie, musisz porobić assigny. Uparte to to jest, bo często trzeba korzystać (Przynajmniej na mojej A600), ale jak się już przyzwyczaisz do tego, to zobaczysz ile trzeba ich robić.
Ja stosuję metodę, że robię skrypt w pliku tekstowym i do niego dorabiam ikonkę. Dzięki temu, nie robię wszystkich assignów w "user-startup". Tam trzymam tylko do kilku programów, które przydają mi się od czasu do czasu. Dzięki temu, oszczędzam nieco pamiątki, ponieważ każdy assign zabiera jej trochę.

[#4] Re: Instalacja gier

@Atreus TedBeer, post #3

W przypadku Skauta może jeszcze wystąpić inny element - oryginał wymaga obecności dysku 1 w napędzie stacji.

[#5] Re: Instalacja gier

@mailman, post #4

Panowie czy mógłbym prosić o podanie krok po kroku jak zrobić przypisania:(?? jestem zielony jeśli chodzi o te sprawy;/
mam wejść do amigaShell?? Gra Mentor znajduje się--> DH3:Gry/Mentor
Są w niej Ikona gry(Gra-Mentor) i katalogi z dyskami R1,R2....R5.
[#6] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #5

ok już sobie z tym poradziłem:) Skaut i Mentor śmigają:)
[#7] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #6

Mam problem z odpaleniem Eksperyment Delfin. mam przypisane dyski ale niestety coś jest nie tak. SnoopDos wyświetlił błąd - APSystem/Amos.library
[#8] Re: Instalacja gier

@Atreus TedBeer, post #3

Ja mam pliczek z ikoną który zawsze kiedy tego potrzebuję kopiuję do folderu, odpowiednio zmieniam i gotowe:

Assign >NIL: nazwadysku: ""
plik.exe (lub execute plik_gry)

[#9] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #7

zyga brakuje ci biblioteki amigowego frameworka :) czyli Amos.library

zrob tak odpal AmigaDOS wloz pierwszy dysk Delfina i wpisz

Copy DF0:Libs to LIBS: ALL

i po zabiegu

[#10] Re: Instalacja gier

@HOŁDYS, post #9

ok skopiowałem ale niestety dalej to samo assigny mam porobione

Gra posiada instalator ale gdy podaje lokalizacje (DH3:Gry/ ) to instalator tego nie widzi;/

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 21:49:35
[#11] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #10

Poczytaj o WHDLOAD który znacznie ułatwi Ci życie. Jest instalka Eksperymentu... dla WHDL więc problem z głowy.

[#12] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #10

Za pozwoleniem - czy nie prościej skorzystać z WHDLoad? Są już installery zarówno dla Mentora, jak i Eksperymentu Delfin. Osobiście nie zastanawiałem się ani chwili, tym bardziej że wręcz wolę gdy starsze gry chodzą pod kontrolą WHDLoad, który nie pozwala im np. na różne dziwne operacje na dysku, typu zapisywanie plików z sejwami na partycji systemowej.

[#13] Re: Instalacja gier

@Logan, post #11

oki:) dzięki. a czy Moonstone tez odpali czy trzeba mieć zarejestrowany whdload??

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 21:55:49
[#14] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #13

Akurat w wypadku Moonstone wymagana jest rejestracja pakietu.

[#15] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #10

Zajrzyj do instrukcji tam to jest dokładnie opisane.

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: Instalacja gier

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

no niestety wyskakuje komunikat ze trzeba się zarejestrować;/
[#17] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #16

Nie rozumie.

Bierzesz instrukcję do reki i pisze Ci, że musisz się zarejestrować? Ja normalnie przeglądam instrukcje i tej gry bez konieczności rejestracji.

Tam masz opisane jak tę grę popranie zainstalować na hdd.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: Instalacja gier

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Gra się odpala ale po intrze wyskakuje okienko o rejestracji

a na to dowód:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=2&t=11394

szkoda bo gierka zajefajna
[#19] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #18

Ty mówisz o Moonstone a Benedykt radzi Ci o instalacji i odpalaniu "Eksperyment Delfin" - zwróć uwagę kto i na które posty odpowiada !

[#20] Re: Instalacja gier

@Logan, post #19

ok ok sorki ;)
[#21] Re: Instalacja gier

@zyga997, post #20

Więc napisze jeszcze raz. Żeby zainstalować normalnie eksperyment delfin bez whdload to zajrzyj do instrukcji gry. Jest to tam szczegółowo opisane.

Benedykt Dziubałtowski

[#22] Re: Instalacja gier

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Ja zawsze robiłem assigny w systemowym startup-sequence, choć z tego co pamiętam żarło to pamięc...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem