[#1] Dodatkowe qesty w Eye of the Beholder.
Witam. Czy są gdzieś opisane dodatkowe questy do gry Eye of the Beholder? Kiedyś udało mi się przejść kilka planszy z dodatkowymi "misjami" ale teraz za nic nie potrafię znaleźć prawideł, które nimi rządzą.

[#2] Re: Dodatkowe qesty w Eye of the Beholder.

@Rafał A-3000, post #1

W necie jest solucja: http://www.gamefaqs.com/amiga/915507-eye-of-the-beholder/faqs/38541 i filmiki z serii "zagrajmy w": http://www.youtube.com/playlist?list=PLD213DC0F1D66A08B

Zdaje się że w którymś Computer Studio była solucja, poszukaj na RetroReaders.makii.pl

[#3] Re: Dodatkowe qesty w Eye of the Beholder.

@Shoonay, post #2

Ten film to też solucja, jak na razie gość zrobił jeden błąd twierdząc że łuk jest nieprzydatny, ma łuk i kilkanaście strzał oraz bohaterów w trzecim szeregu z pustymi łapkami, aż się prosi dać jednemu łuk zamiast rzucać kamieniami.
Ale i tak film warty obejrzenia.

Pozdrawiam
[#4] Re: Dodatkowe qesty w Eye of the Beholder.

@Shoonay, post #2

Niestety, w solucji chyba nie opisano wszystkich questów - właśnie posiłkuję się nią grając w wersję na Segę CD i gdyby nie film, nie wiedziałbym np. jak wykonać go na trzecim poziomie.

[#5] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@cpt. Misumaru Tenchi, post #4

No ja akurat na Amigę zaliczyłem wszystkie 12 questów i dostałem po skończeniu gry kod... pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi do dzisiaj to co z tym kodem zrobić.

Od razu dodam że miałem oryginał i w instrukcji nic nie znalazłem.

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 17:40:49
[#6] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@RadoslawF, post #3

> zrobił jeden błąd twierdząc że łuk jest nieprzydatny

Bo zajmuje 2 ręce... ale to nie świadczy o nieprzydatności. Najlepiej go dać osobie nie używającej magii (potrzeba ręki na księgę/symbol). Przy dobrym łuku można sprzątnąć co poniektórych przeciwników nim podejdą.

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 17:40:38
[#7] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@Solo Kazuki, post #6

Dokładnie, łuk jest mocno przydatny już na poziomie z pająkami, oczywiście dla kogoś z trzeciego szeregu.
Bohaterom którzy mieli jedną rękę wolną z automatu wstawiałem tarczę, w przypadku trafienia przez enema zabierało im mniej punktów życia.
Ale jak rozumiem każdy ma swoje metody na przejście tej gry.

Pozdrawiam
[#8] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@Solo Kazuki, post #5

Jak udawało Ci się te dodatkowe misje odnajdywać? Ja już kilkakrotnie rozpoczynałem grę z różnymi opcjami przejścia poziomu i nie mam szczęścia. Mam nawet instrukcje przejścia gry w Computer Studio ale tam nic o tym nie wspominają!

[#9] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@Rafał A-3000, post #8

Znam go osobiście od lat, on jest zboczeńcem w tego typu grach. Gonił za każdym jednym potworem, opukiwał każdą ścianę, robił rzeczy które normalnemu człowiekowi nawet przez myśl by nie przeszły. Pewnie poznajdował nawet takie sekrety, których sami autorzy nie mieli zamiaru umieścić. :)

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2011 20:58:22
[#10] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@cpt. Misumaru Tenchi, post #9

> Gonił za każdym jednym potworem

A co? Ma mi uciec kolejne ileśtam punktów doświadczenia?

> opukiwał każdą ścianę

Skoro się da... poza tym jak się kończy grę któryśtam raz z kolei to z nudów różne rzeczy się robi (np okłada drzwi w DM). ;)

> robił rzeczy które normalnemu człowiekowi nawet przez myśl by nie przeszły.

Grunt to kombinatoryka. Przyznam szczerze że człowiek sam się zastanawia jak kiedyś na niektóre rzeczy wpadł. Mam wrażenie że kiedyś jakoś lepiej kombinowanie mi szło. Chyba już trochę zgorzkniały jestem... :(

[#11] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@Solo Kazuki, post #10

Wiele osób z naszego pokolenia z którymi o tym rozmawiam ma to samo. Nie robimy się coraz młodsi, trochę się już wypaliliśmy. Poza tym zdobyte doświadczenie też robi swoje - nie ma już hajpa na każdą jedną nową rzecz, jest za to chłodna kalkulacja i trzeźwa ocena. Gramy w sumie bardziej z przyzwyczajenia, bo robiliśmy to przez tyle lat.
Mi też już nie chcę się zbytnio kombinować w gierkach, bardziej ciągną mnie szybkie tytuły akcji, w których jak się zginie, to bez żalu można wyłączyć i zająć się czymś innym. A gdy już biorę się za coś większego i poważnego, to zawsze mam solucję pod ręką. Czasem nawet od samego początku jadę według niej, nawet nie usiłując kombinować samemu. Nie te lata, nie ten zapał.

[#12] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@cpt. Misumaru Tenchi, post #11

Hehe, znajdźcie mi teraz współczesną grę przy której się siedzi z kartką papieru i rysuje mapę w miarę przechodzenia :D Kiedyś mapki poziomów to był skarb :)

Ostatnia modyfikacja: 16.07.2011 12:43:30
[#13] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@Rafał A-3000, post #8

Ściągnij sobie solucję z aminetu. Tam jest wszystko.
[#14] Re: Dodatkowe questy w Eye of the Beholder.

@cholok, post #13

Nie mam na razie na tyle szybkiego netu by ściągnąć solucje ale mam z aminetu mapki i prawidła questów.
Czy komuś udało się "ściągnąć" miecz na 5-tym poziomie przy wyjściu w sali teleportów? Zwój można przyciągnąć byle czarem ale z mieczem mi się nie udaje.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem