[#1] Nowa gra typu top-down shooter - Miami Quack '82
Cześć,

Od kilku tygodni pracuję nad grą, która w założeniu ma być czymś czego na Amigę jeszcze nie było - mianowicie - top-down shooterem w nowoczesnym stylu gdzie steruje się klawiaturą (chodzenie), oraz myszą (celownik). Były podobne gry takie jak np. Walker (joy + mysz), Cannon Fodder (sama mysz), ale czegoś takiego jak robię chyba jeszcze Amiga nie widziała, przynajmniej nie kojarzę (poprawcie mnie jeśli się mylę).

Jest to moja trzecie podejście do zrobienia gry. Jeszcze w Listopadzie 2025 nie miałem bladego pojęcia o pisaniu gier na Amigę. Dziś już w miarę rozumiem ograniczenia sprzętu, mechanikę poszczególnych układów itd. Piszę tę grę i uczę się z AI. Bez tego musiałbym spędzić prawdopodobnie kilka lat aby dojść do tego co udało się teraz zrobić w kilka(naście) tygodni. Sam pracuję w IT i programuję już 18 lat, więc próg wejścia był dla mnie dużo niższy.

Celem jest:
[*] Zrobienie gry typu top-down shooter z dużą mapą, działającej na gołej A1200 w 50FPS i min. 64 kolorach
[*] Sprawdzenie czy modele AI potrafią pisać kod na Amigę, uwzględniając niskopoziomowy hardware
[*] Sprawdzenie czy teoretycznie w 1993 roku, przy założeniu nieskończonego budżetu czasowego i pieniężnego (ludzie, deadline -> AI) można byłoby zrobić nowoczesnego top down shootera który byłby jedną z najlepszych gier na Amigę

Na razie jest:
[*] Scroller oparty na Scrolling Tricks z Aminetu, rozbudowany o podwójne buforowanie
[*] Strzelanie, różne bronie
[*] Szybka matematyka stałoprzecinkowa (wektory pocisków, ruchu, kolizje), optymalizacje pod 68020
[*] AI wrogów
[*] Plecak, zbieranie przedmiotów, rzucanie granatów
[*] Mapy generowane proceduralnie (2 typy map)
[*] Grafika i muzyka "zastępcza", wkompilowane w plik wykonywalny (używam toolchaina Bartmana z Abyss)

Jeśli macie chwilę aby odpalić to na Waszych Amigach i chwilę pograć będę bardzo wdzięczny za podzielenie się wrażeniami z gry. UWAGA! Gra to prototyp. Sprząta po sobie i potrafi wyjść do systemu, ale rekomenduję zapisanie wszelkich prac przed jej uruchomieniem ponieważ zawsze jest ryzyko guru (choć "u mnie działa").

Na czym mi zależy? Abyście dali znać:
[*] na jakim konfigu uruchomiliście grę, oraz jak się zachowywała (błędy, zwiechy, płynność)
[*] czy sterowanie jest wygodne? Jeśli nie - jak je poprawić, uwzględniając ograniczenia wciskania kilku klawiszy na Amidze.
[*] pograli chwilę i podzielili się ogólnymi odczuciami z gry (prędkość, trudność, "miodność")
[*] podzielili się pomysłami na rozgrywkę

Na obecnym etapie muszę podjąć decyzję - czy rozwijać grę dalej, czy poprzestać na tym co tu jest. Dalszy rozwój to spora inwestycja czasowa, konieczność znalezienia i opłacenia grafika pixel artowego, muzyka itd. Feedback pomoże mi ustalić w którym kierunku iść.

Znane błędy:
[*] Przy przechodzeniu między ekranem tytułowym i grą przez chwilę widać śmieci z pamięci
[*] Czasem przy scrollowaniu na kafelkach pojawiają się kreski 16x1px.

Klawiszologia:
[*] chodzenie: strzałki, joystick, WSAD (ograniczenie sprzętowe - nie można iść dół+lewo, dół+prawo)
[*] dodge: klawisz zero (numpad), spacja
[*] strzał: lewy przycisk myszy
[*] przeładowanie: prawy przycisk myszy, klawisz R
[*] ekwipunek: prawy ALT (wybiera się myszą i puszcza)
[*] użycie przedmiotu: ENTER (na razie działa tylko rzucanie granatu który jeszcze nie wybucha)
[*] wybór broni: klawisze 1-8 (klawiatura główna)

Link do pobrania gry:
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1U0J5SkpY2IYYvZezGvSYOL9OkMk40UMt

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podzielić się szczegółami "procesu twórczego", problemami, refleksją na temat "w czym AI przy pisaniu gier jest dobre, a w czym beznadziejne", planami na rozwój gry itd.

Proszę się nie sugrować rozszerzeniem .exe. Gra jest na Amigę
2
[#2] Re: Nowa gra typu top-down shooter - Miami Quack '82

@Lorak, post #1

Bardzo ładnie. Będzie amigowe HotlineMiami?
[#3] Re: Nowa gra typu top-down shooter - Miami Quack '82

@mastaszek, post #2

Uruchamia się na A500 z pistorm. Rozumiem, że wymaga AGA ? Zrobisz to na RTG ?

[#4] Re: Nowa gra typu top-down shooter - Miami Quack '82

@mastaszek, post #2

Hotline Miami to jedna z inspiracji, ale chcę zrobić to w trochę bardziej stonowanych kolorach. HM było jednak zbyt intensywne ;)
[#5] Re: Nowa gra typu top-down shooter - Miami Quack '82

@TomcioPaluszek, post #3

Dzięki za zdjęcie.

Tak, gra będzie działała tylko na A1200 AGA. Na razie nie ma zabezpieczenia sprawdzającego jaki chipset jest dostępny, ale docelowo poza A1200 będzie odpowiedni komunikat i gra się nie uruchomi. Teraz użytych jest 6 bitplanów, 64 kolory i fetchmode 1, więc na A500 nie będzie niestety działało. Wg mnie dałoby się zrobić tę grę na A500 ECS przy odpowiednich kompromisach, ale celem jest wyciśnięcie maksa z gołej A1200 (ewentualnie + fast).

RTG nie planuję, choć nie wykluczam. Najwięcej zabawy daje pokonywanie ograniczeń sprzętowych custom chipsetu, a przy RTG w zasadzie ograniczenia znikają. Wtedy równie dobrze można by pisać grę na PC a jedynym wyzwaniem byłoby stworzenie grafiki.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem