[#1] Lotus Trilogy CD32 na A1200
Czy komuś się udało uruchomić ten tytuł na A1200 (+ FAST).
Próbowałem pod squirrel i CDFS emulator. Na jednym czarny ekran na drugim tylko plansza tytułowa. Wiem, że jest installer pod WHDload, ale czy radzi sobie z trakami audio?
[#2] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@BULI, post #1

Wiem, że jest installer pod WHDload, ale czy radzi sobie z trakami audio?

Nie, i na ten czas żadna gra zainstalowana przez WHDLoad nie będzie odgrywać muzyki z CD-audio ani w żaden sposób jej nie potrafi zrzucić na HD. :(
Dałem Welpowi requesta na EAB wieki temu, niestety mówi że wymagało by to ogromnej ilości pracy.

[#3] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@BULI, post #1

jest CDRIP lotus Trylogi - mozna juz uruchomic na A600 2 MB CHIP HD tak samo jak Univers CD32

[#4] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@HOŁDYS, post #3

Czyli o sound trackach mogę zapomnieć? :(

A z emulacją CD32 w kontekście Lotusa ktoś się bawił?
[#5] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@BULI, post #4

o ścieżkach dźwiękowych możesz zapomnieć, ponieważ żadna Amiga nie ma seryjnie przetwornika dźwiękowego który ogarnie dźwięk 44,1 kHz 16 bit. Przy odtwarzaniu gier ze ścieżkami cd-audio na amidze cd32 lub cdtv muzyka ta była przetwarzana w przetworniku D/A w CD-romie i podawana analogowo na wyjścia audio Amigi. Zawsze możesz odtworzyć te ścieżki na zwykłym odtwarzaczu CD-audio, ale nie o to Ci pewnie chodzi ;) Udało mi się stworzyć ostatnio taką płytę z grą + audio dla CDTV. Gdy komputer nie korzysta z CD-romu to można sobie normalnie słuchać muzyki nagranej na pozostałych ścieżkach ;)
[#6] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@Maniu, post #5

Nie chodzi o to, żeby dźwięk puścić przez Paule (chociaż i tu się mylisz bo można słuchać ścieżek audio 44.1 przez Paule, tyle że w 8 lub max 14 bitach).
Dźwięk ma lecieć "direct" z wyjścia audio napędu CD i tak mam w przypadku większości emulowanych gier z cd32!

W tym przypadku chodzi o to, że emulator nie radzi sobie z tym tytułem a WHDLoad obsługujący ten tytuł jeszcze (lub nigdy) nie ma obsługi traków CD!

Ostatnia modyfikacja: 27.02.2011 18:17:25
[#7] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@BULI, post #6

Witam,
Probowales odpalic Lotusa przez ten program?
Dawno temu byla to jeszcze produkcja shareware a od jakiegos czasu jest free. Gwarancji Ci nie daje ze akurat ten tytul bedzie w 100% funktionowal, chociasz musze powiedziec ze moja zarejestrowana wersja 3.9 leciala dosyc stabilnie 10 lat temu ;) na mojej konfiguracji i wiele gier mozna bylo odpalic bezposrednio przez emu. Cd32. OK

[#8] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@Irek´72, post #7

Tak. To bardzo fajne oprogramowanie, dobrze radzi sobie z większością tytułów na CD32 (sprawdziłem kilka dla mnie newralgicznych).
Ważne, program pozwala na odgrywanie TRACKÓW CD bezpośrednio z CD, dane lecą z HD!

W tej chwili jest to oprogramowanie w pełni funkcjonalne i darmowe (do archiwum dołączony jest legalny klucz).

UWAGA
Trzeba uważać na opcję odpowiedzialną za ignorowanie problemu z partycjami większymi niż 2GB- przez ten program przypadkiem straciłem partycję!!!

Co do samego Lotusa T. to według dokumentacji jest on obsługiwany.
Sprawdzę to i opiszę po odratowaniu twardziela (obecnie brak czasu).
[#9] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@BULI, post #8

I jak, udało się komuś odpalić Lotus trilogy na A1200 bez CDromu ? Mi na trakach audio nie zależy, jedynie na samej grze.
[#10] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@gilban, post #9

była na sieci taka wersja
[#11] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@gilban, post #9

Tak, działa, ale bez traków nie masz żadnego zysku (traki audio są tylko w jedynce i trójce)- więc lepiej wypada pogranie w wersje dyskietkowe.

W ogóle po dłuższej zabawie CD32 i wersjami gier pod nią, dochodzę do wniosku, że większość gier wolę w wersjach dyskietkowych tzn takich gdzie muzyka jest generowana przez Paulę (to jest wyzwanie) a nie odgrywana z CD.
Paula potrafi pokazać klasę i daje lepiej poczuć klimat niż ścieżki audio- oczywiście są wyjątki np JetStrike CD32- jest super.

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2012 19:44:23 przez BULI
[#12] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@BULI, post #11

W ogóle po dłuższej zabawie CD32 i wersjami gier pod nią, dochodzę do wniosku, że większość gier wolę w wersjach dyskietkowych tzn takich gdzie muzyka jest generowana przez Paulę (to jest wyzwanie) a nie odgrywana z CD.

No cóż, ja mam zupełnie odmienne zdanie. W niektóre gry na Amidze dopiero w wersji na CD32 zaczęło mi się przyjemnie grać. Choćby Jetstrike jest tutaj doskonałym przykładem, a mógłbym wymienić kilka innych.

Co do Lotusa Trilogy, to głowy nie dam, ale mam chyba taką wersję u siebie na dysku A1200.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2012 07:20:46 przez Duracel
[#13] Re: Lotus Trilogy CD32 na A1200

@Duracel, post #12

Dzięki. Już wszystko wiem. Teraz aby ocenić to samemu, wypadało by to przetestować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem