[#1] AMITHLON - S3Trio ?
Hej.
Czy do Amithlona wymagana jest karta 3D? Udało mi się dorwać płytę na Slot1, do tego PII-550, jakieś 96MB RAM i właśnie.... S3Trio :( Chciał bym z tego zrobić "Amigę" ;) z Amithlonem, tylko nie wiem czy ta karta uciągnie :( Obraz w 800x600x16 już by mnie zadowalał.
Pewnie, najlepiej podłączyć i sprawdzić, tyle że nie mam tego narazie pod ręką i sprawdzić nie mam jak (brak zasilacza i obudowy). Acha - czy "SB-Live!" jest obsługiwany przez Amithlona? (bo taka karta gdzieś mi się tu wala)...

[#2] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@AlaN, post #1

Ok, już wiem - nie zadziała, nawet nie ruszy. Jutro będę miał jaką nVidie

[#3] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@AlaN, post #2

Zadziała (chyba) , ale max co osiągniesz to 640x480 - 8 Bit
[#4] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@AlaN, post #2

AlaN napisał(a):

> Ok, już wiem - nie zadziała, nawet nie ruszy. Jutro będę miał
> jaką nVidie

Dobry wybór :D

Miałem GF 2MX i ładnie chodziła pod Amithlonem. Teraz GF 3Ti i chodzi jak burza

[#5] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@mr.Dark, post #4

Na GF4MX akceleracja 2D działa tylko częściowo, najbardziaj wkurzające jest przewijanie wszelkiego rodzaju tekstów co opisałem tutaj.

[#6] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@Sylwester, post #5

No i wcięło odnośnik http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=9&i=567&t=491#reply_559
[#7] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@Sylwester, post #5

Miałem przez kilka dni 4MX i chodziło to kilkakrotnie wolniej niż 2MX. A scrollowanie czegoś, to była masakra :S

[#8] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@waldiamiga, post #3

Niestety, uruchamia się tylko jądro linuxa, prosi o podanie rozdzielczości VGA (najwieksza to coś ok 80x40 ;) ) i wypisuje że nie znalazł urządzenia - przypuszczam, że chodzi mu właśnie o grafikę. Dziś dorwałem "nVidia TNT2 M64 32MB" na AGP i zobaczymy czy toto jakoś ruszy.
W każdym razie zwykłe i proste karty na PCI odpadają w przedbiegach.

[#9] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@AlaN, post #8

No, jestem po 1-szych próbach z "nową" kartą. Ta karta to stara 'Riva TNT M64 32MB". Ruszyło od razu, nawet dało się ustawić w 1024x768x16 :) . Niestety po wybraniu sterów (devs:monitors) dołączonych do Amithlona, obraz zawija się w górnej części ekranu i jest rozciągnięty w poziomie tak, że nie można tego skorygować regulacją monitora; narazie nie wiem co z tym dalej. Ustawiam na "build 1024x768" i jest ok - tylko odświerzanie 60Hz może przyprawić o atak epilepsji ;) .
SBLive! nie działa, kart sieciowych (PCI i ISA) nie udało mi się zmusić do działania. Początki są trudne. Trochę się narazie gubię w tym wszystkim (po co tyle skryptów S-s w DH0:S ?), ale jakoś idzie.
Chwilowo wróciłem na PoCiota ;)

[#10] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@AlaN, post #9

Pokombinuj z P96Mode - tam sobie stworz wlasne rtryby z odpowiednimi dla Ciebie rozdzielczosciami/odswiezaniem...
[#11] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@mr.Dark, post #4

Ciekawe to wszystko. Ja na gf4 FX5200 moglem ustawic 640 x 480 w 8 bitach. I czemu tak jest?

[#12] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@qwerdt, post #11

No to masz to samo co i ja mam. na FX5200 nie uruchomisz więcej niż 640x480x8bit. Kernel Amithlona nie obsługuje tego chipa. Jest w necie jakiś "poprawiony" kernel który - niby - miał obsługiwać FXa, ale zamiast tego WB jest.... czarno biały :D. Nic z FX-em nie zrobisz, musisz się pogodzić z mała rozdziałka i 256 kolorami.
Dlatego właśnie złożyłem starego kompa z inna kartą graficzną

[#13] Re: AMITHLON - S3Trio ?

@AlaN, post #12

Dziekuje za informacje. Czyli trzeba poszukac lepszej karty. Ale Raedon 7000 tez odpada bo to samo jest. hmm...czyli jesli juz to taka karta jak twoja.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem