[#1] Alien Breed 3D 2 vs Breathless
Jestem ciekaw Waszych opinii na temat najlepszych gier FPS na klasyki. Osobiście obie podobają mi się, ale chyba Breathless jest trudniejsza. Klimat za to fajniejszy w Alien Bredzie, ale trochę szkoda, że nie zaimplementowano takich samych broni jakie były choćby w Tower Assault. W Breathless nawet nie widać broni, co jest wadą.
A może jakieś inne gry stawiacie na równi z wyżej wymienionymi ?

[#2] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Breathless ma inny klimat niż AB3D/3D2 co czyni ją przynajmniej w moim odczuciu grą zupełnie odmienną. Bardzo dobrą grą jest także Genetic Species...

[#3] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Obie gry to trochę inna liga, inna atmosfera. Obie jednak są niesamowite, choć do AB3D2 trzeba się po prostu przekonać. Z kolei w Breathless trzeba nauczyć się dobrze grać, aby zajść daleko. Obie gry oceniam bardzo wysoko.

[#4] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@mailman, post #3

Obie gry oceniam bardzo wysoko

Ja również. Breathless ukończyłem, polecam zaopatrzyć się w wersje 1.1, gra działa ze 20% szybciej niż 1.0. The Killing Grounds nie skończyłem, może kiedyś ne Efice się mi to uda.

[#5] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Może zabrzmi to śmiesznie, ale z czysto amigowych FPS-ów podobał mi się baardzo FEARS na CD32 :D , dużo w to grałem będąc posiadaczem CD32 + Promodule z 8 MB Fast :) , Genetic Species też nie był zły .

Alien Breed 3D jakoś nigdy mnie nie pociągał, niby fajny, niby klimat, ale czegoś mi brakowało .

[#6] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@Olo, post #5

W Fears podobały mi się ładnie wyglądające bronie. I potworki fajne, choć kiczowate. Pikseloza straszna, ale gra fajna. Płynność rozgrywki jednak nie powalała na kolana. Akiko z Cd32 nie został użyty.
Genetic Speciec w ogólnie widziałem, kiedyś była chyba recenzja w ACS.
W pamięć zapadł mi rodzimy Project Battlefield. Cieszyłem się jak dziecko, że na A500 działa płynnie :)

[#7] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #6

Project Battlefield mam nadal oryginał i miałem te same odczucia co Ty szeroki uśmiech

[#8] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Zalowac tylko ze nie ma Breathless w wersji RTG

[#9] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@bombermax, post #7

Z polskiego podwórka, ciekawy jest też Za Żelazną Bramą i Cytadela, ale w tę drugą nie pograłem,bo z każdym razem, gdy próbuję podejść do tego tytułu to ginę na początku.
Ubek z kolei działa zbyt szybko na WinUAE, więc też

[#10] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@reactor, post #8

A są jakieś gry w RTG ?

[#11] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #10

Sa. Niestety malutko - http://hol.abime.net/hol_search.php?N_ref_hardware=16

[#12] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@reactor, post #11

No faktycznie mało, ale to porządne gierki. Pod Uae zadziałają ?

[#13] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #12

Wszystkie z wyjatkiem tych pod PPC.

[#14] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Mnie osobiście ani jedna ani druga nie przypadły szczególnie do gustu ale jeśli już miałbym wybierać to AB3D2 byłoby zwycięzcą.
Zanim zagrałem w Breathless miałem już okazję grać w lepsze tego typu gry i ta gra niestety poczciwemu Doomowi nie dorastała do pięt grywalnością.
AB3D2 to trochę inna bajka. Gra miała specyficzny klimat i to ją do pewnego stopnia ratowało. Trochę w nią pograłem ale na pewno jej nie skończyłem.
O wiele ciekawsze były:
- Trapped 2 - bardzo trudna ale miała chyba najlepsze efekty graficzne wśród czysto amigowych gier 3D
- Genetic Species - fajna grafika i dźwięki, duża grywalność i chyba najszybszy engine spośród amigowych gier 3D
- Cytadela - działa na A500 w stopniu grywalnym (przeszedłem na A500 chyba całą grę) co było niewiarygodnym osiągnięciem, świetne intro wprowadzające w klimat gry, fajny arsenał. Gra prymitywna jak Wolfenstein 3D ale z lepszą grafiką i ciekawszą fabułą a poza tym rodzimej produkcji :)

[#15] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@Olo, post #5

mnie najbardziej podobał się gloom ze swoim nie zniszczalnym split screenem. to dopiero była frajda grać we dwóch na jednym kompie.

[#16] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Alien Breed 3D, gorszy rozdzielczością od AB3D2, ale ten efekt wody... wchodziłem pod wodę i patrzyłem jak ponad mną wszystko faluje.... Na drugi dzień poszedłem do sąsiada który miał psx i odpalił TombRider... Ahahahahh! To... to ma być efekt wody? Ahahahahahah! LOL !!! :)

[#17] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@jimiche, post #15

Yeah! Graliśmy na dwóch na A1200, ten co grał na klawiaturze mógł chodzić na boki, ten co grał na joy'u miał ciężej :)

[#18] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@kjb, post #17

Gdyby to był pad od cd32 lub 2 przyciskowy joy to też by mógł.
[#19] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

AB3D2 jest dla mnie lepszy od Breathless. Po prostu grałem w niego więcej. Obydwie są trudne jak na ówczesne standardy. Nie udało mi się ich skończyć uczciwie. Ostatni etap w AB3D2 - nieprawdopodobny. Kto go ukończył nie oszukując jest dla mnie Wyjadaczem (przez duże W).
[#20] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Mi się podobał bardziej Breathless, jak wyszedł koło 96 roku to grając na mojej ami z dyskietek za mocno się odchylilem przed nadlatującym kulą pixeli, poleciałem z krzesłem do tyłu i złamałem sobie kciuk.

Co do TKG to uważam ją za przereklamowaną, ze złym dzwiękiem i słabymi teksturami.

[#21] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@cacodemon666, post #1

Właściwie to powinniśmy porównywać Breathless z Gloom Deluxe, bo wyszły mniej więcej w tym samym czasie. The Killing Grounds wyszedł trochę później a jakoś zaraz za nim słynny nieoficjalny Quake.

[#22] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@waldiamiga, post #21

W klejka duuużo grałem na Amidze :) Kilka ładnych licealnych lat :D
Najpierw w PowerUP`owy port kwaka na AGA (pamiętam, że chodziło to płynnie nawet w hiresie) a później w GLQuake`a. Ściągnąłem chyba wszystkie mody jakie wyszły do ~2002 roku. Najlepsze było Malice i Aliens :)
Lata treningu na Ami okazały się nieocenione na studiach ;)

Btw. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że TKG miało słabe tekstury. Fakt, że dość monotonne ale dobrej jakości. Breathless na tym polu wygląda chyba jeszcze gorzej.

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2010 23:04:39
[#23] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@Torin, post #22

Najpierw w PowerUP`owy port kwaka na AGA

Najlepszy port - nie wiem jak to było zrobione ale grałem w to zdaje się w jakiejś dziwnej rozdziałce 656 x 256 i chodziło to po prostu super. Nic innego potem nie było tak płynne. Nie miał regulacji jasności tylko - ciemnawo było niestety. Spędziłem nad tym portem wakacje podpięty do 25" telewizora rodziców - akurat był w domu remont. (no i nad Warcraftem 2 pod Fusion).
[#24] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@rzookol, post #20

To się nazywa mieć wspomnienia z grania! Prawie jak WII ...
[#25] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@MisOr, post #23

Też grałem na Fusionie w Warcraft 2 :)
Z jasnością obrazu w klejku nie miałem problemu, miałem nowy monitor i scandoubler elboxu :)

[#26] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@Torin, post #22

1. TKG.
2. Gloom
3. Breathless

[#27] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@parallax, post #26

@TKG
chodzi o ?Alien Breed 3D II - TKG?
[#28] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@Vadeous, post #27

Tak, to skrót od The Killing Ground.

[#29] Re: Alien Breed 3D 2 vs Breathless

@waldiamiga, post #28

s. The Killing Grounds:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem