Witajcie Drodzy Amigowcy ;)
Od pewnego czasu dłubie sobie taki projekcik gry na amigę p.t. Max Knihgt. Właśnie nadeszła chwila kiedy chciałem podzielić się z Wami tą informacją I zaprezentować szerszemu gronu. Na wstępie chciałem przedewszystkim podziękować osobą zaangażowanym w ten projekt czyli Daktiemu, który stworzył do gry oraz trailera wspaniałą muzykę.
Kolejną osobą która wykonała dla mnie kawał dobrej roboty jest Mandi, który wspomógł projekt w tłumaczeniach
no i przede wszystkim stworzył miejsce w sieci dla owej gry :) Jeszcze raz z tego miejsca ogromne dziękuję ;)
Ja odpowiadam za ogólny koncept, grafike i levele
Gra w tej chwili dostępna jest w wersji DEMO z dopiskiem Xmas. Wersja demo utrzymana jest w świąteczno-zimowym klimacie a cały zabieg z adoptowaniem 1 świata gry do owego świątecznego klimatu spowodowany jest udziałem gry w konkursie AmiGameJam.
W wersji demo mamy do przejścia 10 leveli. Docelowo w grze będzie ich 36, ulokowanych w 5ciu światach.
Myślę że najleprzym wstępem do Max Knighta będzie obejrzenie trailera na ktróry WAS serdecznie zapraszam.

Wersję demo można pobrać z Aminetu w wersji:
HDD
link
ADF
link
Gra powtała w Backbone… Tak spróbowałem tego tematu mimo że na forum nastawienie do gier zrobionych w tym że programie jest raczej mało przychylne. Postanowiłem mimo wszystko wypróbować, obadać na własnej skórze co to jest ten backbone i dlaczego jest az taki zly :) No i tutaj mówić można wiele, ma plusy ma minusy, ogólnie jest przyjazny - Celem moim było zrobienie gry jak najprostszej która skrzętnie ukrywała by jak najwięcej wad czy niedociągnięc programu. Na dzieńdobry zrezygnowałem z jakich kolwiek strzałów, fajtów itp oraz scrolingu. Postanowiłem zrobić komnatówkę, gdzie akcja gry będzie działa się na jednym ekranie. Labirynty zrobić dość ciasne a ruchy bohtera jak najmniejsze co by tej fizyki było jak najmniej. Oczywiście nie udało mi się wyeliminować wszelkich baboli i np zauważyłem że czasem gdy zbierzemy wszystkie przedmioty i dochodzimy do wyjscia które powinno zakończyć etap to mamy niepotrzebną pauze i musimy pojsc raz w lewo czy wprawo ludzikiem i wrócić do drzwi żeby program załapał :) No cóż, irytujące ale nie mam wpływu... Tak samo jak na wymagania gry :) Tu tez backbone nie jest najlepszy w optymalizowaniu. Gra ma zdecydowanie za duże wymagania sprzętowe. Na A500 1mb z min kick 2.05 gra pójdzie, ale mowy o płynnym graniu nie ma.
Ogólnie stworzyłem tą grę bo miałem na to ogromną zajawkę – już od jakiegoś czasu chodziło to za mną. Po pierwsze samo rysowanie pixeli bardzo mnie wciągnęło a po drugie takie wymyślanie I kreowanie jest bardzo przyjemne :) Napewno tytuł dokończe niebawem I udostępnie wszystkim do ściągnięcia :) Przy okazji podziękowania dla Leona za pomoc przy wykąpilowaniu 1wszej dyskietki z grą :)
Podsumowywując, Amigowanie w kreatywny/twórczy sposób stało się już moją pasją i wiem że Max Knight nie jest ostatnim moim głosem w sprawie :) Pomysłów troche mam, czas po nocach się znajdzie ;) a może i jakiś koder kiedyś dołączy ;)
Wszelkie uwagi i opinie biorę na klate. Ściągajce i grajcie!
Sorry za tyle tekstu ale wolę napisac raz po robocie niz 100 w trakcie ;) choć tak naprawde po - będzie jak wyjdzie FULL version :):)
pozdro
Rogal aka zeter ;)
Ostatnia aktualizacja: 14.12.2016 20:22:59 przez zeter
Ostatnia aktualizacja: 14.12.2016 20:26:23 przez zeter
Ostatnia aktualizacja: 14.12.2016 20:27:15 przez zeter