Po zrobieniu interfejsu MIDI przeprowadziłem rekonesans w temacie dostępnych sekwencerów na Amigę. Przegląd wypadł blado. Najbardziej podobał mi się MIDITracker, ale jest zupełnie nieprzygotowany na używanie go na ekranie większym niż 640 × 256. Postanowiłem spróbować zrobić taki trackerowy sequencer, został ochrzczony LoopMill, celem upamiętnienia jednego z bywalców kanału #ppa.
Ponieważ pewnie i tak nic z tego nie będzie

przyjąłem całkowicie luzacki model rozwoju. Czyli otwarte źródła (licencja BSD) i
projekt na GitHubie. Na razie nie ma tam nawet żadnego kodu, tylko trochę, nazwijmy to nieco na wyrost, dokumentacji.
Na początek określiłem mniej więcej format zapisu „modułów”. Co ciekawe jest to format tekstowy, dzięki czemu mogę pisanie zacząć od loadera i silnika odtwarzającego, a dopiero potem zabrać się za GUI.
Nie oczekuję, że wstawienie na GitHuba zaowocuje jakąś rzeszą współpracowników, po prostu traktuję go wygodną i łatwo dostępną platformę do zarządzania projektem. Ten zaś wątek zapoczątkowałem w celu luźnej wymiany pomysłów i pogawędki, lepsze to niż definiowanie Amigi przez 1200 postów

.