[#1] Radeonom NIE!!!
No może przesadziłem ale...

... w moim Amithlonie miałem kartę graficzną Radeon 7000 nowiutką więc raczej nie mam mowy, że była uszkodzona i maksymalna rozdzielczość w jakiej mogłem pracować to:

640 na 480 w 256 kolorach - przecież to to samo co AGA!!!

Po zamianie na GForc-a śmiga mi w każdej rozdielczośći w 16 milonach kolorów a ta karta ma tylko 32MB a nie 64 jak Radeon.

Wszystkim kupującym Pc aby zainstalować na nim Amithlona polecam ę właśnie kartę.
[#2] Re: Radeonom NIE!!!

@Mleko, post #1

Przecież to oczywiste jest dla każdego choć odrobinę zorientowanego w amithlonowych realiach.
Jak zwykle polecam każdemu chcącemu nabrać rozeznania w kwestii Amithlona przeszukania pod kątem interesującego go zagadnienia archiwów list Amithlon i AmithlonOpen na Yahoo!
[#3] Re: Radeonom NIE!!!

@Softfailur, post #2

W podobny sposób (czyli minimalny) jest obsługiwany GeForce4MX zawarty w chipsecie nForce2IGP, choć na przykład GeForce 2 MX i GTS/Pro działają bezproblemowo.
[#4] Re: Radeonom NIE!!!

@Konrad Klar, post #3

GeForce4MX ale jako osobna karta działa całkiem cacy w np. 1024x768 16bit z tym że nie wszystkie funkcje 2D są akcelerowane, tak samo Radeon 9200, trzeba tylko dobrać odpowiedni kernel.
[#5] Re: Radeonom NIE!!!

@Sylwester, post #4

Tu się muszę z Tobą nie zgodzić. Pod nazwą GeForce 4 MX nVidia (i jej "składacze" przeróżni) puściła w świat kilka różnych kart. Tylko niektóre (te starsze GF4 MXy) są ładnie obsługiwane. Ja sam mam w tej chwili w maszynie, z której piszę GF4 MX, który nie jest łapany przez Amithlona. Ba, co więcej, żeby w wyświetlanym obrazie nie było jakichkolwiek przekłamań Gary Colville musiał w najnowszym swoim kernelu w ogóle wyłączyć detekcję tych kart. Bo w przeciwnym razie "chwytał" je kod odpowiedzialny za obsługę starej serii MXów i na ekranie pojawiało się mnóstwo śmieci.

Posiadany przeze mnie GF to już ten z obsługą AGP x8 (--> NV17 ?). I on tak jak powiedziałem NIE jest w ogóle akcelerowany na Amithlonie. Napisz jaką Ty masz kartę (bo jak twierdzisz posiadany przez Ciebie egzemplarz jest jeszcze z tych "łapanych") i na jakiej konkretnie wersji chipsetu jest ona oparta.

A swoją drogą to na pewno (i to na wszystkich kernelach -- łącznie z tym pierwszym nawet podstawowym, dostępnym na oryginalnej płytce z Amithlonem) łapane są GF3Ti, które są znacznie wydajniejszymi kartami od tych wszystkich MXów, a na Allegro sprzedawane są już za całkiem przyzwoite kwoty.

Dodatkowo na kernelach Garego Colville'a bardzo ładnie sprawują się (z tego co mi wiadomo we wszystkich możliwych odmianach) jeszcze "potężniejsze" karty -- GF4Ti.
[#6] Re: Radeonom NIE!!!

@Softfailur, post #5

Małe sprostowanie. Moja karta jest na NV18. Kiedyś miałem GF4 MX na NV17 i pewnie stąd ta pomyłka. Notabene sprzedałem ją tydzień przed ogłoszeniem supportu tej karty przez thlona właśnie z powodu braku tego wsparcia...

Eeech...
[#7] Re: Radeonom NIE!!!

@Mleko, post #1

Ja też nigdy za Radkami nie przepadałem

[#8] Re: Radeonom NIE!!!

@Softfailur, post #6

Sorki Softfailur że tak późno ale jakoś umknął mi ten wątek. Tą karte pciscan wykrywa jako "Function 01:00.0 --> Nvidia Corporation/0181" a jest to GeForce4MX 440 with AGP 8x na chipsecie NV18. Identycznie z powyższą działa Voodoo Banshee PCI a pciscan mówi o niej "Function 00:0b.0 --> 3dfx Interactive Inc/Voodoo Banshee Voodoo Banshee". Obie karty działają bardzo podobnie tzn. tak samo muli przewijanie w przeglądarkach internetowych i tekstowych np. Next. A co ciekawe Multiview przewija duże obrazki bardzo szybko a tekst koszmarnie wolno.

[#9] Re: Radeonom NIE!!!

@Sylwester, post #8

A próbowałeś to odpalać na przedostatnim dostępnym kernelu Garego Colville'a (2.03)? Jeżeli masz te na NV18, to na przedostatniom kernelu powinna próbować "łapać akcela", ale ze starszych GF4 MX (na NV17) i w tym momencie powinny zacząć pojawiać się śmiecie na ekranie... Jak ten test wypadnie Ci tak jak mówię to znaczy, że ta karta nie bardzo jest pod thlona.

Dla Amithlona v1 najlepszymi kartami są GF2(Ti),GF3, ponoć na kernelach Colville'a także GF4Ti, no i Matroxy (ale też nie powiem Ci, które tak, a które nie -- testowałem z bardzo starymi kartami i one chodziły ładnie).
[#10] Re: Radeonom NIE!!!

@Softfailur, post #9

Chodzi na kernelu 2.04 z tym że musiałem ustawić w tooltype monitora Softsprite=Yes bo kursor wyglądał jak rozdeptany, a jakaś tam akceleracja 2D działa bo np. w Ibrowse przewijanie działa koszmarnie wolno (da się korzystać ale przy przewijaniu o całą stronę pageup/pagedown) a przewijanie źródła strony w "menu-dokument-wyświetl kod" działa bardzo szybko, ten tekst jest wyświetlany przez Nlist.mcc lub Nlistview.mcc i coś w tej klasie mui korzysta z akceleracji, tak samo jak multiview przy wyświetlaniu dużych obrazków nie mieszczących się w jego oknie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem