Jestem ciekaw Waszych opinii na temat najlepszych gier FPS na klasyki. Osobiście obie podobają mi się, ale chyba Breathless jest trudniejsza. Klimat za to fajniejszy w Alien Bredzie, ale trochę szkoda, że nie zaimplementowano takich samych broni jakie były choćby w Tower Assault. W Breathless nawet nie widać broni, co jest wadą.
A może jakieś inne gry stawiacie na równi z wyżej wymienionymi ?
Obie gry to trochę inna liga, inna atmosfera. Obie jednak są niesamowite, choć do AB3D2 trzeba się po prostu przekonać. Z kolei w Breathless trzeba nauczyć się dobrze grać, aby zajść daleko. Obie gry oceniam bardzo wysoko.
Ja również. Breathless ukończyłem, polecam zaopatrzyć się w wersje 1.1, gra działa ze 20% szybciej niż 1.0. The Killing Grounds nie skończyłem, może kiedyś ne Efice się mi to uda.
Może zabrzmi to śmiesznie, ale z czysto amigowych FPS-ów podobał mi się baardzo FEARS na CD32 :D , dużo w to grałem będąc posiadaczem CD32 + Promodule z 8 MB Fast :) , Genetic Species też nie był zły .
Alien Breed 3D jakoś nigdy mnie nie pociągał, niby fajny, niby klimat, ale czegoś mi brakowało .
W Fears podobały mi się ładnie wyglądające bronie. I potworki fajne, choć kiczowate. Pikseloza straszna, ale gra fajna. Płynność rozgrywki jednak nie powalała na kolana. Akiko z Cd32 nie został użyty.
Genetic Speciec w ogólnie widziałem, kiedyś była chyba recenzja w ACS.
W pamięć zapadł mi rodzimy Project Battlefield. Cieszyłem się jak dziecko, że na A500 działa płynnie :)
Z polskiego podwórka, ciekawy jest też Za Żelazną Bramą i Cytadela, ale w tę drugą nie pograłem,bo z każdym razem, gdy próbuję podejść do tego tytułu to ginę na początku.
Ubek z kolei działa zbyt szybko na WinUAE, więc też
Mnie osobiście ani jedna ani druga nie przypadły szczególnie do gustu ale jeśli już miałbym wybierać to AB3D2 byłoby zwycięzcą.
Zanim zagrałem w Breathless miałem już okazję grać w lepsze tego typu gry i ta gra niestety poczciwemu Doomowi nie dorastała do pięt grywalnością.
AB3D2 to trochę inna bajka. Gra miała specyficzny klimat i to ją do pewnego stopnia ratowało. Trochę w nią pograłem ale na pewno jej nie skończyłem.
O wiele ciekawsze były:
- Trapped 2 - bardzo trudna ale miała chyba najlepsze efekty graficzne wśród czysto amigowych gier 3D
- Genetic Species - fajna grafika i dźwięki, duża grywalność i chyba najszybszy engine spośród amigowych gier 3D
- Cytadela - działa na A500 w stopniu grywalnym (przeszedłem na A500 chyba całą grę) co było niewiarygodnym osiągnięciem, świetne intro wprowadzające w klimat gry, fajny arsenał. Gra prymitywna jak Wolfenstein 3D ale z lepszą grafiką i ciekawszą fabułą a poza tym rodzimej produkcji :)
Alien Breed 3D, gorszy rozdzielczością od AB3D2, ale ten efekt wody... wchodziłem pod wodę i patrzyłem jak ponad mną wszystko faluje.... Na drugi dzień poszedłem do sąsiada który miał psx i odpalił TombRider... Ahahahahh! To... to ma być efekt wody? Ahahahahahah! LOL !!! :)
AB3D2 jest dla mnie lepszy od Breathless. Po prostu grałem w niego więcej. Obydwie są trudne jak na ówczesne standardy. Nie udało mi się ich skończyć uczciwie. Ostatni etap w AB3D2 - nieprawdopodobny. Kto go ukończył nie oszukując jest dla mnie Wyjadaczem (przez duże W).
Mi się podobał bardziej Breathless, jak wyszedł koło 96 roku to grając na mojej ami z dyskietek za mocno się odchylilem przed nadlatującym kulą pixeli, poleciałem z krzesłem do tyłu i złamałem sobie kciuk.
Co do TKG to uważam ją za przereklamowaną, ze złym dzwiękiem i słabymi teksturami.
Właściwie to powinniśmy porównywać Breathless z Gloom Deluxe, bo wyszły mniej więcej w tym samym czasie. The Killing Grounds wyszedł trochę później a jakoś zaraz za nim słynny nieoficjalny Quake.
W klejka duuużo grałem na Amidze :) Kilka ładnych licealnych lat :D
Najpierw w PowerUP`owy port kwaka na AGA (pamiętam, że chodziło to płynnie nawet w hiresie) a później w GLQuake`a. Ściągnąłem chyba wszystkie mody jakie wyszły do ~2002 roku. Najlepsze było Malice i Aliens :)
Lata treningu na Ami okazały się nieocenione na studiach ;)
Btw. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że TKG miało słabe tekstury. Fakt, że dość monotonne ale dobrej jakości. Breathless na tym polu wygląda chyba jeszcze gorzej.
Najlepszy port - nie wiem jak to było zrobione ale grałem w to zdaje się w jakiejś dziwnej rozdziałce 656 x 256 i chodziło to po prostu super. Nic innego potem nie było tak płynne. Nie miał regulacji jasności tylko - ciemnawo było niestety. Spędziłem nad tym portem wakacje podpięty do 25" telewizora rodziców - akurat był w domu remont. (no i nad Warcraftem 2 pod Fusion).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.