[#1] Amithlon i Dźwięk
Witam, mam problem... mam kartę dźwiękową SiS735 oparta na układach AC97' i za cholere nie chce mi działac dźwięk... prubowałem wszystkie chyba konfigi na AHI... błągam... pomocy !!!! wspomóżcie biednego amigowca z PeCetem (fuuuj!!!)

[#2] Re: Amithlon i Dźwięk

@djhacker, post #1

No i pewnie nie bedzie dzialal dzwiek na Twoim konfingu. Przyczytaj sobie w instrukcji do Amithlona jakie uklady dzwiekowe sa obslugiwane.
[#3] Re: Amithlon i Dźwięk

@reactor, post #2

Nie można ściągnąć steró ani nic...?? ściągne update'a nowego.. i obadam co sie stanie, może tam beda stery do SiSa

[#4] Re: Amithlon i Dźwięk

@djhacker, post #1

Hej!

Mam pyte glowna takze z ukladem AC97...
Programy i gry, ktore wykorzystuja Ahi, dzialaja bez problemow np. Quake.
Jest taki programik "Puhderbaer", ktory przekierowywuje dzwieki z Pauli do Ahi..
U mnie to dzilalo przez jakis czas (moze nie z kazdym programem czy gra, ale dzialalo), teraz niewiem dlaczego zaraz po uruchomieniu w/w programu mam zawieszenie systemu...

Moze ktos zna odpowiedz na moj problem...

Pozdrawiam:
Toki

[#5] Re: Amithlon i Dźwięk

@djhacker, post #1

a jaka to płyta główna?

[#6] Re: Amithlon i Dźwięk

@R-Tea, post #5

Hej!

Jeżeli chodzi ci o moja plyte to jest to: Shuttle AK31 Rev2 KT266...

Toki

[#7] Re: Amithlon i Dźwięk

@toki, post #6

:D chodziło mi o płytę djhacker'a
[#8] Re: Amithlon i Dźwięk

@R-Tea, post #7

Moja płyta główna to: K7S5A Chipset ECS a dźwięk SiS 7012

[#9] Re: Amithlon i Dźwięk

@djhacker, post #1

W nowszym kernelu Amithlona jest możliwość zastosowania linuksowych modułów do obsługi sprzętu. Na starcie systemu jest skanowana szyna PCI (pod to podpadają też urządzenia na płycie) i z katalogu DEVS:pcimodules/ ładowany moduł o nazwie odpowiadającej pozycji z listy S:pci_list. O ile jest do tego wrapper od strony AmigaOS, a w przypadku AHI jest - amithlon.audio - można w ten sposób uzyskać w pełni funkcjonalny amigowski sterownik.
Wszystkie dodatki niezbędne do zadziałania znajdziesz na:
http://www.garycvl.dsl.pipex.com/amithlon/
Jeśli, w co wątpię, nie będzie Twojego układu na liście obsługiwanych, możesz z pomocą PCIscanlist odczytać jego identyfikator i następnie poszukać na stronach poświęconych Linuksowi odpowiedniego modułu,
wrzucić go do DEVS:pcimodules/ i dodać wpis do S:pci_list. Musisz tylko pamiętać, że moduł nie może wymagać nowszej wersji linuksowego jądra, niż ta zastosowana w Amithlonie (no i musi być dla i386 oczywiście).
[#10] Re: Amithlon i Dźwięk

@djhacker, post #8

Jedna z lepiej obsługiwanych płyt. Obadaj contrib3b albo najlepiej zamiast bawić się w pojedyncze aktualizacje, zassij AmithlonUpdate najnowszy z Aminetu i ściągnij do tego pakieciku najświeższego kernela ze strony "The Amithlon Kernel Project" (Google :)
[#11] Re: Amithlon i Dźwięk

@Konrad Klar, post #9

Ja mam płytę główną TYANa i kartę dźwiękową pod złącze ISA. Mozart - taki klon SB16. Czy ktoś wie czy karty ISA są obsługiwane w Amithlonie?
[#12] Re: Amithlon i Dźwięk

@Korni, post #11

Zaznaczam, że to tylko teoretycznie, ale uruchom pciscanlist i zobacz czy są wyświetlane identyfikatory tego Mozarta, w razie wątpliwości porównaj z tym, co pokazuje AIDA32 albo podobny program diagnostyczny dla Windows, czy innego OS, jakiego używasz. Jeżeli identyfikatory są, to potencjalnie taka karta jest obsługiwana. Sterowniki (moduły linuksowe) będą w pakiecie contrib3b albo na linuksowych stronach/płytach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem