[#1] CD32 przerobka adf na iso
Witam

Chciałbym zagrać w grę pechowy prezent na amidze CD32 i tu jest problem whdload nie ma installera gry. Poczytalem trochę na temat cdtv o programie noreset który jest ladowany z workbenchem pechowy prezent zajmuje trzy dyskietki jak nagrać obraz adf na płytę żeby po wyjęciu płyty z workbenchem z opcja noreset CD32 odczytalo ja jako grę pamietam jeszcze ze w tej grze podmienialo się dyskietki czy da radę zagrac w ta grę na CD32

Niewiem czy ktoś zrozumie mój problem
Chce stworzyć iso z obrazu dyskietki adf

[#2] Re: CD32 przerobka adf na iso

@janikjgora, post #1

Polecam nieco inne rozwiązanie (szczegóły jak to zrobić może poda ktoś inny, nigdy takiego czegoś nie robiłem). Otóż ściągasz developer kita CDTV/CD32 (APC74 takie coś miał) i robisz sobie "bootowalną" płytkę, np. w MakeCD. Na płycie umieszczasz Workbench z tym NoResetem (ZTCW musi być po prostu wrzucony w startup-sequence) i grę zainstalowaną przez WHDLoad wraz z tym pakietem. Po wypaleniu płytkę wkładasz w CD32 i voila - system się uruchamia, grę możesz odpalić (chyba że akurat to jedna z nielicznych które nie mają instalatora WHDLoad albo wymagają zarejestrowania pakietu).

Jak się uda to sam spróbuję jutro coś takiego zrobić i się pochwalę efektem.
[#3] Re: CD32 przerobka adf na iso

@janikjgora, post #1

Niestety nigdy nie dotykałem nawet CD32 więc trudno mi powiedzieć cokolwiek. Jednak o grze "Pechowy Prezent" coś tam mogę powiedzieć (chociaż po 15 latach mogłem sporo pozapominać). Gra jest w AMOSie ale jest jak najbardziej DOSowa. Spokojnie można skopiować zawartość wszystkich dyskietek w jedno miejsce (RamDisk, twardy dysk, CD), zrobić do tego miejsca przypisania (najlepiej jakiś prosty skrypcik AmigaDOS):

assign PechowyPrezent1: DYSK:KATALOG/
assign PechowyPrezent2: DYSK:KATALOG/
assign PechowyPrezent3: DYSK:KATALOG/

i potem zwyczajnie uruchomić plik wykonywalny gry. Powinno wszystko działać. Żadnych tricków, NDOSów, nietypowej jazdy po ścieżkach, zabezpieczeń nie było i pliki są normalnie z czytane.

Poza tym zdaje mi się, że na liście WHDLoad Pechowy Prezent właśnie był. Kiedyś zwróciło to moją uwagę, bo przecież w opisany przeze mnie sposób gra normalnie się instaluje i działa z dysku twardego. No a WHDLoad powstało chyba po to żeby zmusić do tego "nieinstalowalne" gry NDOSowe.

P.S.
To już nie mogłeś sobie wybrać lepszej gry? :) ;)

[#4] Re: CD32 przerobka adf na iso

@janikjgora, post #1

Jesli gra jest widziana pod workbenchem, tzn po wlozeniu dyskietki do napedu Fdd widac jej zawartosc to sprawa jest prosta. Albo pod prawdziwa amiga albo pod emulatorem do 1 katalogu po wgraniu workbencha pod cd32 robisz assygnacje do katalogu gry odpalasz i grasz. Ja tak zrobilem z gobliins, i dalo sie przejsc cala gre.
Jesli zawartosci nie widac pod workbenchem sprawa jest bardziej skomplikowana, najlepiej uzyc pakietu WHDload, zgrywasz gre pod emutalorem lub pod prawdziwa amiga i w katalogu podmieniasz WHDload na Cd32Whdload. Z tego co napisane jest na stronie jedyna wersja ktora nie potrzebuje klucza. Odpalasz workbencha i potem z plyty whdload gry.

O ktos juz mnie ubiegl :)

Ostatnia modyfikacja: 01.12.2010 08:38:56
[#5] Re: CD32 przerobka adf na iso

@Koyot1222, post #4

Jesli gra jest widziana pod workbenchem, tzn po wlozeniu dyskietki do napedu Fdd widac jej zawartosc...

To są trzy normalne AmigaDOSowe dyskietki z normalnymi plikami i wszystko widać jak na dłoni. :) AMOS może lamerski i niesystemowy był ale operacje na plikach były najzupełniej normalne i trzeba było się uprzeć żeby czytać/zapisywać dane w sposób NDOSowy.

Z tego co pamiętam była jedna wersja Pechowego Prezentu, która gdzieś na końcu gry miała niefortunne odwołanie do DF0:. :) Jednak wtedy właśnie kupiliśmy pierwszy dysk twardy do naszej Amigi i to od razu wyszło i zostało poprawione. Z tego co pamiętam to ta wersja nie poszła do pudełek, bo poprawkę podesłałem Mirage przed produkcją dyskietek. Tak więc wszędzie gra odwołuje się do dyskietek nazwanych:
PechowyPrezent1:, PechowyPrezent2:, PechowyPrezent3:
i przypisania do tych nazw dysków pozwalają na ręczne zainstalowanie gry na twardym dysku i gra działa bez dyskietek (sprawdzone wiele razy).

Ostatnia modyfikacja: 01.12.2010 10:21:18
[#6] Re: CD32 przerobka adf na iso

@MDW, post #5

Witam Dziekuje za odpowiedzi...

Czyli po prostu przerzucic w winuae na osobna partycje trzy dyskietki do jednego katalogu i stworzyc iso z workbenchem i noresetem ok bardzo prosta sprawa...

Naprawde zaciekawilo mnie to ze Amiga CD32 moze byc chociaz trocvhe podobna do Amigi 1200 (oczywiscie Golej) :P

Dziekuje i pozdrawiam

Dzisiaj jade po Amige CD32 + 19 originalnych Gier za 90 Euro do super sklepu Sammelfieber Gosciu ma wszystko w tym sklepie zaczynajac od konsoli intellivision i konczac na PS3...

Dowiedzialem sie ze ma Amige 500 musze ja zbadac moze wyrwe za 20 Euro i tylko zakupic kabel nullmodem i zgrywamy STREET ROD 1, 2. i oczywiscie pechowy prezent :P

Ale dzisiaj zajme sie CD32

Jeszcze raz Dziekuje

[#7] Re: CD32 przerobka adf na iso

@janikjgora, post #6

Czyli po prostu przerzucic w winuae na osobna partycje trzy dyskietki do jednego katalogu i stworzyc iso z workbenchem i noresetem ok bardzo prosta sprawa...

No i jeszcze przed uruchomieniem gry trzeba w CLI napisać:

assign PechowyPrezent1: DYSK:KATALOG/
assign PechowyPrezent2: DYSK:KATALOG/
assign PechowyPrezent3: DYSK:KATALOG/
CD PechowyPrezent1:
PechowyPrezent.exe

W miejscu "DYSK:KATALOG/" trzeba wpisać ścieżkę dostępu do miejsca w którym są pliki gry.

Najlepiej takie przypisania wrzucić sobie do skryptu, dać mu flagę "S" i dodać ikonę z IconX. Wtedy dwuklikiem na ikonie będzie się to robiło samo. Jeżeli taki skrpycik wrzucisz do katalogu z grą to może wyglądać tak:

assign PechowyPrezent1: ""
assign PechowyPrezent2: ""
assign PechowyPrezent3: ""
PechowyPrezent.exe

Nie trzeba będzie podawać ścieżki dostępu do plików, bo będą one w aktualnym katalogu.

Naprawde zaciekawilo mnie to ze Amiga CD32 moze byc chociaz trocvhe podobna do Amigi 1200

No bo to właściwie jest A1200 bez klawiatury i w innej obudowie. No i ma jeszcze te słynne kości AKIKO (czy jak to się tam nazywało), które niestety były wykorzystywane przez bardzo niewiele produkcji.

Ostatnia modyfikacja: 01.12.2010 12:32:04
[#8] Re: CD32 przerobka adf na iso

@MDW, post #7

i teraz bedzie problem jak stworzyc skrypt w CLI
copy * to pechowy

i wpisuje po kolei komendy jakie ma spelnic skrypt

czyli assign itd

po tym nastepnie CTRL+

i jest stworzony skrypt

Jestem laikem jezeli chodzi o takie sprawy Bardzo prosze o pomoc albo jakis samouczek tworzeniu batchow na Amidze

[#9] Re: CD32 przerobka adf na iso

@janikjgora, post #8

Kopiujesz zawartość dyskietek do jednego katalogu.
Do tego samego katalogu rozpakowujesz zawartość tego archiwum i gra gotowa do wypalenia.

[#10] Re: CD32 przerobka adf na iso

@APC74, post #9

Po walce i pomocnemu archiwum

Jestem w Domu udalo mi sie stworzyc czystego Workbencha z moja ulubiona gra na CD32. Oh jeah

Koncowke exe usunelem dzieki programowi ED, prosty edytor i nie zawodny,

a obraz plyty stworzylem przez ISOCD z paczki developerskiej dodajc CD32.TM. Duzo sie nauczylem jezeli chodzi o proste komendy. Teraz bede myslal nad WHDLOAD powinno byc latwiej. Dzieki uzytkownikowi APC74 i jego stronie na temat WINUAE wszystko jest latwiejsze. Jeszcze raz Dziekuje Wszystkim ktorzy mi pomogli

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem