[#1] sensowna konfiguracja
Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć jaka jest sensowna konfiguracja dla winUAE?? chodzi mi przedewszystkim o to, aby emuklowana amiga działała conajmniej tak samo jak oryginalna. Mam w domu A1200 i prawd ę mówiąc to emulowanej 020 daleeeko do rzeczywistej...
[#2] Re: sensowna konfiguracja

@dj_dlugi, post #1

ja mam w domq 040 i jak ostatnio podpiolem dysk od ami do grzyba z AthlonXp 1,7 to duzej roznicy w dzialaniu zem nie widzial tam gdzie mial sie zwiesic to sie zwiesil a czasami to chodzil nawet wolniej do momentu instalacji grafiki. Sposob na konfiga?? chyba nie ma jednego konkretnego sposobu gdyz to zalezy od konfiguracji PC`ta.
[#3] Re: sensowna konfiguracja

@Maxik, post #2

Ta sensowna konfiguracja zaczyna sić od p3 450MGhz w górć.Przynajmniej tak zaczćło sić w moim przypadku:)
Przesiadka z 040 i CyberVision3d w tym wypadku okazała sić już opłacalna:)
[#4] Re: sensowna konfiguracja

@bwilis, post #3

szczeże no sam nie wiem. Czy aby 450 wystarczy.... ale ok dzięki.
A tak na marginesie to czy ktoś dysponuje jakimiś szczegółami, na jakim PC, jaką amige można emulować?
[#5] Re: sensowna konfiguracja

@dj_dlugi, post #4

na takim P3 450 to z dobra karta dzwiekowa to se mozna jeszcze wmiare w gierki z A500 pograc z lekkimi zacieciami. co do montazu hdd chocby w pliku to potrzeba niestty cos wiecej. bynajmniej najpierw to musisz sie zastanowic do czego bedziesz uzywal emulowanej ami
[#6] Re: sensowna konfiguracja

@Maxik, post #5

Jak chcesz grac w gierki z filtracją obrazu przez opengl to minimum duron 1300 i jakis gforce ponizej tego to ryzyko odpalac :). prawda jest taka ze jak chcesz pograc w jakies stare giery to musisz emulacje grafiki wlanczac czasami na full bo gra sie wiecha i bombka :) (oczywiscie dzwienk to inna para kaloszy) i wyswietlanie co 2 klatke (megalomania) bo moze sie okazac ze gra dziala dziwnie wolno. Ja wiem ze ktos mi powie ze mu chodzi wszystko chodzi dobrze na p3 750 albo nawet 500 ale tylko wtedy gdy bawimy sie systemem i p96 + ahi jednak co do gire czy dem i oryginalnych chipset'ow naprawde trzeba miec sprzet lepszy niz ten duron 1.3 ghz naprawde... zasada jest taka nie da sie emulowac lepszego komputera na gorszym ;)

[#7] Re: sensowna konfiguracja

@jimiche, post #6

no chyba macie racje :) Kupiłem 1200 zaraz jak tylko się w Polsce pojawiły, i nadal uważam, że ten Komputer jest "the best". łerkbencz tesz jest niczego sobie - przynajmniej wiem co gdzie jest...
[#8] Re: sensowna konfiguracja

@dj_dlugi, post #1

Po czasie i ja napisze coś od siebie.

Kolega ma blaszaka 1.0Ghz - AMD, 128MB ram i Radeona 7000 - system wręcz wymiata w dużych rozdielczościach, NAPALM chodzi swietnie tylko raz zdażyły się problemy z grafiką. Kiedy rozpakowaywałem Os 3.9 byłem zaskoczony prędkością.

U mnie na Atlonie 1.7, 128MB ram i też Radeonie 7000 (64MB AGP) jest jeszcze lepiej. To chodzi opwiele wiele szybciej niż 98 na takim samym konfigu. Gram w NAPALMA, EXODUSA i MYSTA gry wyglądają wspaniale a 40 z Bivision, 64 MB ram i FastAtą daleko do takiej szybkości działąnia - wiem bo miałem

Natomiast kiedy pruboewałem uruchomić Amithlona na Pentium II, Celeron 400, 32MB ram i znów Radeon 7000 - nie było mowy o czym kolwiek bo system poprstu nie wystartował do czasu. Po zrobieni wirtualnej partycji i instalacji systemu na Athlonie 1.7 system wystartował ale tragicznie się mulił. :S
[#9] Re: sensowna konfiguracja

@Mleko, post #8

no właśnie zmieniłem konfiga mam teraz cel.2.4 256 ram fx5200 i UAE ma troche problemów z wydajnością (zwłaszcza jak mam ikonki newicons) magicwb śmigają, nie wiem czemu scalos sie wiesza (czerwone guru). A na grach jeszcze nie testowałem z braku czasu :)
[#10] Re: sensowna konfiguracja

@dj_dlugi, post #9

Ja mam podobny zestaw i newiconsy mi śmigają :D
[#11] Re: sensowna konfiguracja

@Korni, post #10

ale ale... Ja mam Celerona 466 a nie 2.coś
[#12] Re: sensowna konfiguracja

@Korni, post #11

Duron 1800, 256MB. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to konfiguracja 30x szybsza niż Amiga z 68060/50 lub PC z Pentium1/120. W testach na WinUAE z włączonym JIT i adresowaniem Direct osiąga w testach wyniki ok 10 razy lepsze niż moja była MC 68060/50. PPCracker w wersji dla AmigaOS 68k liczy ok. trzy razy wolniej pod WinUAE, niż wersja dla Windows uruchomiona na tym samym komputerze.
[#13] Re: sensowna konfiguracja

@dj_dlugi, post #1

no dobra poddaje sie. napiszcie może jakie ustawienia UAE. Może w tym tkwi problem.
[#14] Re: sensowna konfiguracja

@dj_dlugi, post #13

A to o taką konfigurację chodzi? A my tacy naiwni...
Jeżeli zależy Ci na jak najszybszej pracy to
JIT z jak największym Cache Size
CPU Emulation Speed: Fastet Possible, but...
Fast Copper
Immediate Blitter
Sound Emulation: Emulated
Display: Full Screen, Full Screen RTG

Chipset musisz wybrać sam, taki jakiego potrzebujesz, nie ma chyba potrzeby wybierać AGA dla konfiguracji pod jedną grę z 1990 roku..
Oczywiście wyłączenie dźwięku też może poprawić szybkość, jeśli jest to do zaakceptowania przez Ciebie bo np. zamierzasz korzystać z AHI.
Jeżeli wierzchnim ekranem będzie ekran P96, emulacja oryginalnych układów graficznych będzie wstrzymana, co też dodatnio wpłynie na wydajność. Generalnie im mniej aspektów oryginalnego chipsetu Amigi będzie emulowane lub im mniej będzie ścisła ta emulacja tym szybciej.
Przykładem jest Fast Copper i Immediate Blitter, Copper i Blitter emulowane w ten sposób będą wykonywać te same operacje co w oryginale, tylko bez dbałości o to czy nie robią tego zbyt szybko w porównaniu do oryginalnych układów, co wbrew pozorom przyspiesza ich emulację. Więc jeśli pytasz o szybkość co najmniej taką jak oryginalnej Amigi to jest w tym pewna wewnętrzna sprzeczność. Najszybciej emulowana Amiga to Amiga RTG - z kartą graficzną i dźwiękową.
Co jeszcze?
Przyspieszenie hosta, zoptymalizowane sterowniki do karty GFX i dźwiękowej mogą, choć nie muszą, korzystnie wpłynąć na WinUAE (optymalizacja może dotyczyć elementów nieobsługiwanych przez Amigę,
choć jeśli korzystasz z QuarkTexa, nawet przyśpieszenie 3d w OpenGL może się przydać). Szybszy sprzęt, nowsze wersje UAE, to chyba wszystko.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem