[#1] UAE/Amithlon - mydlenie oczu
Cześć.
Jestem zagorzałym fanem Amigi jak i Apple'a, bawiłem sie różnymi emulkami różnych platform na różnych platformach ;) ale to nie jest to samo co zabawa nawet na zwykłej A600 z 2MB CD i HDD. Od paru ładnych lat mam A 1200 z blizzardem IV 030/50 i do dziś z tego nie zrezygnowałem na rzecz jakiegoś emulatora na blaszaku (blaszaka też mam - ale to inna para kaloszy). Nie wszystko złoto co sie świeci a blaszaki to jak choinki już wyglądają. Przejżyjcie na oczy co wy robicie, wspieracie Amige ? Czy tylko kopa za to że jest (za wolna) bo na PuszCe to i szybciej chodzi i ładniej wygląda ? Nie tu nie o to chodzi.
Pozdro dla wszystkich fanów Amigi.

[#2] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Bolsiq, post #1

A temu o co znowu chodzi...

[#3] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Bolsiq, post #1

Czy Ty masz jakiś problem ze sobą?

[#4] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@MinisterQ, post #2

Ciekawe co by taki napisał, jakby skompilować AROSa dla MIPSa i odpalić na PliySattano ;) No co, do telewizora sie podłącza przez modulator ...

Wszystkim targanym rozterkami moralnymi dedykuję hicior MissKittin "Clone Me"

[#5] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Bolsiq, post #1

nic nie rozumiem.....

[#6] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Bolsiq, post #1

Bolsiq napisał(a):

> Cześć.
> Jestem zagorzałym fanem Amigi jak i (...)

Chyba fanatykiem

Jakieś kompleksy?

[#7] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Bolsiq, post #1

Dla mnie Amiga i komputer w ogóle, to po prostu obiekt zainteresowania (by nie powiedzieć hobby). Nie używam jej (go) do żadnych konkretnych zastosowań. Nie bawi mnie leciwy chipset oryginalnej Amigi by Commodore lub Escom. Cenię sobie oryginalny system operacyjny, którego cech nie mogę często znaleźć w innych współczesnych OSach.
Doceniam więc fakt, że jest jakaś pośrednia alternatywa między oryginalną Amigą, opartą na starej płycie a dosyć kosztownymi (przynajmniej dla mnie) Pegasos i AmigaOne. Nie będę ukrywać, zainstalowany na osobnym dysku Windows też mnie cieszy.
A Amithlon to w ogóle samo w sobie ciekawe zagadnienie, np. sterowniki siedzące na linuxowych modułach.
Zdaję sobie sprawę, że jeśli ktoś ma podejście bardziej "scenowe", czy "kultowe", takie rozwiązanie może go nie bawić. Z całym szacunkiem dla innych podejść.
Acha, nie zamierzam wspierać Amigi aktywniej niż przez kupowanie sprzętu i oprogramowania dla niej, pod warunkiem, że cena będzie się przekładać na jakość, czy wydajność. Co do sprzętu, w przypadku Amigi Classic, zdarza się to obecnie rzadko.
[#8] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Konrad Klar, post #7

Co do sprzętu, w przypadku Amigi Classic, zdarza się to obecnie rzadko.

Np. nowiutkie towerki ATX za 800 zl (Jak ktos dobrze poszuka to kupi za tyle dwie najtansze karty PPC do A1200). Tak to bywa... ;)
[#9] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Andrzej Drozd, post #8

PPC 240 +BVPPC za 500zł
to standard. kupiłem ostatnio dwie.
[#10] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Andrzej Drozd, post #8

Np. nowiutkie towerki ATX za 800 zl (Jak ktos dobrze poszuka to kupi za tyle dwie najtansze karty PPC do A1200). Tak to bywa... ;)
Lub nawet trzy zestawy chłodzące... Jak ktoś dobrze poszuka, zawsze znajdzie miarodajne porównanie.
Jaka karta PPC dorównuje wydajnością Sempronowi 2800+ (niech będzie nawet, że liczymy samą jego szybkość emulowania 68k)? 340 zł z przeciętnym coolerem.

[#11] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Konrad Klar, post #10

Sempronowi 2800+

A ruszy na tym soft pod PUP, WOS, Amigaos4 lub MorphOS?

PS. A co do tej wiezy za 800, to byl to usmieszek do Elboxu.
[#12] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Konrad Klar, post #10

Sempronowi 2800+

A ruszy na tym soft pod PUP, WOS, Amigaos4 lub MorphOS?

[#13] Re: UAE/Amithlon - mydlenie oczu

@Andrzej Drozd, post #12

Ależ ja niedomyślny :D .
Nie ruszy, choćby z braku emulatora...
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem