[#1] Kolejny problem - TOOLTYPE
Witam,

Panowie mam problem z Tooltype. W snoopie wyskakują mi błedy w programie MultiView - CLIPUNIT,CLIPBOARD,FONTNAME itd. A w WHDLOAD - FULLCHIP,TRACECON,NOREQ,DblPAL,TIMEOUT itd.

Co musze zrobić aby wszystko hulało jak trzeba?
[#2] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@zyga997, post #1

ale przy czym konkretnie ? przy jakiejs gierce w WHLOAD ?

[#3] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@zyga997, post #1

Nie wszystkie wartości TOOLTYPYów są zawsze konieczne. System przy starcie programu sprawdza ich ustawienie i odpowiednio reaguje. Często jest tak, że załączenie jednego eliminuje użycie innego. Trzeba poprostu wiedzieć, które są niezbędne do prawidłowego działania na Twojej maszynie. Oczywiście zawsze mogą być wpisane wszystkie i ujęte w nawiasy, wtedy są nieaktywne, ale wiesz jakich możesz ewentualnie użyć.

Podobnie jest z bibliotekami. System sprawdza obecność żądanej biblioteki w kilku miejscach, od katalogu z programem poczynając na LIBS: kończąc. Jeśli nie znajdzie jej w pierwszej lokacji, przechodzi do następnej. W efekcie w snoopdosie dostaniesz komunikat błędu. Nie oznacza to jednak, że program nie zadziała, a jedynie, że w danej lokacji nie było żądanej biblioteki.
Problem pojawi się dopiero, gdy biblioteki nie będzie w żadnej ścieżce wyszukiwania.

Informacje ze Snoopdosa trzeba jeszcze odpowiednio zinterpretować.

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2010 14:15:35
[#4] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@Mordimer, post #3

Chodzi o Mortal kombat 2 czasami wywala z gry.

Nie wiem co zrobić aby pliki guide można było normalnie uruchamiać. tzn odpalam jakiś plik giude wyskakuje żądanie, wciskam poniechaj i już wszystko działa
[#5] Re: MK2 i WHDLoad

@zyga997, post #4

Jaka konfiguracja?

[#6] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@zyga997, post #4

Używam whdload 16.9 wraz z igame. Gdy uruchomiłem MK2 wersje 2mb trochę gierka ,, przychaczyła " i po chwili wywaliła z gry.
na początku myślałem, że zeżarło mi dużo pamięci i sprawdziłem na wersji 1MB i wszystko było ok. po czym po raz kolejny sprawdziłem na 2mb i teraz jest też ok

ale teraz pytanie - dlaczego snoopDos pokazywał błędy w whdload (tooltype)?? a teraz już nie??

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2010 02:16:55
[#7] Re: MK2 i WHDLoad

@zyga997, post #6

Na jakim komputerze to uruchamiasz (procesor, pamięć)?

[#8] Re: MK2 i WHDLoad

@mailman, post #7

MK II ma duże problemy w sytuacji gdy jest odpalane pod WHDLoad na 040. Jeżeli nie wyłączy mu się cache'u to gra na bank się zawiesi i to już na samym początku. Po wyłączeniu wszystko działa poprawnie, ale WOLNO. O dynamice znanej z A1200 należy zapomnieć, wszystko się ślimaczy. Nie polecam.

[#9] Re: MK2 i WHDLoad

@mailman, post #7

Amiga 1200 + elsat 1204 4mb
[#10] Re: MK2 i WHDLoad

@zyga997, post #9

Hmm powinno hulać. Może masz zwalone slave'y wiem, że miałem właśnie jeden "komplet" zwalony a drugi chodził bez problemów. Elsat nie powinien stwarzać żadnych problemów z WHDLoad. Co innego Apollo 1240 to po prostu koszmar :/ Do WHDLoad polecam Blizzarda z 030 na pokładzie. Wszystko działa. Podsumowując stawiam na crackowane obrazy dysków które się sypią z powodu ich modyfikacji... No i w TOOLTYPACH wpisz odpowiednio aby ładowało wersję AGA z pełnym dźwiękiem inaczej może zabraknąć niektórych efektów dźwiękowych.

Ostatnia modyfikacja: 23.06.2010 00:37:36
[#11] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@zyga997, post #1

MK2 na Amigę w dobie doskonale działającego emulatora automatów? Wybaczcie, ale moim zdaniem to jakaś totalna desperacja. :D

[#12] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@cpt. Misumaru Tenchi, post #11

Myślisz, że na tym sprzęcie pograsz pod tym emulatorem? Amiga 1200 + elsat 1204 4mb

A po za tym, amigowa wersja tej gry ma swój klimacik ;)

[#13] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@parallax, post #12

do WHDLOAD polecam poczciwa A600 z 2 MB CHIP i 9.5 MB FAST - IDEAL !!
zero problemow z AGA z pamieci z CPU z cachem .. wsio hoola..

[#14] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@HOŁDYS, post #13

A co z grami na AGA?

[#15] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@parallax, post #14

mozna przezyc bez nich.. zobacz TOP TEN .. .. same hity z ECSa

plusem A600 sa wymiary czytnik CF i kontroler IDE ..

mozna taki komp zawsze ze soba zabrac na urlopkik .. z przenosnym projektorem 100 cali ..jest to najbardziej mobilny amigowy zestaw !

Ostatnia modyfikacja: 23.06.2010 11:34:27
[#16] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@parallax, post #12

Spójrzmy prawdzie w oczy: wielu amigowców ma też i pecety. Na nich bez problemu pograsz na tym emulatorze. Co innego jeżeli ma się tylko Amigę i kompletnie nic więcej - wtedy jestem w stanie zrozumieć granie na niej w MK2, bo konwersja była całkiem całkiem (gra używa dwóch przycisków) i rzeczywiście ta wersja ma swój klimacik.

[#17] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@cpt. Misumaru Tenchi, post #16

PC SUX ! EMulaTOR SUX !!

ONLY REAL AMIGA :-] OK

[#18] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@HOŁDYS, post #15

(o grach AGA)
> mozna przezyc bez nich..

Można przeżyć bez wielu rzeczy... ale po co utrudniać sobie życie?

> zobacz TOP TEN .. .. same hity z ECSa

o Top Ten nie będe się wypowiadał

co do ECS... szkoda wielka że te "hity" nie są na AGA. Najlepszym przykładem niech będzie pierwsza lepsza gra w wersji ECS i ulepszonej na AGA.

[#19] Re: Kolejny problem - TOOLTYPE

@HOŁDYS, post #17

Mam nadzieję że nie mówisz serio. Amiga to fajny sprzęt, ma swoje superowe tytuły i długo bym się zastanawiał, gdyby ktoś kazał mi wybierać między nią a innymi platformami. Tym niemniej jednak masa świetnych japońskich strzelanek na Mega Drive czy SNES-a, o których Amiga mogła tylko pomarzyć, chyba by przeważyła. Zaś skrajna nienawiść do peceta, gdy posiada się komputer na którym jednak nie wszystko można zrobić tak szybko i wygodnie (a czasem wręcz w ogóle) to w dzisiejszych czasach zwyczajna głupota, zaślepienie i zacofanie na własne życzenie.
Co do gier pod AGĘ, zgadzam się z Solo. Nie było ich niestety wiele, ale te które były spokojnie mogłyby konkurować z tytułami wydawanymi na ówczesne konsole.

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2010 23:33:27
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem