[#1] Kopiowanie Plikow
Zainstalowalem OS 3.9 Pod UAE. Chce teraz zainstalowac sterowniki AHI. Ale w jaki sposob je przekopiowac do devs? Jest jakis menager plikow?? Bo ja nie moge czegos takiego znalezc. Probowalem przez MultiView ale to chyba sluzy do odpalania programow.

Pozatym czy jest opcja na uruchomienie sterownikow od Picasso96? Chcialbym uzyskac wieksza palete kolorow i wieksza rozdzielczosc. Moja karta to Radeon 9600PRO

Sorka ze nie napisalem w watku o AHI ale z jakis powodow nie moglem odpowiedziec na wiadomosc w watku.
[#2] Re: Kopiowanie Plikow

@5K18a, post #1

Tak, Multiview służy do odpalania programów! Jeśli jakiś program Ci się nie uruchomi, to prawdopodobnie nie masz skalibrowanych czcionek. Kalibracja jest uzależniona od JITa użytego w procesorze graficznym danej karty, więc to nie jest taka prosta sprawa. Sprawa z AHI też nie jest prosta, bo w Amigach dźwięk jest uzależniony od synchronizacji obrazu, a Ty nie napisałeś jaką masz wersję JITa.

[#3] Re: Kopiowanie Plikow

@5K18a, post #1

AHI ma instalator, uzyj go.
Zainstaluj P96, przy instalacji zaznacz uaegfx (czy jakos tak). Potem wybierz odpowiednia rodzialeke w screenmode w Prefsach.
[#4] Re: Kopiowanie Plikow

@5K18a, post #1

Jest jakis menager plikow??

Najlepszy to DirectoryOpus4 (najnowsza wersja to 4.17pre21. Oprocz Yahoo, gdzie trzeba byc zalogowanym, jest na jakiejs stronie, jakby co to podesle). Orocz tego na Aminecie znajdziesz Disk Mastera, File Mastera, Filera i pare innych...

Pozatym czy jest opcja na uruchomienie sterownikow od Picasso96?

W prefsach WinUAE ustaw pamiec RTG na 8 MB (pamieci graficznej), natomiast fast wylacz "w normlnych ustawieniach i ustaw ja w ZIII. Dodatkowo zainstaluj instalerem P96 - uaegfx (jak nie masz to podesle).
Nastepnie po odpaleniu systemu, w ScreenMode wybierz odopwiedni tryb uaegfx.

Chce teraz zainstalowac sterowniki AHI

Najlepiej installerem, poniewaz chyba cos patchuje pod odpowiedni procek. Recznie tez mozna.

PS. Jezeli chcesz miec kompletny system z zainstalowanym AHI, P96, filemenadzerem itp., to sciagnij AmigaSYS2 z http://amigasys.fw.hu/

Ostatnia modyfikacja: 16.07.05 19:49
[#5] Re: Kopiowanie Plikow

@Andrzej Drozd, post #4

Dodatkowo zainstaluj instalerem P96 - uaegfx (jak nie masz to podesle).
Nastepnie po odpaleniu systemu, w ScreenMode wybierz odopwiedni tryb uaegfx.

Sprawa wyglada tak. Uzywam winUAE 1.0 ueegfx jest w katalogu display driver. Zmapowalem katalog jako dysk pod UAE i klikam ikonke uaegfx, ale nic sie nie dzieje. Podejzewam ze biblioteki sa w katalogu amiga programs, ale nie wiem gdzie je przegrac. Bezposrednio do devs?

Chce teraz zainstalowac sterowniki AHI

Najlepiej installerem, poniewaz chyba cos patchuje pod odpowiedni procek. Recznie tez mozna.

Installera nie znalazlem, ale przegralem biblioteki AHI wedle instrukcji z pliku txt z UAE. Teraz moge w ustawieniach AHI wybrac sterownik UAE, ale i tak mi nie dziala. Probowalem pod AMPlifierem ale muzyka gra tylko na X-Audio. Kiedy przestawiam na AHI wyskakuje okienko z informacja:
couldn't open AHI device V4
[#6] Re: Kopiowanie Plikow

@Prince, post #2

Czy naprawdę wierzysz w to co napisałeś ? Chyba pisałeś to będąc w stanie nadmiernego upojenia... przeczytaj się jeszcze raz...

[#7] Re: Kopiowanie Plikow

@5K18a, post #5

Powalczylem troche ze sterownikami do picassa i jakims cudem udalo mi sie je uruchomic Teraz wszystko wyglada slicznie, no ale oczywiscie pojawil sie kolejny problem. Kiedy resetuje UAE to wlacza mi sie w niskiej rozdzielczosci z niewielka iloscia kolorow. Chociaz ze w ustawieniach pisze ze workbench dziala w rozdzielczosci 800x600 32bit. I musze zmienic rozdzielczosc na jakakolwiek inna a potem powrocic do tych samych ustawien. Ponadto wrzucilem uaegfx do WBstartupa, dobrze zrobilem?

Ostatnia modyfikacja: 17.07.05 15:08
[#8] Re: Kopiowanie Plikow

@5K18a, post #7

nie... uaegfx powinienes wrzucic do devs:monitors i jesli masz oryginalne startup-sequence to odpali sie automagicznie podczas startu...

Masz malo kolorow wlasnie przez to, ze wrzuciles sterownik karty GFX do wbstartupu, czyli uruchamia sie po poleceniu "IPrefs" (polecenie to inincjuje preferencje systemowe w tym m.in. tryb ekranu)...

Oryginalne startup-sequence ma taka linijke, (czy tez dwie) ktora odpala wszystko co jest w devs:monitors... I odpala to przed Iprefs, wiec jak tam wrzucicsz uaegfx to przy kazdym restarcie powinno byc OK...
[#9] Re: Kopiowanie Plikow

@Dopuser, post #6

A widziales emotke pod spodem??

;)
[#10] Re: Kopiowanie Plikow

@Masta Krishna, post #8

:D Poskutkowalo, dzieki.

A co do sterownikow AHI. Czy X-Sound jest zarzadzany przez AHI? Bo narazie MP3 dzialaja mi przez ten wlasnie sterownik. Jakosc nie jest zla, ale generalnie nie powala na kolana. Moja karta muzyczna to SoundStorm nVidii.

Ostatnia modyfikacja: 17.07.05 16:28
[#11] Re: Kopiowanie Plikow

@5K18a, post #10

Jakosc nie jest zla, ale generalnie nie powala na kolana

Jezeli nie konfigurowales AHI to dzwiek leci ci przez emulowana Paule w 27 kHz. Wejdz do prefsow i jednostke muzyczna oraz unity od 0 do 4 ustaw na UAE: AHI 16 Bit ++, 44,1 kHz oraz okolo 16 kanalow.
[#12] Re: Kopiowanie Plikow

@Andrzej Drozd, post #11

Wielkie dzieki Teraz jest miodzio:) Konfigurowalem wczesniej AHI ale nie wiedzialem, ze trzeba zrobic to dla kazdego unita osobno
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem