[#1] SUPER FROG CD
hej ..
czy jest wersja Super Froga Dosowego ktory uruchamia sie na Amidze 1 MB RAM z HD >? posiadam tylko wersje CD32 i ta do uruchomienia wymaga 1.5 MB RAM.

Czy byla jakas inna wersja CD dla np ACDTV ?

[#2] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #1

pamietam lata temu ze wer dyskietkowa z powodzeniem uruchamiala sie na A500 z 1mb. Wersji CD oprocz tej na cd32 nigdy nie widzialem i nie slyszalem o innej. Z tego co pamietam to chyba bylo kilka (chyba 2 albo 3, ale kojarze 2 wydania, jedno z sama zaba i drugie z wielkiem napisem "islona") wydan cd32, rozniacych sie troche pudelkiem, ale nie sadze zeby roznily sie od siebie programowo.

Tak na marginesie to SF CD to troche porazka jesli chodzi o wydanie CD, zupelnie zmarnowane miejsce. Wersja ktora wogole nie rozni sie od dyskietkowej. W porownaniu nawet z Quick the thunder rabbit wyglada mizernie, bez intra i dodatkowej muzyki, dodatkowych paralaksow... Dobra nawet gra ale dodatkowe obdarzenie wersji CD sssie.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2011 14:26:45
[#3] Re: SUPER FROG CD

@Koyot1222, post #2

nie wiem czy moge podac tu link..

ale w 1999 r powstal super frog CDTV

http://www.emuparadise.org/Amiga_CD_ISOs/Superfrog_(1999)/137016#Game_Descriptions

[#4] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #3

Wydaje mi sie za dla tych "fachowcow" od emulacji AmigaCd, CD32 i CDTV to wzglednie bedzie to samo ;)

[#5] Re: SUPER FROG CD

@Koyot1222, post #4

moze tak byc jak mowisz ...jedna zastanawia mnie rok wydania 1999 ..
gre na Amige CD32 wydali w 1994

[#6] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #5

Z tego co pamietam ta wersja z napisem "Islona" byla sporo pozniejsza, jakas reedycja albo "cus".

http://hol.abime.net/2225/boxscan wer 1999

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2011 14:37:09
[#7] Re: SUPER FROG CD

@Koyot1222, post #6

hmm a jak przeniesc na dyskietke format IPF ?
SuperFrog_StoryDisk.ipf ????????????

mam !!!

http://www.softpres.org/?id=download

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2011 14:39:37
[#8] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #7

Najprosciej bylo by to podlaczyc do winuae, spakowac dmsem zrzucic na real amige i rozpakowac na dyskietke... chyba.

[#9] Re: SUPER FROG CD

@Koyot1222, post #8

a ten format nie byl specyjalnie przygotowany aby przeciwdzialac kopiowaniu dyskow ? cos tak mi sie obilo o uszy

[#10] Re: SUPER FROG CD

@Koyot1222, post #6

Różniła się chyba też dodatkowym intrem od wersji dyskietkowej, a od CD32 w sumie to nie wiem - nie grałem. Być może się mylę.

[#11] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #9

Moze pod windows... pod workbenchem nie slyszalem o jakis zabezpieczeniach.

[#12] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #7

IPF to dokładny obraz zawartości dyskietki, w przeciwieństwie do ADF, potrafi przechowywać ścieżki o niestandardowej gęstości i zabezpieczenia, z tego powodu nagranie takiego obrazu na dyskietkę bez specjalnego sprzętu, często jest niemożliwe. Obrazy dyskietek 880kb w formacie IPF powinny dać się nagrać bez problemów, jednak obrazy dyskietek o innych rozmiarach (np superfrog ma ponad 1MB) to już całkiem inna bajka.

http://eab.abime.net/archive/index.php/t-21122.html

a ten format nie byl specyjalnie przygotowany aby przeciwdzialac kopiowaniu dyskow ? cos tak mi sie obilo o uszy

Ten format powstał, by zachować oryginalne gry i programy w takiej postaci, w jakiej je oryginalnie wydano, z zabezpieczeniami przeciw kopiowaniu włącznie.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 14:51:51
[#13] Re: SUPER FROG CD

@rafgc, post #12

no wlasnie .. cos mi te wielkosci dyskietek IPF nie pasowaly ..ADF ma 900 kb
a IPF 986 KB .. wskazywaloby na uzycie nie 79 cylindrow ale 81 i wiecej sciezek.. hmm chcialem sobie superfroga wrzucic w wersji orginalnej na 2 dyskiekach cala gra (bez histori).. a tu lipa
Rafal dzieki za wyjasnienia ..otworzyc to to sie da ale zapisac juz nie ;/ ?

[#14] Re: SUPER FROG CD

@HOŁDYS, post #13

ADF ma rozmiar 880KB a IPF od 880KB w górę w zależności od sposobu zabezpieczenia/zapisania gry na dyskietce, wiele gier miało zagęszczone np jedną lub dwie pierwsze ścieżki, co sprawiało, że było ciężko skopiować taką dyskietkę, gdyż obszary te były odczytywane jako uszkodzone, niektóre gry miały też zagęszczony zapis na całej powierzchni (superfrog, mortal kombat 2) i w oryginale zajmowały np 3 dyskietki a po zcrackowaniu 4 (trzeba było zapisać dane w standardowej gęstości by można było kopiować dyskietki). Przywrócić obraz IPF z zabezpieczeniami jest w warunkach domowych bardzo ciężko i nie wiem, czy komuś się to udało. Na pewno da radę nagrać IPF na dyskietkę, np przemysłową maszyną do kopiowania dyskietek, przecież te dyskietki, które sprzedawano w sklepach na czymś musieli nagrać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem