[#1] Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX
Witam!!!

Potrzebuje pomocy zwiazanej z:

1) uzywaniem dyskietek pod amithlonem
2) internet pod amithlonem
3) Rozdzielczosc ekranu

1) jak uzywac PC-towskich dyskietek pod amithlonem

2) posiadam karte sieciowa PCI Realtek 8139D Ethernet 10/100Mbps i chciałem sie dowiedziec jak podlaczyc sobie internet, co jest potrzebne, biblioteki itp.

3) Czy mozna zmienic rozdzielczosc ekranu na 1024 x 768, jesli tak to gdzie i jak?

[#2] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@chris1983, post #1

1. Dyskietek sobei nei poużywasz

2. ściągnij sobie openpci_8139.device wżuć do SYS:Device/ ściągnij sobie jakiś stos TCP/IP np. Miami i wpisz to jako urządzenie z Unit 0 i potem normalnie ustaw sobie ustawienia sie ci czyli wszystkie numerki zaptaszkuj co trzeba i już masz neta

3. Rozdzielczośćekranu zmienia sie zazwyczaj narzędziem w Katalogu SYS:Prefs/ narzędziem o ładnej nazwie ScreenMode (jak Ty tego nie wiesz, to sie nie zabieraj za Amige :P:P lepiej dla Twojego psyhicznego dobra, a szczególeni za AMIthlona :D:D)

Całą filozofia, a wszystko jest w necie, jak byśdobrze poszukał to nawet na Tym forum znajdziesz info na ten temat. Czytaj forum zanim zadasz jakieś pytanie. Jest takie zgrabne przysłowie: "Lejąc z wiatrem, idzesz na łatwizne..." Pozdrawiam i życze powodzenia z AMIthlonem.

[#3] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #2

aha odnośnie internetu, jeśli masz LAN (a masz bo widze po Karcie mam podobną) to ustaw sobie w Miami SANA II ETHERNET i ściągnij sobei jeszce OpenURL najlepiej z netu, a Genesisa z AMIthlona nie używaj bo jest do dupy. Później jescze AmiGG, AWeb IBrowse albo Voyager i wymiatasz. Mogłeś napisać jescze jaką masz Karte GFX, bo z niektórymi (w zależności od wersji kernela) moższ mieć problemy. Idąc Drogądedukcji, widze że nie zapytałeś o dźwięk, bo go pewnie masz czyli masz jakiegoś AC 97 albo SB. Więc biorąc pod uwage to masz na pewno jakąś starszą karte czyli chodzi Ci GFX dobrze, ale t otylko Dedukcja :P:P:P:P

[#4] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #2

przecież mozna zomontowac pc0 pod amithlonem (mountlista jest gdzies na plycie z amithlonem) i ładnie czyta pecetyczne dyskietki
[#5] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@rzookol, post #4

Ja pod amithlonem używałem dyskietek. Jedyna uciążliwość to konieczność użycia polecenia diskchange pc0: gdy chciałem dyskietkę zmienić...

[#6] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #2

"...3. Rozdzielczośćekranu zmienia sie zazwyczaj narzędziem w Katalogu SYS:Prefs/ narzędziem o ładnej nazwie ScreenMode (jak Ty tego nie wiesz, to sie nie zabieraj za Amige:P lepiej dla Twojego psyhicznego dobra, a szczególeni za AMIthlona...

No i po co tak brzydko do kolegi samemu nie wiedząc jak zmienić? No i kolega 'djhacker' wyszedł na osobę która sama nie wie co pisze...

RODZIELCZOŚĆ W AMITHLONIE NIE ZMIENIA SIĘ W "SYS:PREFS/SCREENMODE" !!! Zmienia się, dokonując zmian w pliku o nazwie "SMALL" znajdującym się na PeCetowej partycji, a który jest ładowany przez program LOADLIN !!!

Jest w lini sekwencja "VGA-xxx", i zmiana wartości "xxx" powoduje zmiane rozdzielczości w Amithlonie oraz głębię kolorów. A ScreenMode z Prefsów można wyp.... do kosza, bo jest nieprzydatny. Rozdzielczość zmieniamy w jądrze linuxa, a nie w systemie Amigi; trzeba Linuxa poinformować o zmianie rozdziałki.

Poszukam info co wpisywać, to zapodam.

[#7] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #6

O, ta tabela pokazuje jakie wartości wpisywać w pliku SMALL w zalezności od rozdzielczości i głębi kolorów:

A dokładniej jest to opisane pod adresem:

http://priv.twoje-sudety.pl/~ami32/soft/emulatory/amithlon.htm

Zależy to też od karty jaką posiadasz. Np. na nVidia FX nie uzyskasz więcej niż 1024*768 i 256 kolorów. Na starszych działa nawet w 16bit!

Powodzenia.

[#8] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #6

A nieprawda.. Mozna normalnie korzystac ze ScreenMode jesli ma sie karte nVidii badz Matroxa... Wiem, bo sam uzywalem.. Nawet mozna programikiem preferencyjnym tworzyc nowe rozdzielczosci z wybranym przez nas odswiezaniem....
Jedynie w wypadku kart, ktore nie byly supportowane(chyba w tym Radeony) i uzywane przez zwykla VESE trzeba bylo poprzez kernel linuxa podawac rozdzielczosc...
I to co napisalem wyzej dotyczy starego kernela... W nowym to chyba juz wszystkie karty korzystaja ze ScreenMode...
[#9] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@tomek, post #5

Dokladnie... Dlatego mialem 'diskchange pc0:' podbindowane pod F12 w MMKeyboard....
[#10] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #7

może na innych kartach nie działa ScreenMode, ale u mnie na GF2MX ScreenMode działa identycznie jak na amidze.
[#11] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@Masta Krishna, post #8

No własnie ja mam nVidia i jeszcze nie znalazł się mądry, który by ją uruchomił w Amithlonie więcej niż 640*480*8. Tylko zmiana w SMALL daje rezultat.
Wiesz.. może w najświeższych kernelach już to zrobili, niemniej jednak jak są kłopoty - a w wielu przypadkach ludzie je mają - tylko tak zmienisz rozdziałkę.

Ale dzięki za informację. Napewno się innym przyda.

[#12] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #11

Jak masz GeForce'a FX to faktycznie moga byc problemy... GeForce 2 3 i niektore 4 sa w pelni supportowane...
[#13] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@Masta Krishna, post #12

Oprócz 3d.

[#14] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #6

To Alan nie wiem co Ty masz za AMIthlona, ale ja zmieniam rozdzielczość na nim ScreenMode, zmieniam, Save i Done! Co Ty stary pierdzielisz o jakimśczarowaniu ?? :/

[#15] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #14

Witam!!!

Jak pisałem we wczesniejszym poscie miałem problemy z myszka COM, ale go rozwiazalem za pomoca myszki PS2 z rolka (kupilem sobie :D ).

A co do terazniejszego postu udało mi sie zaktualizowac amithlona za pomoca łatek.

Z dyskietkami PC-towskimi juz sobie poradziłem, a co do dźwięku to mam karte AC '97 na chipsecie VIA, która wspaniale jest supportowana przez amithlona ( swietnie sie słucha ), co do GFX to mam GeForca 4 MX 460 TV-Out 64 MB RAM, ktory dobrze działa ( na razie wyciagnałem na nim w ScreenMode 800 x 600 w 32 bitach BGRA) i jade na nowym kernelu do amithlona z połowy 2004 roku.

[#16] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #14

Nie pierdzielę, tylko przeczytaj opis pod linkiem który podałem; chyba że masz kłopoty z czytaniem.

[#17] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #16

Pierdzielisz jak gęś bez łeba, ja nie wiem co Ty masz za Karte że tak zmieniasz rozdziałke na AMIthlonie, jak widzisz po Postach wyżej wszyscy używająscreen moode, więc nie kwestionuj mojego wcześniejszego posta i nie pier*** mi Tu że sie myle i że nie wiem jak zmieniać Rozdziałke bo WIEM. A ten Twój sposób jest niepotrzebnym komplikowaniem sobie sprawy i jeszce mi napisze sz że przez Screen Mode sie nie da !! HA !! to dopiero nei da sie przez Screen mode rozdziałki zmienić, to mógł Tylko napisać ktośniedouczony chyba serio stary zastanó sie nad tym co piszesz bo śmieszny jesteś.

[#18] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #17

Jeżeli gość zadaje takie "oczywiste" pytanie, jak poradzić sobie ze zmianą rozdzielczości ekranu, to może właśnie dlatego, że oczywisty sposób, ScreenMode, nie działa na jego konfiguracji.
Moja aktualna karta GeForce 2GTS/Pro pozwala na zmianę rozdzielczości za pomocą ScreenMode, poprzednia - GeForce4MX na płycie głównej, nie pozwalała.
Może warto czasem zastanowić się nad taką możliwością, zamiast od razu wręczać komuś "skierowanie do Tworek".
[#19] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #17

Karta to "nVidia FX5200". Chcesz? Pożyczę Ci ją i ciekaw jestem jak to zrobisz! A jak gośćsię pytał jak zmienić rozdziałkę, to znaczy że u niego nie działa ScreenMode - tak jak i na FX'ach. Dlatego pisałem co pisałem. Ale widać do twojej mózgownicy to nie dociera.
I nie nerwuj się tak bo ci żyłka pęknie

EOT.

[#20] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #19

hmmm u mnie też screenmode nie dziala dzieki za info AlaN:)
[#21] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@Fazior, post #20

Alan napisałeś to w ten sposób na początku jak by WOGULE NIE DAŁO sie zmieniać Rozdziałki za pomocą Screen Mode :[ :/

[#22] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #21

To przepraszam jeśli tak to zostało odebrane. Ja zrozumiałem, że kol. 'chris1983' ma wogóle kłopot ze zmianą rozdziałki. Jako że i ja miałem ten sam problem, znalazłem właśnie taki sposób.
Ale jeśli - jak mówisz - na innych kartach GF ScreenMode działa jak na normalnej Amidze - to zwracam honor. A i dzięki temu sam się dowiedziałem, że jednak działa (niestety u innych :( )

[#23] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #22

Dokładnie. Sam także jestem winien przeprosiny za moje zbyt wybuchowe reakcje na ten temat. Ale pokłuciliśy sie i jest spokuj :D:D Wszyscy są szczęśliwi bo sie czegośnowego doweidzieli :P:P Pozdrawiam.

[#24] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@djhacker, post #23

Nie wiem po co te kłótnie, jednym ze sposobów jest użycie pliku SMALL i opcji w nim np. vga=791 co powoduje start Amithlona w 1024x768 16bit ale to są tryby VESA czyli tylko 60hz. Drugim ze sposobów jest użycie Screenmode gdzie można dać np. 1024x768 16bit 85hz. Wszystko zależy od kernela i karty graficznej, 1024x768 16bit 85hz czyli działające Screenmode chodzi na GF4MX440, Radeonie 9200 i Voodoo Banshee PCI,
przekładałem tylko twardy dysk z Amithlonem do trzech różnych kompów i za każdym razem startował tak samo czyli boingball w 1024x768 16bit 60hz a po załadowaniu Workbencha 1024x768 16bit 85Hz. Tryby 24bit chociaż są dostępne to mają przekłamane kolory.
[#25] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@Sylwester, post #24

To może ja sie podłącze jeszcze ze swoim pytaniem :).
Mam okazje kupic za pare groszy kompa z prockiem PII wyposażonym w karte graficzną ATI Rage Expert/2000 czy jakoś tak.Moje pytanie jest takie:czy Amithlon wyciśnie z tej karty coś wićcej niż 256 kolorów?
[#26] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@Sylwester, post #24

Nie wiem po co te kłótnie

A tu się przecież nikt nie kłóci, to są tylko konstruktywne sposoby rozwiązywania problemów (no nie 'djhacker' ? ;) )

[#27] Re: Garść pomocy z amithlonem (POMOCY!) - dyskietki,internet i GFX

@AlaN, post #26

Ależ oczywiście :D:D:D:D To takie Amigowskie sposoby :D:D:D:D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem