[#1] instalacja na HD bez partycji fat
witam,
bawiąc się AROSem wpadłem na pomysł, żeby zainstalować obok niego Amithlona. Okazuje się, że przy pomocy HDToolboxa AROSa (żegnaj fdisku) można założyć wirtualny dysk Amithlona no i oczywiście partycję fat. Tylko po co mi partycja fat skoro grub z dystrybucji AROSa "widzi" pliki na partycji FFS. Postanowiłem spróbować wrzucić pliki z katalogu Isolinux na partycję FFS i grubowi wskazać ścieżkę /dh0/boot/emubox.gz.
Jak można się było domyślać grub sobie poradził i odpalił kernela Amithlona ale... piłeczka nie przestała się odbijać :(
po przejrzeniu tego co się dzieje okazuje się, że niemożliwe jest zamontowanie roota. (Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs)
czyli tak jakby nie działało root=/dev/ram0 dlaczego? Co to ma wspólnego z filesystemem partycji, w której jest kernel? Może macie jakieś sugestie co do wiersza w menu gruba?

[#2] Re: instalacja na HD bez partycji fat

@tomek, post #1

Możliwe że chodzi o prawa dostępu których nie można uzyskać na ffs.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem