[#1] 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄
🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

Z okazji zbliżających się Świąt chciałbym podzielić się pierwszą polską Biblią na Amigę, przygotowaną w formie multimedialnej.
Projekt stanowi kontynuację wcześniejszego wydania z Aminetu i jest skierowany do osób zainteresowanych sprawami duchowymi.

Wszystkie szczegóły, materiały oraz pliki dostępne są po wejściu na repozytorium itch.io. ( https://koczis-io.itch.io/biblia-na-co-dzie )
Kolejne części pojawią się niebawem.

Spokojnych i dobrych Świąt dla całej społeczności PPA.
19
[wyróżniony] [#2] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@koczis, post #1

Z ciekawości - na jakim tłumaczeniu się opiera?
2
[#3] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@recedent, post #2

Wątpliwe jest, aby BNCD powstało na podstawie jednego tłumaczenia ze względu na prawa autorskie. Posiadam kilka tłumaczeń i nie zauważyłem w tym przekładzie błędów, ale zawsze warto konfrontować tłumaczenia między sobą, by lepiej zrozumieć sens oryginału i przekazu. Pytanie przekazałem twórcom i czekam na ich odpowiedź.
2
[#4] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@koczis, post #1

Gdzie ci indianie z przed lat.Do tego jeszcze Anglia.szeroki uśmiech
[#5] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@Markzyg, post #4

Indianie są wśród nas. szeroki uśmiech
2
[#6] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@koczis, post #3

Oj tam, Jakub Wujek raczej nie będzie z Tobą walczył o wynagrodzenie:).

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2025 07:54:58 przez fazior
2
[#7] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@recedent, post #2

Otrzymałem wiadomość od producenta: "korzystamy zazwyczaj z tłumaczenia Biblii Warszawskiej".
2
[#8] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@koczis, post #7

Protestanci
1
[#9] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@koczis, post #1

Bardzo ciekawy i ważny przejaw twórczości. Nie ma takich tematów za wiele, a jednocześnie odnoszę wrażenie że dla wielu osób to temat co najmniej ważny.

Ja to doceniam.

Mam nadzieję, że popularność spowoduje możliwość tłumaczenia na inne języki (nie wiem jak ten "rynek" wygląda w sumie).

Wesołych Świąt!!
3
[#10] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@lukjan, post #8

Gorzej, to sekta Chojeckiego.
2
[#11] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@fazior, post #10

Tak.
Sposobem na przetrwanie są ataki i manipulacje.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2025 18:39:47 przez amikoksu
1
[#12] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@fazior, post #10

To pewnie mi dlatego zerwało ściąganie

Swoją drogą nie jest to chyba pierwsze takie cosik na Amigę, bo na dobrą sprawę jest multiplatformowe.

Ze swojej strony mogę polecić słuchowisko w mp3 (surround nawet, jak ktoś ma czym tak odtworzyć) "Biblia audio superprodukcja" i to też można już zapuścić na upartego na mocniejszym MC68030.

Jest klimat, szczególnie w Ewangelii wg Św. Jana
2
[#13] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@lukjan, post #12

Na amigę jest kilka takich pozycji. Ja znam:
The Illustrated Holy Bible (1991)(Animated Pixels)
Religion's Education (1987)(MicroEd)
2
[#14] Re: Świąteczny prezent dla Amigowców

@koczis, post #1

Pomysł z przetłumaczeniem naprawdę super! OK
Lecz jeśli to jest po prostu plik AVI, to dlaczego nazywać go "na Amigę"? Jakby to był ANIM albo IFF/ILBM to byłoby to typowo amigowe, a AVI jest uniwersalne. W dodatku ten ZIP - LHA jest zdecydowanie bardziej amigowe
2
[#15] Re: Świąteczny prezent dla Amigowców

@R-Tea, post #14

Dzięki, już wyjaśniam najlepiej jak potrafię. Projekt miał być pierwotnie zrobiony w programie SCALA, bo go lubię. Po zrobieniu jednego odcinka i zaplanowaniu manufaktury, plus optymalizacji wyszło mi, że potrzebuję na zrobienie jednego odcinka dwóch godzin. Wszystkich odcinków jest około 1100. Nawet gdybym zrobił 5 odcinków w tygodniu. To bym ten projekt domknął po 4 latach, plus 4 lata na wersję OCS/ECS. Praktycznie wyszło by dwa razy dłużej, czyli 16 lat. Cóż wybaczcie, ale to trochę długo. Czemu wybór taki, a nie taki. Odtwarzanie filmu daje nam możliwość przewijania do prawie dowolnego miejsca z którego możemy odtwarzać treść. W SCALA żeby tak zrobić to należałoby pociąć ścieżkę dźwiękową i każdą z nich dołączyć osobno do danego slajdu, co by jeszcze bardziej wydłużyło czas konwersji. Dlaczego nie w Anim5, dlatego, że pliki zajmowały by za dużo miejsca. Co do LHA to jest to do zrobienia.
2
[#16] Re: 🎄 Świąteczny prezent dla Amigowców 🎄

@koczis, post #1

Wesołych Świąt dla wszystkich! szeroki uśmiech

8
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem