@Azakiel,
post #10
Amigowy workbench był brzydki
W latach 80 wszystkie systemy graficzne były brzydkie.

No może tylko MacOS (wtedy jeszcze pod nazwą System) został zaprojektowany z jakimś gustem przez kogoś kto zajmuje się projektowaniem, a nie przez programistów.

Koszmarków graficznych było wtedy sporo: amigowa rączka z dyskietką, skopana litera S w Topazie z Kickstartu 1.3, niespójny styl ikon WB 1.3, koszmarne zielone tło w TOS z Atari ST, paskudny wygląd Windowsa 1.z, 2.x).
Ale chyba tylko dzisiaj to wszystko wydaje się takie brzydkie. Gdy pierwszy raz zobaczyłem Workbench 1.3 to wydał mi się bardzo profesjonalny.

Zresztą tak samo jak różne prezentacje, animacje na VHS. Zachwycamy się tym co robiono na VideoToasterach ale z dzisiejszego punktu widzenia stylów tego jest koszmarna.

Wyjątkiem jest Scala, która ma (moim zdaniem) przecudowny GUI, minimalistyczny, pastelowe kolory. Gdyby mi ktoś powiedział, że to zostało zaprojektowane w 2023 roku to uwierzyłbym. W zespole Scali musieli mieć niezłych designerów, bo to przykładowe prezentacje dołączane do Scali też wyglądają świetnie dzisiaj. Zero kiczowatej disco-stylówy lat 80/90.
Ostatnia aktualizacja: 12.09.2023 14:20:34 przez MDW