[#1] Piosenka zaangażowana
Na discordowym serwerze PPA jest sobie kanał #geo-polityka. Co się tam dzieje, wie ten, kto zagląda. Jak łatwo się domyśleć, w ogniu sporów często padają różne złote myśli i bon moty, czasem zaczerpnięte z Iksa, czasem własna twórczość użytkowników.

Ten fakt, oraz wątek "Albumy muzyczne rzookola" zainspirowały mnie do tego, żeby zamiast angażować się czynnie w te spory, tworzyć teksty piosenek, którymi póżniej można zasilić generatywną AI. Efekt mi się spodobał i postanowiłem się nim podzielić.

Zdaję sobie sprawę, że temat jest śliski, bo polityczny i niestety może się to skończyć tym, że pojawią się ostre komentarze odnoszące się wprost do opisywanych w tekstach zdarzeń, a nie do samych tekstów, czy muzyki. To się z kolei skończy tym, że temat skończy w HydeParku. Co poradzić, może jednak się powstrzymacie. Ja mam do tego dystans i stosunek ironiczno-stoicki.

Tworzenie tego jest niezłą rozrywką, a zestawienie niespodziewanych nieraz gatunków muzycznych z treścią tworzy dodatkowy efekt satyryczny.

Na pierwszy ogień idzie żeński zespół folklorystyczny „Młode Podlasianki”, który zaśpiewa o tym, jak to prezes jednej partii skrytykował prezesa innej partii, przez co spotkał się z zarzutem komentariatu, że w istocie służy prezesowi jeszcze innej partii, będącej w opozycji do tej drugiej. Dało to podłoże do strzelenia efektownym bon motem, który, jako że się autorowi niechcący zrymował, stał się refrenem utworu. Zapraszam.

Młode Podlasianki - Czwarta noga fryca.mp3

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 16:58:18 przez Krashan
3
[#2] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

W drugim odcinku mego listu, czy raczej wątku na warsztat wziąłem ministra o drapieżnym przezwisku, który niedawno musiał się tłumaczyć z tego, że pewne rakiety były tu, a teraz są tam. Podlasie to zagłębie disco-polo, więc głos w tej ważnej sprawie zabrał również znany wokalista z Siemiatycz, „Mister Kanister”. To nie jest typowa tematyka utworów tego gatunku, ale posłuchajmy co ma do powiedzenia.

Mister Kanister - Pak trzy.mp3
2
[#3] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Ostatni na dziś utwór (miałem je gotowe nieco wcześniej), to balladowa piosenka białostockiego barda i aktora Tobiasza Dziesięcińskiego o panie doktorze, a nawet o dwóch panach doktorach. Jeden z nich dobrze zarabiał i był obdarzony darem bilokacji. Drugi go nie lubił i opowiedział o tym w kanale YT o nazwie jednocyfrowej. Za inspirację oprócz kanału #geo-polityka dziękuję też mistrzowi Janowi z Czarnolasu. Zapraszam.

Tobiasz Dziesięciński - Pan doktor.mp3

Ciąg dalszy niechybnie nastąpi.
2
[#4] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #3

Odpowiem zbiorczo.
Fajna inicjatywa.
Można się zgadzać, lub nie z pewnymi kwestiami, ale napiszę, że to jest dobre.
Moje gusta muzyczne są ciut inne, ale warto czerpać z różnych źródeł.OK
A w tematach kontaktów międzyludzkich unikam nawiązywania do polityki, bo to nie jest śliski temat.
To bagno. A ludzie są wartościowi bez względu na poglądy polityczne. O ile potrafimy się ponad nie wznieść w codziennych kontaktach. A to jest cholernie trudne w dzisiejszych czasach.
Podziały napędzane sztucznie powodują już nie brak zgody, niechęć, a wręcz odrazę, wrogość i chęć eliminacji przeciwnika.
Chore czasy napędzane przez media wszelkiej maści i brak logiki u ludzi, którzy są w nie zapatrzeni.
Jak to szło?
„Homo sum, humani nihil a me alienum puto”. Rzymski poeta Terencjusz.
Czyli należy (próbować) zrozumieć innych.
A po stronie obrońców wiary, wartości chrześcijańskich:
"Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem." (J 8, 7)
lub
Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi (Mt 5,39)
Jak to się ma do polityki? Nijak.
Wojna totalna.
Wniosek - wyląduje to w Hyde Park-u.
Zamierzam śledzić.
1
[#5] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Bardzo ciekawy pomysł. OK Większości podtekstów pewnie nie rozumiem, bo od kilkunastu lat nie wiem co się dzieje w Polsce, polityce, z jakimi problemami boryka się nasze społeczeństwo, a kanał geo-polityka mam na Discordzie PPA wyłączony, więc go nawet nie widzę.
No ale te utwory wyszły naprawdę bardzo dobrze. 😮 Jak dla mnie to wyszły nawet trochę za dobrze. Takie momenty uświadamiają mi, że urodziłem się 20 lat za późno. Mniej więcej właśnie teraz powinienem się zawijać i powoli schodzić z tego świata, bo świat w którym rzeczy same się tworzą to już nie jest mój świat...
Wątek będzie przeze mnie śledzony, więc kontynuacja będzie mile widzana.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 20:20:47 przez MDW
[#6] Re: Piosenka zaangażowana

@MDW, post #5

Takie momenty uświadamiają mi, że urodziłem się 20 lat za późno.

To mamy odmiennie gdyż ja jeszcze za młodu odkryłem, że urodziłem się jakieś 100 lat za wcześnie.
[#7] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Hueh, to może osobny utwór ilu prawaków ma niemieckie marki w garażu ;)
Albo jak poprzedni rząd chciał przesunięcia baterii Patriot do UA.

Jak tak już jedziemy to dobrze byłoby jechać po równo.
Np. czarnkowe "oze sroze, ale od mojego dachu wara!" Nawet się rymuje

Czarnek krytykuje OZE, twierdzi że to wielkie SROZE
najważniejsza jest dziś wiara, lecz od jego dachu WARA!

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 21:21:15 przez abcdef
[#8] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Mały crosspost z forum technicznego, bo może ktoś tam nie czyta. Tu nie ma nawet śladu polityki, za to jest pewien typowo amigowy spór.

Mongolskie recapy.mp3

1
[#9] Re: Piosenka zaangażowana

@abcdef, post #7

Liczyłem ile minie czasu od pojawienia się wątku do tego typu posta :D.
2
[#10] Re: Piosenka zaangażowana

@_DiskDoctor_, post #6

To mamy odmiennie gdyż ja jeszcze za młodu odkryłem, że urodziłem się jakieś 100 lat za wcześnie.

Ja chciałbym się cofnąć do początków epoki ośmiobitowców w jakimś normalnym kraju. Idealnie byłoby żeby w trakcie mojego życia powstał jakiś bardzo prosty internet (maile, IRC, tekstowe strony). Żeby każdy ośmiobitowiec miał min. 128 KB RAM i stację dysków. I taka epoka mogłaby trwać przez całe moje życie. szeroki uśmiech Tego bagna, które powstało później najchętniej bym nie poznał.
1
[#11] Re: Piosenka zaangażowana

@MDW, post #10

A ja myśle że następne 50 lat będzie fajniejsze niż to ostatnie. I fajnie byłoby sie urodzić teraz, a to jak komputery trafiały pod strzechy sie powtórzy z robotami humanoidalnymi.
[#12] Re: Piosenka zaangażowana

@ZorrO, post #11

w życiu każdego mężczyzny nadchodzi moment, kiedy po raz ostatni przegra dyskietkę w XCopy a przez kolejne 50 lat wiekossc dyskietek może paść, to co to za frajda z przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 23:56:52 przez michal_zukowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem