[#1] Pomoc z instalacją Amithlona na czystym HDD
Mam problem z instalacją Amithlona.

Posiadam 2 HDD po 40 GB: na jednym WinXP, a na drugim chce zainstalować Amithlona.

Posiadam dyskietkę linuxową z fdiskiem, ale nie wiem dokładnie jakie utworzyć partycję i co dalej robić. Czy przy stworzeniu partycji mam nacisnąć "q" czy "w".

Co mam zrobić po utworzeniu partycji?

Jak zainstalować AmigaOS 3.9?

Jak bootować później z HDD.

Czytałem instrukcję na AMIGA-ON-PIEC, ale nic nie rozumiem z tego, nie zrozumiale dla mnie napisane.

Błągam pomóżcie, bardzo chce używać Amithlona na PC.

Z błaganiami na kolanach

Chris1983
[#2] Re: Pomoc z instalacją Amithlona na czystym HDD

@chris1983, post #1

Jeżeli masz botowalnego AMithlona z CD to instalka jest bardzo łatwa:)
Bootujesz CD ,po wgraniu wchodzisz do katalogu na pulpicie Amithlon_hd/Tools,klikasz na HDToolBOx.Pojawią sić te dwa dyski co masz.Wybierasz ten na który chcesz zainstalować,potwierdzasz 'Yes' i Hdtoolbox automatycznie podzieli go na takie czćści jakie są potrzebne.Łatwiejsze to niż łyndows:)
Na wyjściu z hdtoolbox potwierdzasz zmiany(pamićtaj ,żeby żadna partycja nie miała odfajkowanej pozycji bootowalna/aktywna).Potem klasyczny pseudo-amigowy reset dwa win+ctrl i powinny sić już pokazać partycje.
Należy je wtedy sformatować (np.z belki górnej workbencha-Format:)
i gotowe.Partycje już masz:)
Teraz wystarczy z płytki odpalić installer workbench3.9 i wybrać partycjć ,a potem już tylko potwierdzasz w kółko 'yes':)
Na koniec przechodzisz do hdtoolbox i uaktywniasz tą partycjć w nim(fajeczka u dółu 'aktywna'),na której zainstalowałeś Workbench.
Portem znowu reset dwa win+ctrl i masz Swojego Amithlona.
Tyle ,że na razie uaktywnianego poprzez Bootowalny krążek Cd.
Na początek powinno ci to wystarczyć.
[#3] Re: Pomoc z instalacją Amithlona na czystym HDD

@chris1983, post #1

W przypadku dyskietki linux z fdiskiem na razie nie radziłbym ci próbować .W przypadku łatwej pomyłki w tym programie możesz pozbawić sić wszystkich danych na dyskach.Stworzono ten typ instalacji dla tych co niechcą mieć na dyskach Windowsa.I wtedy inastalacja automatyczna (wybór-A) jest naprawdć pożyteczna:)
Amithlon to system ,a nie emulator.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem