[#8]
Re: Zgodność emulacji WinUAE z rzeczywistością
@Azzorek,
post #7
Słyszałem że Blizzard 68030 jest bardziej kompatybilny ze starszymi produkcjami (gry, programy, Dema) do 1997roku. niż 68040.
To prawda. I dlatego zadałem pytanie co chcesz robić na komputerze. Jeżeli tylko grać, głównie w starsze gry, to 68030 jest lepszym rozwiązaniem. Weź jednak pod uwagę, że przed 1997 rokiem wyszło sporo produkcji, które na 68030 nawet nie ruszą bo potrzebują czegoś więcej.
I teraz pytanko: skoro w celu zwiększenia kompatybilności można wyłączyć blizzarda jakimś przyciskiem, to w tym momencie zostaje mi "goła" 1200 z 2MB chip.
Tak.
A jednak niektóre np. gry jak Doman, Settlers, itp. wykorzystują coś więcej niż 2MB chip RAM. Jak jest w końcu z tą kompatybilnością???
Akurat te gry nie mają problemów z działaniem na lepszych konfigach (przynajmniej na 030 nie miałem - przy 040 (BlizzPPC), w przypadku Domana już się muszę posiłkować WHDLoad, a Settlers uruchamiać bez s-s (lub z WHDLoad)). Są też pozycje typu Breathless, które na 040 działają jeszcze lepiej niż na 030.
Czy lepiej postawić na Blizzarda 68030 czy na 68040? Bo skoro jednago i drugiego można wyłączyć jednym klawiszem to co za różnica, w takim razie lepiej 68040?
Weź jednak pod uwagę, że wyłaczając taką kartę, wyłączasz także dostępną na niej pamięć. Pozostaje Ci goła A1200, a na tym za wiele nie zrobisz.
Chyba że te gry które korzystają z czegoś więcej niż 2MB chip chodzą również na kartach turbo?
Z zasady gry, które wymagają czegoś więcej, powinny działać. Kwestia cały czas rozchodzi się tylko o stare tytuły, które z lepszymi konfigami mają kłopoty. W takim przypadku lepsze rozwiązanie to 68030. W przypadku niektórych gier da się uruchomić je bez żadnych sztuczek, w przypadku innych nadal potrzebne będą degradery. Nadal jednak w porównaniu z 68040 takie degradery będą rzadziej używane.