[#1] Amithlon - poszukuje odpowiedzi
Amithlon bootuje mi sie ladnie, sformatowalem amigowa partycje i zainstalowalem os3.9. i dalej pojawiają sie pytania :

- czy amithlon moze zobaczyc partycje w fat32?
- klawisze windows nie dzialaja mi jako klawisze amiga, poza tym czasem sa prablemy z odczyateniem klinkniec myszki (klikam na jedna ikonke a uruchamia sie inny program z tego samego katalogu) i klawiatury (pisze cos a wyswiatelaja sie same kwadraty zamiast liter) - raz te objawy wystepuja, raz nie
- czy amithlon wspolpracuje z karta dzwiekowa sb live! 5.1 - bo sterowniki do sb 128 zdaja sie nie dzialac?
- czy amithlon wspolpracuje z sieciowka ana chipsecie realtek rtl8139 ? jak skonfigurowac genesis ??

na razie to chyba na tyle, pytan pewnie przybedzie w miare uzywania amithlona

mateusz

[#2] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #1

Tak samo jak na Amidze. Uzyj pakietu FAT95 (Aminet) do obslugi dysków pecetowych m.in FAT32
[#3] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #1

Hej! Moge pomoc w jednej kwestii:
Uzywam wlasnie karty Realtek z odp. sterownikami, (napisz na priv albo GG to je podesle)..
Niestety nie udalo mi polaczyc za pomoca Genesis, ale Miami chodzi bez problemow...

Pozdrawiam:
Toki (GG: 3536060)

[#4] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #1

SB 5.1 działa, jest odpowiedni sterownik AHI, który działa także z Amithlonem. Więcej informacji szukaj na listach Amithlon-PL i AmithlonOpen na Yahoo.
[#5] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@Softfailur, post #4

dzieki za odzew, mam inne problemy....

- nie rozpoznaje klawiszy windows jako klawiszy amiga;
- nie ma innych rozdzielczosci niz 640x480, sa w preferencjach picasso, nie ma w screenmode prefs, mam karte gforce 460mx
- w hdtoolbox i mounterze nie widac ŻADNYCH dyskow, jak formatowalem partycje ami, to normalnie bylo amithlon device i wszystkie hadeki, teraz widzi dysk amigowy w systemie, ale w hdtoolboxie jest puste okienki
- jak skonfigurowac sterownik fat 95 w devs: ?? ustawiam amithlon.device, unit 0 i unit 1 i mam ikonke ms0: disk uninitialized.... czy trzeba podac parametry dysku recznie w pliku ms0 ????

licze na odzew, z gory dzieki!!!!

[#6] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #5

- A czy Preferencjach Pisasso udostepniles inne rozdzielczosci (prawa strona okienka)
- Jaki device masz wpisane w tooltypes ikonki HDToolBox?
- Skorzystaj z duetu FAT95 i MountDOS aby mountowac dysk pecetowy (ms0 to moutlista dla dyskietki pecetowej)
[#7] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@Norbert, post #6

A no jo - zapomnialem o mount dos.... lata temu uzywalem do na prawdziwej amidze, ale lata juz nie te... co do picasso - ustawiam w preferencjach picasso wszystko tak jak trzeba, tzn na chlopski rozum i widzi tylko tryb 640x480 w screenmode.... inna sprawa, ze jak zaczalem przy tym grzebac to wyswietla mi tryb 16-bitowy jako 4-kolorowy, kolory sa jak ustawie udawany pal, ale wtedy znika kursor.... a zaczelo sie kaszanic jak odpalilam quake playera - zmienilem tryb wyswietlania w grze i zaczely sie klopoty z wyswietlaniem wb... dziwne, bo taki nemac IV smiga jak milo, ale tez moge tylko w 640x480 odpalic........ moze musze przejrzec amithlon_contrib - y ??? mam tez najnowszy update kernela, ale za duzo to nie daje.. UAE na moj gust dziala lepiej, ale do amithlona ciagnie mnie to ze jest bezposredni support hardware i mozna sobie amiga os-a zabootowac

[#8] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #7

Zainstaluj cobtriby, ale czytając uważnie dołączone do nich dokumentacje. W nich albo na CD z Amithlonem znajdziesz taki program jak xcat.

Wykonaj wtedy takie coś:

xcat /proc/fb

I powiedz co wyspisuje.
[#9] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@Norbert, post #6

konfiguruje picasso tak jak trzeba, mam do wyboru tylko built in : 640x480 16 i 32 bit (ale workbench i tak jest tylko w 4 kolorach) i fake nativ - y przy ktorych nie wyswietla kursora

w hdtoolbox niezaleznie czy wpisze konkretny device, czy askdevice mam freeza (trzeba resetowac pc) albo reboot i "emulator crash?"

[#10] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #9

aha, zapomnialem dodac - w prefsach p96 sa wszystkie tryby ! a w zadnym programie nie moge ustawic wyzej niz 640x480... poza tym na poczatku widzial dyski, przestal po jakims czasie, pomimo ze nic nie zmienialem w konfiguracji, a workbench zaczal mi dzialac w 4 kolorach po tym jak odpalilem quake.... w screenmode mam 32-bity ale to nic nie daje. inna sprawa ze musialem z cli recznie wykasowywac screenmode,prefs, bo po tym quake workbench wyswietlal sie w 2 kolorach (czarnym i czniemnoszarym!!!!!)

[#11] Re: Amithlon - poszukuje odpowiedzi

@twardy, post #10

Rozdzielczość Amithlona nie zmieniasz pod AmigaOS, tylko w DOSie, przed uruchomieniem emulatora. Zmieniasz sekwencję "VGA=xxx" (inne wartości w miejscu 'xxx') w pliku 'SMALL'. Dopiero potem odpalasz go przez "LOADLIN @SMALL". Gdzieś był opis co tam wpisać, żeby zmienić rozdziałkę; widziałem ten adres tu na forum (też miałem ten problem).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem