[#1] Moje amigowe modernizacje
Hej,

Nie wrzucałem tutaj nic wcześniej bo miałem wrażenie, że gry na grzyba są surowo zabronione więc jak wątek pójdzie do kosza to się nie obrażę.

Od jakiegoś czasu zajmuję się (przy wsparciu paskudego AI więc puryści mogę się rozejść) modernizacjami gier z Amigi na współczesne sprzęty typu Windows/Linux (i w przyszłości mobilne platformy). Dodaję szeroki ekran, nowoczesny klatkarz i rozdzielczości (chcesz odpalić grę w 240 klatkach? spoko), osiągnięcia i inne współczesne dobrodziejstwa.

Na ten moment wypuszczonego mam Superfroga i Ruff n Tumble, w kolejce jest ZeeWolf 1 i 2, Lotusy i Chaos Engine. Osobo pracuję nad mocno wypasioną wersją Alien Breed 3D 2.

Jak ktoś chciałby sprawdzić to wrzucam wszystko TUTAJ

Przyjmuję też sugestię kolejnych portów bo keidyś mi się pomysły skończą na to co i jak zmodernizować.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 17:32:28 przez bartekxyz
[#2] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

Jak malo gier, narzekanie, jak duzo, narzekanie :)
Kto chce uruchomi, kto nie to nie.
Co do Zeewolf, wpadl mi pomysl do glowy :)
3
[#3] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

Na pieca wypuścili Super Frog HD ileś lat temu, nawet mam.
2
[#4] Re: Moje amigowe modernizacje

@Madman, post #3

Na PS3 chyba tez.
2
[#5] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

Super. Prymitywna grafika plus RTX zawsze działa cuda
2
[#6] Re: Moje amigowe modernizacje

@marianoamigo, post #5

Superfrog na PS3 jest chyba w 720p i nawet na 55" TV wyglada bardzo fajnie.
1
[#7] Re: Moje amigowe modernizacje

@Mokry, post #6

Ten Superfrog HD na PS3 nie ma startu do oryginału. Plansze są wizualnie w tych samych sceneriach, ale dopiero po przejściu gry można włączyć układ poziomów taki sam jak na Amidze. Muzyka jest też średnia i jakoś nie wpada do ucha, ale po przejściu gry można włączyć tą z Amigi. Sterowanie jest ok, ale strzelanie jest jeszcze gorsze niż w SF na Amidze. Największa porażka to intro i outro gdzie w oryginale były piękne animacje, a tu są tylko cukierkowe rysunki. Dla mnie ta gra w wersji HD to średniak. Wieczorem obadam modernizacjęOK

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2026 15:16:20 przez Bezimienny
[#8] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

Autor chyba nie wytrzymał ciężaru komentarzy.
[#9] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

RTX z AB 3d TKG wygląda obłędnie ok, racja
2
[#10] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

super, czekam na kolejne konwersje :)
1
[#11] Re: Moje amigowe modernizacje

@ritzu, post #10

Tylko autor znikł z forum.
[#12] Re: Moje amigowe modernizacje

@Hubez, post #11

Ale jest nadal aktywny na https://itch.io/profile/almost-there-games
[#13] Re: Moje amigowe modernizacje

@bartekxyz, post #1

Elegancka robota!
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem