Nadal mam oryginalne notatki robione na kartkach kiedy rozpracowywałem Benefactora. Jest tam format planszy do Benefactora.
Problem jest taki, że pozostałe światy (Treetop Rescue, Stones & Bones, Merry Winterland, Techno Treat) zawierają inne obiekty, z czego każdy ma swoje indywidualne cechy i procedurę obsługi.
Sumarycznie jest ok. 200 typów obiektów w tej grze, z czego ogarnąłem swego czasu większość (pracowałem przy tym w latach mniej więcej 1999-2002). Napisałem program, który wyświetlał mapy z obiektami ze wszystkich światów (łącznie z sekretnymi drzwiami).
Naprawdę bardzo mi przykro, ale przypomnienie sobie tego wszystkiego, analiza itd. teraz kiedy biorę leki, byłoby bardzo trudne. Mam okresowe problemy z samopoczuciem, koncentracją i widzeniem, mimo ogromnej poprawy.
Praca wymagałaby odtworzenie środowiska. Wrzucałem do Asm-One plik pod sztywny obszar pamięci (za pomocą funkcji AllocAbs) a następnie na ręcznym kalkulatorze z trybem HEX liczyłem adresy i patrzyłem do kodu lub danych, robiąc notatki.
Podobnie było z Gloomem, Dune II czy Boulder Daeshem. Ale to było bardzo dawno temu, na moim poprzednim dysku twardym. Ten ostatni projekt jest dokończony i wrzucony później na Aminet:
https://aminet.net/package/game/data/BDaeshXPack
Z mojej pracy przy Gloomie skorzystał jeden kolega (Leon) robiąc swoje data-diski z własnymi grafikami potworów.
Ważne info: Strona na republice i adres e-mail podane w tamtych archiwach są nieaktualne.
Od 2016 roku mam nową stronę internetową. Wrzuciłem od tego czasu dużo nowych materiałów, ale wciąż staram się to usystematyzować, z dobrym skutkiem.
Ostatnia aktualizacja: 08.02.2025 13:10:50 przez Hexmage960