[#1] Koło Fortuny - Finał
Rozpoczynamy finał za wrzesień 2010.
W rundzie finałowej biorą udział:
1. recedent
2. mailman
3. G. Kraszewski

Prowizoryczne zasady gry w Finale są takie:
1. Prowadzący podaje amigową kategorię i wykropkowane hasło, oraz główną nagrodę.
2. W danej chwili może grać tylko jedna osoba. Grę rozpoczyna pierwsza na liście, czyli w tym wypadku recedent, potem mailman, potem G. Kraszewski i od nowa.
3. Osoba, na którą przypada kolejka, może podać jedną literę. Później - niezależnie od tego czy trafiła literkę, czy nie - w ciągu 1 doby (licząc od odpowiedzi prowadzącego) ma możliwość odgadnięcia hasła. Po upływie tego czasu kolejka przechodzi na następnego gracza, podobnie w wypadku gdy podane hasło jest błędne lub gdy gracz powie, że nie zna hasła.
4. Dodatkowo zwycięzca Koła Fortuny z danego miesiąca (czyli osoba rozpoczynająca Finał) może podczas swojej kolejki gratisowo strzelić jedną samogłoskę, podając ją razem ze spółgłoską (np. "P jak Pafnucy i A jak Albert").
5. Jeśli gracz poda prawidłowe hasło - zdobywa nagrodę finałową, co uwiecznione zostanie w Wynikach, a gra zostaje zakończona.
6. Jeśli hasło nie zostanie odgadnięte do pierwszego dnia kolejnego miesiąca - runda finałowa zostaje zakończona.
7. Punktacja są takie same jak w zwykłej grze - 100zł za trafioną literę, samogłoska kosztuje 500zł.

Jeśli ktoś ma propozycje co do modyfikacji zasad, to można zgłaszać tutaj - póki nie zostały zamieszczone w temacie z regulaminem.
-----------------
Zaczynamy. Nagroda główna to AmigaOne Y2000.
Kategoria: postać z gry.
....

Rozpoczyna recedent.
-----------------
Dodano: jeszcze do zasad - jeżeli gracz, na któego przypada kolejka nie poda żadnej literki w przeciągu doby - kolejka przechodzi na następnego gracza. Czyli, podsumowując: recedent ma teraz 24h na podanie literki, później po mojej odpowiedzi ma 24h na podanie hasła.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 00:35:58
[#2] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #1

4. Dodatkowo zwycięzca Koła Fortuny z danego miesiąca (czyli osoba rozpoczynająca Finał)

To kto wygrał wrześniową edycję? Z wyników wychodzi, że ja ;)

[#3] Re: Koło Fortuny - Finał

@mailman, post #2

Snajper dodał jeszcze tzw. punkty bonusowe (za układanie hasła - szczegóły tutaj i tutaj).

Jeśli mogę, to chciałbym podać literki: S oraz I jak "Układ SI".

[#4] Re: Koło Fortuny - Finał

@recedent, post #3

S jest, I nie ma.

...S

recedent ma 100zł i 24h na hasło.

[#5] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #4

No, spróbujmy: JOPS?

[#6] Re: Koło Fortuny - Finał

@recedent, post #5

Za proste by było. ;)
Kolejka przechodzi na mailmana.

[#7] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #6

D jak Daniel

[#8] Re: Koło Fortuny - Finał

@mailman, post #7

Pudło. 24h na hasło.

[#9] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #8

Nie wiem

[#10] Re: Koło Fortuny - Finał

@mailman, post #9

No to tera G. Kraszewski.
Aha, mała zmiana regulaminu...
1. Kasa w finałach będzie zachowywana - tak że jeżeli osoba znajdzie się kolejny raz w finale, to może już coś mieć na koncie.
2. Żeby nie było za prosto - będzie ograniczenie do iluś kolejek (powiedzmy, że 5), po których finał dobiega końca (ewentualnie do końca miesiąca będzie można próbować zgadnąć hasło, bez możliwości podawania literek - tą opcję jeszcze rozważę).

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2010 22:38:00
[#11] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #10

Kolejka przechodzi na recedenta.
Hmm, kiepsko coś się sprawdzają te finały...

[#12] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #11

Łi tam kiepsko. Poproszę P jak "Prawie zgadłem".

P.S. Prawa do bonusowej samogłoski nie zachowałem czasem? :)

[#13] Re: Koło Fortuny - Finał

@recedent, post #12

..PS

recedent 200 PLN.

P.S. Prawa do bonusowej samogłoski nie zachowałem czasem?

Nie. Ale możesz już kupić 2/5 samogłoski. :)

[#14] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #13

Jakiś COPS? Czy znów klops?

[#15] Re: Koło Fortuny - Finał

@recedent, post #14

Cops nie, klops tak. No to teraz sobie pewnie długo poczekamy :) (a już po tym P mi się wydawało, że będzie koniec gry...).

Kolejka mailmana.
Jak ta seria przeleci, to dam jakąś małą podpowiedź.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2010 23:17:39
[#16] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #11

Kolejka przechodzi na recedenta.

Trochę za dużo tych wątków do śledzenia, poza tym formuła finału jakoś do mnie nie przemawia. Na przyszłość chciałbym być automatycznie pominięty przy nominacjach do finałów. Udział w głównej zabawie satysfakcjonuje mnie całkowicie.

[#17] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #15

M jak Marian

[#18] Re: Koło Fortuny - Finał

@mailman, post #17

Nie ma.
OK, to po mailmanie będzie recedent. Szczerze mówiąc, to mi sam pomysł z finałami niezbyt odpowiada, no ale chciałem sprawdzić jak to wypadnie.
Brałem pod uwagę jeszcze dwie metody gry w finale: pierwsza taka, jak w standardowej, druga - gracze na początku podawaliby po kilka liter, potem się odsłania, a potem kto zna hasło, ten zgaduje. Ta pierwsza może byłaby najwygodniejsza, no ale jako że finał z definicji powinien być trochę trudniejszy, to wykombinowałem opcję trzecią...

[#19] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #18

Nie ma co kombinować. Po prostu jedna runda dodatkowa, na takich samych zasadach tyle, że dla najlepszych. I już.

[#20] Re: Koło Fortuny - Finał

@mailman, post #19

No dobra. To tym razem niech już dojedzie to do końca jak jest, a następnym razem się zrobi zwykłą grę.
To żeby nie przedłużać - dajcie po 3 literki, a później będzie czas do końca miesiąca na hasło. :P

[#21] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #20

Już można 3? To prosiłbym C H L jak "CHLanie wody CHLorowanej"

[#22] Re: Koło Fortuny - Finał

@recedent, post #21

Nie ma C ani H, ani L.

[#23] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #22

D jak Dorota

[#24] Re: Koło Fortuny - Finał

@mailman, post #23

Nima D.
OK, podpowiedź: nie jest to żadna z postaci drugo- ani dalszoplanowych.

[#25] Re: Koło Fortuny - Finał

@snajper, post #24

Koniec finału. AmigaOne Y2000 pozostaje bez właściciela :P
Prawidłowe hasło to "Oups" - z gry Gobliiins.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem