[#1] Najstarsza polska gra na Amidze
Jaka znacie najstarszą opublikowaną polską grę na Amidze i jaki był rok jej wydania?

[#2] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #1

Mi kojarzą się Street Rod, Breakout i Skarabeusz jako jedne z pierwszych Polskich gier. Aczkolwiek pierwszymi to one chyba nie były.

[#3] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Mandi^ATO, post #2

sorry ale zdublowałem sobie posta, jest niżej :)

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2011 20:10:53
[#4] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@michalmarek77, post #3

No właśnie BlockOut nie breakout... Ale właśnie tego tetrisa 3d plus Street Roda kojarzyłem jako pierwsze:D

[#5] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Mandi^ATO, post #2

Street Rod, Tunnels of Armageddon, - wydane w 1990 r gry polskich autorów ze studia Logical Design Works /LDW/, wydane przez California DREAMS. Bardziej znany był BLOCKOUT, stworzony przez P.Z. KAREN co.Do dziś firma ta działa, choć z nazwy pozostało samo KAREN :)
Kojarzycie te nazwy, które kiedyś były głośne w świecie ATARI :)
Swoją drogą, gry te były robione na rynek amerykański i mało kto je dziś w Polsce kojarzy........
Choć o BLOCKOUT kiedyś było głośno na świecie :)

[#6] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@michalmarek77, post #5

Skarabeusz to jaka jest jego data wydania?

Czy coś znajdzie się jeszcze oprócz produkcji Karen starego?

[#7] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@michalmarek77, post #5

tu masz wywiad z tworca BlockOuta

http://www.retrogames.pl/?mod=txt&id=7201

[#8] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #6

Skarabeusz 1992 rok...

[#9] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@michalmarek77, post #5

Jest nawet wersja na automaty, którą wydał sam Technos, czyli autorzy kultowej serii Double Dragon i sportówek z Kunio-kunem na rozmaite platformy.

[#10] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@cpt. Misumaru Tenchi, post #9

To można powiedzieć, że Polacy zaczęli tworzyć gry od 1992 roku? Nie mówię tu o Karen, bo oni to inna historia.

[#11] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #10

Czy gra Breed 96 autorstwa Damiana Tarnawsky"ego jest polską produkcją?

[#12] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #11

A Skarbnik?

[#13] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #1

Może być problem - o ile po komercyjnych można dojść do tej pierwszej gry, to były jeszcze robione te przez zapaleńców-amatorów. I była taka gra, tytułu nie pamiętam, ale grało się kulkami lub coś w tym rodzaju - prawdopodobnie gra logiczna.

Ale człowiek już wiekowy to może się mylić.

[#14] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@(V)(I)mothe(P), post #13

Skarbnik to można powiedzieć młoda gra, bo rocznik 1996.
Gry komercyjne zaczynają się tak na dobre od 1993 roku.

[#15] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #14

Miecze Waldgira 2? To nie 1992 ?

[#16] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@aMifan, post #15

Miecze V. II wydano na Amigę w 1993, a nie jak podają różne portale w 1995. W 1994 była opisywana już w pierwszym numerze C&A.
Rok 1992 to jeszcze nie okres wydania gier na Amige. Spotkałem się tylko z 3 prostymi grami z TSS. Mogę się mylić. Jeśli ktoś ma jakieś informacje to proszę się podzielić.

[#17] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #16

No czyli te proste gry także się zaliczają, jeżeli zostały wydane w jakiejś komplicji itp. w 1992 r.

[#18] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@aMifan, post #17

Tak oczywiście.

[#19] Re: Najstarsza polska gra na Amidze

@Ramos, post #18

mnie się wydaje że Legion :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem