[#1] Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach
Cześć,
z Kolegą @wali7 mamy pomysł na projekt strony internetowej poświęconej komputerom retro.

Chcemy stworzyć coś w rodzaju kompendium wiedzy, gdzie zebrane byłyby informacje o wszelkich komputerach retro, ich klonach, rozszerzeniach, modyfikacjach i oprogramowaniu.

Wg ogólnych założeń tej stronie miałyby się znaleźć:

- Szczegółowe informacje o różnych modelach komputerów retro
- Instrukcje i materiały potrzebne do budowy rozszerzeń, modyfikacji czy schematy
- Zdjęcia i opisy modyfikacji sprzętowych
- Opisy i linki do oprogramowania
- Poradniki i tutoriale dotyczące napraw i konserwacji

Jest masa wspaniałych projektów i fajnie byłoby zebrać wszystko w jednym miejscu oczywiście z zachowaniem praw autorskich właścicieli projektów itd.

Wyobrażamy sobie tę stronę jako coś na wzór rozbudowanej Wikipedii, ale wzbogaconej o pliki do pobrania, linki do zasobów i materiały wideo. Chcielibyśmy, aby była to strona, na której każdy miłośnik komputerów retro znajdzie potrzebne informacje w jednym miejscu.

Nie chcemy się ograniczać do Amigi i tematów około Amigowych. Chodzi o informację na temat wszelkich retro komputerów nawet tych najbardziej egzotycznych :)

Jeśli macie pomysły, sugestie lub chcielibyście w jakiś sposób się zaangażować w ten projekt, dajcie znać! Wszelka pomoc i współpraca będą mile widziane.

Pozdrawiamy i liczymy na wasze wsparcie!

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2024 09:58:36 przez dragon_x
5
[#2] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #1

Są już takie strony tylko rozproszone.

Wystarczyłoby zintegrować zawarte w nich informacje.

Nawet nie trzeba się specjalnie opisać.
1
[#3] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@_DiskDoctor_, post #2

Żeby to było szeroko stosowalne, należałoby dołączyć jeszcze linki do sklepów z rozszerzeniami.
[#4] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #1

Chodzi o informację na temat wszelkich retro komputerów nawet tych najbardziej egzotycznych :)
Nie obawiacie się, że jeżeli pójdziecie tak szeroko, to po opadnięciu fali słomianego zapału projekt utknie?
5
[#5] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #1

Ja mam tylko sugestię, lekko poza tematem - jest masa stron np. o Amidze - BigBookOfAmigaHardware, czy amiga.resource.cx i o ile mogę lekko wątpić, czy projekt się uda (choć kibicuje), to zalecam wszystkim zrobić backupy tych stron, bo na pewno w ciągu 5-10 lat znikną z Internetu.

Ogólnie jestem za tym, by przenieść takie rzeczy w sieć ale poza Internet dla ludzi (są inne protokoły niż HTTP) albo np. się dogadać i odpalić mirror powyższych na ppa.pl.
1
[#6] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@_arti, post #5

Mirror na PPA jak najbardziej + docelowo może pomału kolektywnie uda się to przetłumaczyć na polski?
Jeszcze mirrory amigawiki (schematy w pdf) oraz amigapcb (interkatywne schematy pcb) by sie przydały.
1
[#7] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@alt_, post #6

ja tylko przypominam, że ppa ma przygotowany szkielet wiki i to można użyć
2
[#8] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@michal_zukowski, post #7

można, ale o wiele prościej byłoby utworzyc mirrory istniejących stron niż babrać się z przepisywaniem ich zawartości.
[#9] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@alt_, post #8

ale każda zmiana wymagałaby logowania do różnych systemów a tak by było w jednym i łatwo edytowalne
[#10] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@michal_zukowski, post #9

Zdaję sobie sprawę, że projekt jest ogromny i będzie wymagał dużych nakładów pracy.

Właśnie ze względu na rozproszenie informacji powstał pomysł projektu :)

Rozwiązań jest sporo.

Na pewno będzie tak że będę miał lokalną kopię wszystkich plików na jednym z moich domowych serwerów robiona w czasie rzeczywistym. Mam wdrożone takie rozwiązanie i całkiem fajnie to działa.

Pomysł z dodawaniem linków do sklepów jest super, ale ma wadę , monitoring ich aktywności. Trzeba by przemyśleć jak ogarnąć sensownie .

Jak wspomniał jeden z kolegów wyższość jednolitej bazy danych na mirrorem ma taką zaletę, że mamy wszystko w jednym miejscu, szybsze wyszukiwanie , filtrowanie itd.
Ew. Można to rozwiązać tworząc wpis na dany temat i w nim dać link do strony źródłowej .

Napisałem o egzotycznych komputerach bo są takie cuda jak msx czy sam coupé i inne.
Sam zajmuje się np renowacją starych maków z lat 90
I też całkiem sporo przydatnych rzeczy mogę wrzucić.

Jeśli PPA ma system ala Wiki to jeśli jest on w miarę zaawansowany można go wykorzystać

Osobiście myślałem o aplikacji nextjs na froncie i albo nodejs na backendzie albo asp net. Baza mongdb w ostateczności mysql.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2024 16:12:45 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2024 16:13:33 przez dragon_x
[#11] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@michal_zukowski, post #9

No tak, ale mirror jest stosunkowo łatwo zrobić i potem utrzymać/zaktualizować. A kto będzie to przepisywał? Bo na pewno nie ja (i Ty pewnie też nie).
[#12] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #10

Chciałbym sie mylić, ale jestem realistą i wiem, że taki projekt upadnie zanim zdąży się rozpędzić i kolejna porcja energii i czasu pójdzie się czesać. Dlatego uważam że trzeba mirrorowac to co już istnieje żeby była kopia jak oryginał spadnie z rowerka.
1
[#13] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@alt_, post #12

Masz jakiś sprawdzony sposób jak to ogarnąć?
[#14] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@alt_, post #12

Tylko nie róbcie preorderów!!
3
[#15] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #10

msx to nie jest egzotyczny komputer
1
[#16] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@michal_zukowski, post #15

Rzuciłem przykład tylko :)
[#17] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@michal_zukowski, post #15

Mam dwa spectravideo :)
[#18] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@_DiskDoctor_, post #14

Hahaha o to to… od tego trzeba zacząć ;)

Żart. Zakładam że będzie to projekt nazwijmy to społeczny… domenę można ogarnąć za darmo a hosting mam. Reszta kosztów to praca, która w projekt trzeba będzie włożyć .
[#19] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #18

nadal uważam, że pakowanie w cokolwiek innego niż wiki nie ma sensu bo utrudni to edycje potem.
drugim problemem jest zaciąganie danych z innych źródeł, takie przywołane msx ma wiki na kilkaset stron:
https://www.msx.org/wiki/

dużo mniej ale chyba też kilkaset ma polskie wiki do spectrum:
https://www.speccy.pl/wiki/index.php?title=Strona_g%C5%82%C3%B3wna

bboh ma też kilkaset stron

a nawet nie weszlismy na poziom c64 czy atari ktore też przecież mają swoje wiki

Roboty jest na kilkadziesiąt tysięcy stron. Albo warto pozostać tylko przy Amidze, gdzie nadal PPA wiki
https://wiki.ppa.pl/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna jest ok. Albo przegadać sprawę z innymi środowiskami by zrobić jakiś agregat. Robienie własnego rozwiązania przyniesie wiecej problemów i spali się czas na coś co już istnieje.
5
[#20] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@_DiskDoctor_, post #2

Nawet te strony które są poświęcone jednej firmie zwykle mają w sobie sporo dziur i błędów w podawanych informacjach, a co dopiero te multiplatformowe.

Sam w paru przypadkach interweniowałem o poprawienie informacji dotyczących Amstradów i zwykle bez powodzenia. Czasem zero reakcji na posty, czasem poprawiał, a po paru tygodniach po interwencji kolegi którego dłużej znał wracały nieprawdziwe informacje w które wierzą ci co nigdy nie mieli Amstrada. np że nie miał sprzętowego scrolla albo że można było tylko jeden joy podłączyć. Zwykle autorzy strony mają swoje ulubione platformy i nie pozwolą umieścić tam informacji o słabych stronach takowego, mimo że informacje są w pełni prawdziwe. Dlatego postrzegam takie strony bardziej jak tuby do głoszenia "swoich prawd" i ulubionych stereotypów, a nie jak źródło rzetelnej wiedzy.

Gdy pojawi sie tu link to zarysu stronki to będę śledził projekt.
1
[#21] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@michal_zukowski, post #19

[#22] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #18

Mam nadzieję, że ta strona będzie w języku polskim. I zapewne można by do tego dodać konsole retro, bo jakby nie było to też jest komputer, tylko przeznaczony do konkretnych zastosowań. W każdym razie projekt jest potężnych rozmiarów. Dlatego najlepiej będzie zacząć od Amigi i później stopniowo dodawać kolejne sprzęty, jak stare maki (tu kłania się strona Apple i nie tylko), Commodore 64/128, Atari, etc.
1
[#23] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #1

Czyli co, nowa standardowa strona do szukania wiedzy o retrokomputerach? ;)

Parę pytań pomocniczych:
- gdzie odetniesz granicę co jest retrokomputerem? Pecety z pentium 4 się na to łapią? Będą się łapać za 5 lat? albo 10? Przydałaby się jasno określona granica co opisywać, a co nie.
- masz przemyślane kto przejmie potem stery w prowadzeniu/utrzymaniu strony i jakie będą zasady przy następnych osobach? Obecnie ppa.pl ma ten problem, że nie ma się kto nim zajmować i wisi sobie dopóki się nie rozwali.
- rozszerzając myśl kolegi Gilbana, masz już przemyślane w jakim języku ma być strona? Ograniczając się do polskiego odcinasz sobie tak 90% puli potencjalnych ludzi, którzy mogliby być zarówno odbiorcami jak i dokładać swoją cegiełkę aktualizując treść.

Nie chcę podcinać skrzydeł, ale jestem adminem w anglojęzycznej społeczności AmigaDev i dołączyłem tam żeby zebrać info dotyczące programowania Amigi w jednym miejscu, bo do dzisiaj jest rozwalone po różnych stronach, starych autodocach, nieindeksowalnych skanach książek i postach na forach. Rezultat był taki, że tak naprawdę nad tym siedziałem tylko ja, i bardzo szybko inicjatywa umarła bo mam inne, bardziej wdzięczne projekty na głowie. Będziesz potrzebował mnóstwo samozaparcia i świadomości, że jeśli pewnych rzeczy sam nie zrobisz, to nikt nie zrobi ich za Ciebie.
1
[#24] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@teh_KaiN, post #23

Stron z wiedzą na temat komputerów retro jest multum. Zebranie tej wiedzy w jednym miejscu to zadanie niewyobrażalne, a które nigdy nie będzie kompletnie.

Pozostaje jeszcze kwestia nie tylko praw autorskich (zapanowanie nad wieloma źródłami nie będzie łatwe), ale również sprawa nieco etyczna - na wielu stronach wiedza gromadzona jest przez autorów latami, również na podstawie ich własnych "badań", a my całość treści wykorzystalibyśmy do stworzenia jakiegoś mega kompendium. Nawet przy podaniu informacji o źródle, takie działanie może być zniechęcające dla autora, ponieważ cała zdobywana przez niego wiedza, trafia do wykorzystania przez kogoś innego, który w ogóle nie przyczynił się do jej powstania. Ta niedawna afera z ustawą medialną ma mniej więcej podobne przyczyny - nierówne studyjny w wykorzystywaniu przez dużych, wiedzy tworzonej przez małych.

Kolejna rzecz - te strony źródłowe ewoluują - pojawiają się nowe informacje i zmiany. Ktoś będzie panować nad aktualizacją "kompendium"? Po jakimś czasie może się okazać, że nie warto tu zaglądać bo źródła są bardziej aktualne.

To co NAPRAWDĘ by się przydało to mirrory innych stron i ich bieżąca aktualizacja (+ ewentualnie skatalogowania lista takich stron). To dlatego, że wielu ciekawych stron, które powstały wiele lat temu, aktualnie nie ma. Przykładowo, szukając kiedyś informacji o komputerkach-pocketach (takie japońskie małe komputerki z lat 80), napotkałem na jakiejś stronie listę stron o tych komputerkach. Z opisu tych stron na liście wynikało, że powinny zawierać megaciekawe informacje, nigdzie indziej niespotykane. Niestety zdecydowana większość tych stron już nie istnieje. Ta wiedza więc przepadła prawdopodobnie na zawsze.

Dlatego takie coś byłoby nie tylko bardzo przydatne, ale również nie byłoby czymś w rodzaju syzyfowej (i nieco nadmiarowej) pracy.
[#25] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@prz, post #24

Według mnie lepiej skupić się na Amidze i gromadzić informacje na wiki ppa a można też wówczas zrobić lustro tego wiki.
[#26] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@amikoksu, post #25

Według mnie lepiej skupić się na Amidze

Zakres, zakresem. To o pocketach to był tylko przykład na to, że "niezaopiekowana" cenna wiedza o retrokomputerach może faktycznie zniknąć bezpowrotnie.
[#27] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #1

Już kiedyś coś takiego było na ppa. Nawet powstała strona. Ale słomiany zapał szybko się skończył.

link

Projekt o którym piszesz wymaga kilkudziesięciu wolontariuszy z dużą ilością wolnego czasu. Tutaj tego nie ma.
[#28] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@Wankowicz, post #27

ehh a myslalem ze pomysl bedzie fajny i do zrealizowania :(

mialem utopijne wyobrazenie jednej platformy gromadzacej dane na temat roznych platform :)

przyznam ze troche wasze jakby nie patrzec swietne sugestie i porady podciely mi skrzydla :(

moze faktycznie ograniczyc sie tylko do amigi i kwestii ew schematow, modyfikacji i rozszerzen?

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2024 19:28:35 przez dragon_x
[#29] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@dragon_x, post #28

moze faktycznie ograniczyc sie tylko do amigi i kwestii ew schematow, modyfikacji i rozszerzen?

Takie propozycje już tu padły. Marnujesz czas w tym wątku.
1
[#30] Re: Projekt: internetowe kompedium wiedzy o retro komputerach

@amikoksu, post #29

dziękuję pięknie za podsumowanie.
proszę o zamknięcie wąku w takim razie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem