[#1] AROS - ktoś z tego korzysta?
Witam.

Uruchomiłem dziś 1-szy raz AROS'a - pierwsze wrażenie - pozytywne. Wreszcie coś śmiga na mojej k.graficznej (ciekawe co dalej ze sprzętem).

Jak zainstalować system na HD pod AROS'em? uruchomiłem go z CD, uruchomiłem HDToolBox (ale powalony! jakiś inny...), wskazał mi dwa dyski (bo dwa są w kompie), wybrałem ata.driver, założyłem dwie partycje DH0 i DH1, FFS-Int, RDB, zapisałem wyszedłęm z HDToolBox'a i... i na pulpicie nie ma ikon dysku :( Robię reset - pusto, tylko ikonka RAM i CD.

Poza tym, jak tam sformatować partycję jak nie ma tego polecenia?! Nie ma w SYS:System, nie ma na belce w WB... wywiało?

Jak to ugryźć?

[#2] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #1

wiesz... z tym arossem to jest tak, ze bardziej ciekawostka na dzien dzisiejszy nish paltforma do pracy/zabawy... malo softu, bo to nie jest emul, tylko nowy system calkiem...
[#3] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #1

Uuuuu :( Własnie trochę o nim poczytałem i mimo fajnych zapowiedzi nieciekawie to wszystko z nim wygląda. Wychodzi na to, że jednak to jest "ciekawostka" a nie coś z czego bez kłopotu można korzystać. Szkoda.

[#4] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #3

No przecież odrobinę niżej masz watek o AROS-ie, wiele spraw jest tam wyjaśnionych.
Na dzień dzisiejszy to można tego uzywać a softu jest więcej niż się wydaje na pierwszy rzut oka, ale na pewno nie jest to propozycja dla przecietnego usera
Tak dla mnie tez nie, jeszcze
[#5] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #3

Można EUAE działa stabilnie, córka non stop gra w Amigowe gry.
Napisz jaki masz dysk i jak chcesz zainstalować AROSa,
Z innym systemem czy jako jedyny.
[#6] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@Dariusz Pietrzak, post #5

Ja też chętnie bym to cudo zainstalował. Odpaliłem dziś AROS-MAX na nVidii i muszę przyznać, że Wanderer w rozdzielczości 1280*1024 i 24 bitach robi wrażenie, kolekcja oprogramowania jest już przyzwoita...
Chciałbym zainstalować go obok innych systemów. Jak?

[#7] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@Dariusz Pietrzak, post #5

Mam w kompie dwa HD: 80GB (PeCet - tylko PeCet!) i jakiś 1,2GB. Ten mały chcę całkowicie przeznaczyć na AROS-a; dużego nie tknę. A jak by miał startować? Wsjo ryba - albo sam z siebie (wyłączył bym wtedy w BIOS-ie dyżu HD), albo odpalany z XP (jak sie da), albo odpalany z MBR (Bootit NG ?)

[#8] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@jerry, post #4

Mea culpa - najpierw napisałem ten post, a potem znalazłęm tamten wątek :) Już go przerobiłem.

[#9] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #7

w nowszych plytach glownych jest cos takiego jak bootmenu (ale nie takie super jak masz w klaskiu) z niego mozesz wybierac z jakiego napedu ci rusza pc lub znajdz w biosie zaklad "boot..cos tam" i tam mozesz wybrac sobie naped z jakiego rusza komputer czy to ma byc cdrom dh0... wroc znaczy sie ide-0,ide-1 i tak dale

pozdrawia jimas

[#10] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@tomek, post #6

Pobieramy:
http://reziztanzia.free.fr/aros/Distro/AROS-Max032.torrent
Dysk na którym ma być AROS ustawiamy jako startowy. (Potem można wszystko zmienić.)]
W HDToolBox
1.klikamy na ata.device i wybieramy nasz dysk
2.Na drugim ekranie Create Table wybieramy PC-MBR
2.Na trzecim Add Entry wybieramy Partition0 (ta na której ma być AROS)
Change Type RDB, Aros RDB Partition Table
3. Na czwartym DH0: (type RDB, FastFileSystem - teoretycznie ale zrób to po zainstalowaniu AROSA), automount YES i bootable YES.
DH1: type RDB FastFileSystem, automount YES tu robimy
Dodaję jeszcze bufory, ale odradzam zminę bloków.
4.RESET Ctrl AROS AROS :)
Po sprawdzeniu w HDToolBoxie czy wszystko gra
5. Format, a dla dużych partycji Format64 drive DH0: name AROS FFS Quick (np.w katalogu Aminet)
6.Z AROS Install install system i reszta
7.Z AROS Install install grub
Pobieramy
http://www.aros.org/download.php (najnowsze jeśli jest ok23MB)
i uaktualniamy
8.Dopieszczamy system do własnych potrzeb.

AROS zmienia się dość szybko więc pewne rzeczy mogą się nieznacznie różnić.
[#11] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@Dariusz Pietrzak, post #10

"Ctrl AROS AROS :)" - dobre, podoba mi się to! :)

[#12] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@jimiche, post #9

byly tez swego czasu programy dla pcuja nadpisuja mbr i robiace z bootmenu - zaleta - niektore pozwalaly startowac nawet z partycji logicznych...

[#13] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@Dariusz Pietrzak, post #10

1.klikamy na ata.device i wybieramy nasz dysk - OK...
2.Na drugim ekranie Create Table wybieramy PC-MBR - zrobione...
2.Na trzecim Add Entry wybieramy Partition0 (ta na której ma być AROS)
Change Type RDB, Aros RDB Partition Table
- zrobione, ale nie podałeś czy trzeba zaznaczyć ACTIVE (?). Raz zaznaczałem, innym razem nie zaznaczałem....
3. Na czwartym DH0: (type RDB, FastFileSystem - teoretycznie ale zrób to po zainstalowaniu AROSA), automount YES i bootable YES. - tak też zrobiłem...
(...) - robiłem z DH1 i bez DH1...
Dodaję jeszcze bufory, ale odradzam zminę bloków. - nie grzebałem...
4.RESET Ctrl AROS AROS - RESET?! A gdzie SAVE na dysku? Zrobiłem RESET i żadnych zmian (no i nie dziwne!). Więc od początku i cofnąłem się do okna w którym widać dysk i zrobiłem SAVE, po tym dopiero RESET.
Po sprawdzeniu w HDToolBoxie czy wszystko gra - no włąśnie gra i nie gra. w HDToolBox sa partycje ale nie ma ich ani na desktopie, ani nigdzie indziej...
5. Format, a dla dużych partycji Format64 drive DH0: name AROS FFS Quick - SYS:format DH0: = "wrong agrument". Bo nie ma partycji.

Gdzieś zrobiłeś błąd w opisie i jadąc dokładnie wg. tego co podałeś nie założy się partycji na HD. W każdym razie nie jest ona widzialna - niestety :(

[#14] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@Kaczus, post #12

Heh, ten AROS to jest w lepszym stanie niz myslalem - normalnie mozna by go bylo uzywac. W tym iso, co mozna sciagnac, brakuje tylko CEDa, przegladarki, SimpleMaila i jakiegos DockCreatora :) No i player ala frogger/anr by sie przydal.

Aha, drag&drop nie dziala (czy tylko u mnie?).
[#15] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@_arti, post #14

drag&drop nie działa, bo ponoć jakieś prawa autorskie czy cuś w tym przeszkadzają. Tak jest i narazie ponoc będzie (znaczy się kijowo :( )

[#16] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #1

Jest w C/format
w Aminet/Format64 (lub w ExtraC)
[#17] Re: AROS - ktoś z tego korzysta?

@AlaN, post #13

Przed P.4 oczywwiście SAVE.
Partycje widoczne po zainstalowaniu lub pu formatowaniu
(inaczej niż w AmigaOS).
Teraz jest wersja 0.40
i nowe zestawy ikon, do wyboru różne wielkości.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem