[#1] Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

Od dzisiaj ja już "nie psioczę"
1
[#2] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Mikrobi, post #1

Ale zasadniczo to o nam chciałeś poakazać? Bo to jakiś kiepski
moduł dźwiękowy, na midi, a nie sekwencer, w dodatku rodem z epoki Casio
co je się na komunie dawało. Co to ma wogóle wspolneggo z Amigą? oraz przetwornikiem
A/C? wiesz czym jest synteza dzwieku FM, a dzwiek probkowany, czestotliwość, polifonia?
Porównujesz różne urządzenia, widelec oraz ołówek z gumką w aspekcie krojenia makaromu we śnie...

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2025 18:19:48 przez habit
[#3] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Mikrobi, post #1

Nie jestem specem ale mam wrażenie że to brzmi tanio.
[#4] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Mikrobi, post #1

Atari to grafika a Amiga to muzyka. Albo odwrotnie.
[#5] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Marcin27411, post #4

Atari - to NA PEWNO nie grafika, pod żadnym względem, ani również muzyka.
CUBASE nie jewt wcale jakimś cudownym sekwencerem, był ponadto potwornie powolny.
więc - żadne z powyższych. troszke lepszy był Calamus [DTP] - w porownaniu do Pagestream, ale inne wektorowe były znacznie lepsze.
1
[#6] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Mikrobi, post #1

Porównanie z tyłka. Ten sprzęt Korga brzmi super, gdy porównasz go z innymi sprzętami tego czasu. 8-bitowe próbkowanie było norma, nawet potężne samplery probkowaly w 8 czy 16 bitach. Do tego ten sprzęt korga można porównać z mt-32 rolanda. Poczytaj więcej tutaj,
[#7] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Mikrobi, post #1

To jak porównanie automatu arcade do szafy grającej
[#8] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@tukinem, post #7

Albo Amigi 500 do peceta, w 1985 roku
[#9] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@Mikrobi, post #1

Amigowe brzmienie i tak było cieplejsze jak te same mody słuchałem na Ami i na SB, na którym dźwięk był ostry, ale szum kwantyzacji był bardziej słyszalny. Tak samo marna rozdzielczość ze scanlines na CRT bardziej mi się podobało od pikselowatego 320x200 na VGA. Generalnie dobrej jakości dźwięk w grach zacząłem zauważać dopiero w czasach Pentium i Win95. Gamechangerem to był już soundtrack do Unreal. Wszystko wcześniej to był jeden pies. I dzisiaj to nawet ma swój niepowtarzalny urok, często sobie słucham muzyki z tamtych czasów. Współczesne bitcrushery tego nie umiejo
1
[#10] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@habit, post #5

ATARI - NA PEWNO GRAFIKA pod każdym względem, atari NA PEWNO muzyka : cubase stanberg i wiele innych, no i midi wbudowane, dtp calamus lata świetlne przed pagestreamami wieszającymi sie i z interlacem gdzie atari mialo hi res na mono monitorze

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2025 22:38:46 przez dynx

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2025 22:39:19 przez dynx
1
[#11] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@dynx, post #10

Pogdybajcie lepiej jak Paula miała ewoluować w nowych wersjach Amigi 68k. Ciekaw jestem waszych pomysłów.
1
[#12] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@KM_Ender, post #11

Nie zapominajmy o tym, że Paula nie tylko służyła do odtwarzania dźwięków/muzyki.
[#13] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@habit, post #5

CUBASE nie jewt wcale jakimś cudownym sekwencerem, był ponadto potwornie powolny.

Pochwal się zatem na czym pracowałeś w 1990 roku. Jeśli na Apple z Pro Tools to zazdraszczam, nawet nie znałem wtedy nikogo w PL kogo było by na to stać w warunkach domowych czy amatorskiego studia. Tysiące ludzi na całym świecie nie mogło się mylić, a reszta jest już historią.
1
[#14] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@dynx, post #10

ty raczysz sobie zartować?
"ATARI - NA PEWNO GRAFIKA pod każdym względem"
ATARI ma mniejsz palete barw dostepnyh, ma 320x200 zamiast 320x256. 640x400 a nie - 640x480 przy trybach DBLPAL i Productivity. W dodatku - Atari nie ma trybów TV z synchronizacją pod Genlock, i z przezroczystym kolorem.
Brak przeplotu NIE ułatwiało współpracy z studiami TV. Widze ze masz baaardzo mętne pojęcie o technikah TV ówczesnyh czasów. Powiem Ci tylko, że by wrzucić animacje na AVID w TV, trzeba mieć ramke z przeplotem nieparzystym 720x576 [bo Overscan]
Cubase jest z firmy STEINBERG, natomiast ty mylisz w swoim chaosie Sekwencery MIDI z edytorami typu tracker i przetwornikami A/C i C/A.
O archaicznym systemu plikow 8+3 nie wspomne, bo zarzadzanie plikami to jakis smutny zart.
Wracaj kolego do szkoły.
OK

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2025 00:58:10 przez habit
1
[#15] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@habit, post #5

Atari - to NA PEWNO nie grafika, pod żadnym względem, ani również muzyka.

Zgadza się. Ale kto wie ten wie na jakiej zasadzie działa midi+instrument. Bez zewnętrznego instrumentu to Atari było bieda. Na Amidze nie ma Cubase ale też są sekwencery midi, tyle że w Amidze w standardzie nie ma wyj/wej midi. Oprócz Amigi CDTV.
Mimo to midi w Atari w standardzie to było spoko posunięcie.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2025 06:33:52 przez amikoksu
[#16] Re: Gdy kiedykolwiek myślałeś, że "Paula gra słabo"...

@habit, post #14

.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2025 08:51:56 przez dynx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem