[#1] ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem
Wyczytałem ostatnio gdzieś na tym forum, że jest możliwość odpalenia ProjectX Se Cd32 w DBLPAL przez WHDload.
Udało mi się ta gierkę odpalić w ten sposób ale tylko w PAL-u na WHDload 16.4, niestety na wersjach wyższych wykrzacza się tzn. czarny ekran, później po resecie Guru 8100 000F. Dlatego DBLPAL nawet nie miałem jak przetestować. Instalke gry ściągnąłem ze strony WHDload.

Zastanawiam się czy jest do tej operacji potrzebny jest jeszcze jakiś program do promowania, ewentualnie kickstart 3.1 ?? I do czego dokładnie służy kick31emu i jak to się ma do WHDload.

Mój config to goła Amiga 1200 z kickstartem 3.0 + HDD
[#2] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@luqasmaster, post #1

Uruchamianie gier przez WHDLoad w innych trybach monitora odbywa się wyłącznie przez specjalny tooltype, który musi być obsługiwany przez slave. Czy korzystasz z niego (bo przyznam, z Twojej wypowiedzi to wprost nie wynika)?

WHDLoad odcina się od systemu i żadne programy promujące nie znajdują zastosowania.

Kick31emu to wewnętrzna procedura WHDLoad. Od wersji 16.5 próby wywołania trybu DBLPAL i DBLNTSC odbywają się przy jej pomocy. Dla szarego usera nie ma to znaczenia.

[#3] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@luqasmaster, post #1

Udało mi się ta gierkę odpalić w ten sposób ale tylko w PAL-u na WHDload 16.4, niestety na wersjach wyższych wykrzacza się tzn. czarny ekran, później po resecie Guru 8100 000F

Identyczny objaw występował u mnie, kiedy miałem zainstalowany whdload 16.4 z kluczem "pochodzenia internetowego", tzn po upgrade na 16.9 (cały czas z tym kluczem) był czarny ekran>guru. Po zainstalowaniu legalnego klucza objaw ustąpił ...

[#4] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@kutafon, post #3

Dzięki panowie za rozjaśnienie tematu.

Udało mi się już odpalić grę (WHDload 16.5 i 16.8, do 16.9 nie mam kluczyka) ,ale w DBLPAL-u niestety wyskakują jakieś krzaki (widać ze coś się dzieje na ekranie,ale wszystko takie w strzępach - wąskie paseczki do połowy ekranu), natomiast w PAL-u działa elegancko.

Zastanawiam się czy to wina starego WHDload czy też muszę wgrać jakieś nowe biblioteki, łatki, albo na VGA-ONLY nie działa, tylko na czystym DBLPAL-u

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2011 00:41:26
[#5] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@mailman, post #2

Mam slave-a pobranego ze strony WHDload pod wersje projectX SE cd32 i wpisane w tooltypach DBLPAL. Kombinowałem już coś z programami promującymi, ale rzeczywiście z WHDload nie działają.
[#6] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@luqasmaster, post #4

Zastanawiam się czy to wina starego WHDload czy też muszę wgrać jakieś nowe biblioteki, łatki, albo na VGA-ONLY nie działa, tylko na czystym DBLPAL-u

Na pewno musisz mieć WHDLoad 16.5 lub wyższy. VGA-Only nie ma tutaj znaczenia, podobnie jak i inne biblioteki, łatki, sterowniki. Wszystko robi WHDLoad. Cały ten pic z DBLPAL i WHDLoad to taka sztuka dla sztuki i nie ma sensu się w to bawić. W większości przypadków to raczej nie działa i dotyczy raczej gier pisanych "bardziej" systemowo.

[#7] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@luqasmaster, post #4

Witam,

Udało mi się już odpalić grę (WHDload 16.5 i 16.8, do 16.9 nie mam kluczyka)

Prawdę mówiąc to zawsze się będziesz musiał zastanawiać czy gra uruchomiła się przez przypadek czy nie. I jak się gra zawiesi to zawsze przejdzie Ci myśl typu "a może to przez ten klucz gra się zawiesiła" bądź "a może za stara wersja WHDLoad".

..., ale w DBLPAL-u niestety wyskakują jakieś krzaki (widać ze coś się dzieje na ekranie,ale wszystko takie w strzępach - wąskie paseczki do połowy ekranu)

W wielkim skrócie: Ekran został wypromowany do DBLPAL a gra niekoniecznie wie o tym :).

natomiast w PAL-u działa elegancko.
Jesteś tego 100% pewny ?

Dobrze przeczytaj to co napisał Mailman.

pozdrawiam

[#8] Re: ProjectX SE WHDload DBLPAL Problem

@asman, post #7

Dobra dzięki za sugestie panowie, chyba dam se spokój z tym promowaniem ProjectX-a, potestuje jeszcze na innych grach, może coś się uda odpalić.

Coś czuje, że trzeba będzie zainwestować w jakiś Tuner TV do monitora, ewentualnie monitor Pal ,o scandoublerze to nawet nie myślę bo to za drogi interes.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem