[#1] Pechowy Prezent na A500
Witam mam następujące pytanie czy gra Pechowy Prezent działa normalnie na Amidze 500? bo niestety wersja z internetu ma błędy wiesza się rozmazuje a nawet w pewnym momencie resetuje się Amiga próbowałem ją uruchomić na UAE na romie 2.05 i 2MB chip Ram gra działa normalnie... ale bym chciał ją przejść na prawdziwej amidze
[#2] Re: Pechowy Prezent na A500

@VeloN, post #1

sprawdz w dziale rodzynki ..wielki leb powinien tam byc
a jak nie to pytaj tworce MDW czesto jest na tym forum

[#3] Re: Pechowy Prezent na A500

@VeloN, post #1

Spróbuj z 1MB Ram, a najlepiej z Kick 1,3.

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2011 14:54:38
[#4] Re: Pechowy Prezent na A500

@Jacenty, post #3

nie ma co zalatwiac gra legalnie dostepna jest w necie

http://www.ppa.pl/rodzynki/pechowyprezent.php

[#5] Re: Pechowy Prezent na A500

@HOŁDYS, post #4

Nie wiedziałem. Nie grałem w to nigdy OK
[#6] Re: Pechowy Prezent na A500

@VeloN, post #1

Pechowy prezent ma oznaczenie ECS - czyli wymagania minimalne to Amiga 500+ lub Amiga 600 z 1 MB RAM

[#7] Re: Pechowy Prezent na A500

@APC74, post #6

czyli 1024 KB CHIP ?

[#8] Re: Pechowy Prezent na A500

@APC74, post #6

VeloN:
Gra na pewno działa na A500 z 1MB RAM (i to nawet wystarczy 0.5MB fast/slow i 0.5MB chip RAM), bo na takiej konfiguracji była stworzona. :) Na pewno masz w swojej Amidze 1MB RAM?

APC74:
Jeżeli gra ma oznaczenie ECS to musi być jakiś błąd. Możliwe, że nawet z oryginalnego pudełka przepisany. :) Gra jest napisana w AMOSie więc na pewno działa na OCS także (a nawet przede wszystkim). AMOS działał na ECS i AGA ale nie wykorzystywał ich dodatkowych możliwości. Dzięki kompatybilności ECS i AGA z OCS gra działa na wszystkim. Oczywiście jak przystało na stare crapy - tylko w PAL. :)

[#9] Re: Pechowy Prezent na A500

@MDW, post #8

a mialo instalator HD ? duzy leb mnie zawsze zniechecal

[#10] Re: Pechowy Prezent na A500

@APC74, post #6

Gdzie są spisane te wymagania ? na wielu stronach ze starym Amigowym softem jak nie jest wymagane AGA to z marszu wpisują ECS.

Pozdrawiam
[#11] Re: Pechowy Prezent na A500

@HOŁDYS, post #9

a mialo instalator HD ?

W 1994/95 roku ja nawet nie wiedziałem jak wygląda dysk twardy. :) Ale wystarczyło skopiować wszystkie pliki ze wszystkich trzech dyskietek do jednego katalogu, zrobić sobie skrypcik startowy w stylu:

assign PechowyPrezent1: HD1:Gry/PechowyPrezent
assign PechowyPrezent2: HD1:Gry/PechowyPrezent
assign PechowyPrezent3: HD1:Gry/PechowyPrezent
PechowyPrezent1:PechowyPrezent.exe

i z niego uruchamiać grę. AMOS może nie kuma systemowych ekranów ale działa na normalnych systemowych plikach i to zupełnie normalnie działa.

duzy leb mnie zawsze zniechecal

Grafika była inspirowana Fistaszkami (tak to się nazywało w polskim tłumaczeniu). No wiesz, Charlie Brown i reszta bandy. :) Poza tym grafikę robił brat, który wtedy chodził do podstawówki. Poza tym narzuciłem mu straszne ograniczenia. Zwłaszcza jeżeli chodzi o tła. Były składane z kawałków. Bez sensu... :)

[#12] Re: Pechowy Prezent na A500

@MDW, post #11

chylę czoło Tobie i Twojemu bratu.... Aż mi do głowy nie przyszło że kiedykolwiek poznam twórcę OK

[#13] Re: Pechowy Prezent na A500

@bombermax, post #12

A dziękuję bardzo. Jednak zapewniam, że to żaden zaszczyt. :) Te nasze gry z tamtych lat (Pechowy Prezent, Miasto Śmierci, Rycerze Mroku) są ważne tylko dla mnie i tylko ze względów sentymentalnych. Innej wartości raczej nie mają. Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego nie zrobiliśmy wtedy czegoś lepszego. Po prostu nie wiem. Czasu nie cofnę i pocieszam się tylko tym, że sprawiło mi to kupę radochy i gdyby nie to wtedy to nie byłoby tego co jest dzisiaj. :) Gdyby nie taki Pechowy Prezent to pewnie brat nie robiłby grafiki do np. BioShock 2, Batman Begins, Ice Age 2 (XBox, XBox360, PS2, PS3, PC), a ja nie robiłbym swoich crapów na urządzenia mobilne. :)

[#14] Re: Pechowy Prezent na A500

@MDW, post #13

ee zawsze zrobienie "czegos" daje jakis fun !
dobrze ze wielkich lbow nie bylo w demach Encore.. :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem