[#1] Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością
Witam wszystkich:). Ja mam takie pytanko. Jak się ma emulacja WinUAE do odpowiedników rzeczywistych. Wpadłem na "genialny" plan aby zasymulować moją Amigę po dodaniu pewnych komponentów. Efekt sprawdzałem na programach i grach które będę na Amidze użytkował. Do tej pory mam w Amidze to co w opisie, ale chcę kupić kartę turbo. Teraz aby się przekonać jaką symuluję różne warianty (68EC020 + FPU lub 68040 ..... niestety 68030 nie ma w opcjach :[ ). Wszystko zasymulowałem zgodnie z istniejącymi moimi komponentami Amigi. Czy zauważone przyspieszenie będzie toźsame z tym uzyskanym w rzeczywistości?

Pozdrawiam wszystkich :D

[#2] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #1

Przepraszam moderatora że umieściłem ten temat w innym dziale sorki wielkie...przepraszam :(:(:(. Zagapiłem się....:(

[#3] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #1

Oczywiście że nie. Przyśpieszenie emulatora ma sie nijak do realnego sprzętu. Na szybkim pececie będziesz miał szybszą emulację procesora m68k od najszybszej istniejącej amigi z takim procesorem.

[#4] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #1

Oczywiście że nie. Przyśpieszenie emulatora ma sie nijak do realnego sprzętu. Na szybkim pececie będziesz miał szybszą emulację procesora m68k od najszybszej istniejącej amigi z takim procesorem.

[#5] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #1

To lipa...... :(. A jak w takim razie zaprognozować? Ja się w tej chwili wacham między Blizzard 68030/50 a 68040/... . ?

[#6] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #5

Wiadomym jest, że im szybciej tym lepiej... Pozostaje jeszcze kwestia funduszy, jakie jesteś w stanie przeznaczyć oraz do czego chcesz to wykorzystać.
[#7] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@mailman, post #6

Słyszałem że Blizzard 68030 jest bardziej kompatybilny ze starszymi produkcjami (gry, programy, Dema) do 1997roku. niż 68040. I teraz pytanko: skoro w celu zwiększenia kompatybilności można wyłączyć blizzarda jakimś przyciskiem, to w tym momencie zostaje mi "goła" 1200 z 2MB chip. A jednak niektóre np. gry jak Doman, Settlers, itp. wykorzystują coś więcej niż 2MB chip RAM. Jak jest w końcu z tą kompatybilnością??? Czy lepiej postawić na Blizzarda 68030 czy na 68040? Bo skoro jednago i drugiego można wyłączyć jednym klawiszem to co za różnica, w takim razie lepiej 68040? Chyba że te gry które korzystają z czegoś więcej niż 2MB chip chodzą również na kartach turbo? Podkreślam jeszcze raz że nie będę uruchamiał nic nowszego niż do 1997 roku , a na HD zamierzam zainstalować Workbench 3.1. A propo: czy ten Workbench będzie chodził dobrze skoro rom mam 3.0?

Dzięki za odpowiedź(i) :)

[#8] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #7

Słyszałem że Blizzard 68030 jest bardziej kompatybilny ze starszymi produkcjami (gry, programy, Dema) do 1997roku. niż 68040.

To prawda. I dlatego zadałem pytanie co chcesz robić na komputerze. Jeżeli tylko grać, głównie w starsze gry, to 68030 jest lepszym rozwiązaniem. Weź jednak pod uwagę, że przed 1997 rokiem wyszło sporo produkcji, które na 68030 nawet nie ruszą bo potrzebują czegoś więcej.

I teraz pytanko: skoro w celu zwiększenia kompatybilności można wyłączyć blizzarda jakimś przyciskiem, to w tym momencie zostaje mi "goła" 1200 z 2MB chip.

Tak.

A jednak niektóre np. gry jak Doman, Settlers, itp. wykorzystują coś więcej niż 2MB chip RAM. Jak jest w końcu z tą kompatybilnością???

Akurat te gry nie mają problemów z działaniem na lepszych konfigach (przynajmniej na 030 nie miałem - przy 040 (BlizzPPC), w przypadku Domana już się muszę posiłkować WHDLoad, a Settlers uruchamiać bez s-s (lub z WHDLoad)). Są też pozycje typu Breathless, które na 040 działają jeszcze lepiej niż na 030.

Czy lepiej postawić na Blizzarda 68030 czy na 68040? Bo skoro jednago i drugiego można wyłączyć jednym klawiszem to co za różnica, w takim razie lepiej 68040?

Weź jednak pod uwagę, że wyłaczając taką kartę, wyłączasz także dostępną na niej pamięć. Pozostaje Ci goła A1200, a na tym za wiele nie zrobisz.

Chyba że te gry które korzystają z czegoś więcej niż 2MB chip chodzą również na kartach turbo?

Z zasady gry, które wymagają czegoś więcej, powinny działać. Kwestia cały czas rozchodzi się tylko o stare tytuły, które z lepszymi konfigami mają kłopoty. W takim przypadku lepsze rozwiązanie to 68030. W przypadku niektórych gier da się uruchomić je bez żadnych sztuczek, w przypadku innych nadal potrzebne będą degradery. Nadal jednak w porównaniu z 68040 takie degradery będą rzadziej używane.
[#9] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@mailman, post #8

Czyli 68030/50 - dzięujję bardzo :). Jak zapragnę czegos więcej to sobie kupie Pegazosa II zainstaluję AmigaOS i z WHDLoad będę startował.
Dzięiki za wszystko wszystki :)

[#10] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@Azzorek, post #9

WHDLoad na Pegasosie to chyba nie działa a poza tym tam jest MorphOS a do starych gier UAE.
[#11] Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością

@mailman, post #10

Zgadza sie WHDLoad nie działa, ale pod UAE mozna odpalić prawie wszytkie stare gry. Natomiast jesli chodzi o Blizzarda to ja mialem kiedys takiego 030/50 w A1200 i do grania w strasze gry w zupelnosci wystarczy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem