[#1] CDROM w E-UAE
Nie mogę zamontować CDROMU, uae.device i uaehf.device odpada, a uaescsi.device nie ma w systemie (tak wynika ze Scout'a), nic nie pomaga ustawienie w ~/.uaerc kluczy scsi=true i scsi_device=ATAPI lub scsi_device=uaescsi.device. Miał ktoś podobny problem i rozwiązał go ? :)

[#2] Re: CDROM w E-UAE

@CzAjA, post #1

Jakiej wersji e-uae uzywasz.
W 0.28.RC2. wam w systemie uaescsi.device chodz nie widzi on urzadzen.
W okienku CLI mam taką informacje:
"SCSI layer not supported yet
ide.device 2: 'ATA-HD ' 'Maxtor 91024D4 '
SCSIDEV: 1 device(s) found
support_scsi = 1 support_ioctl = 0"
W bootmenu, ani w HDtoolbox nie widac zadnego urzadzenia (device=uaescsi.device)

ps.
Ciekawa jest wersja z OVERLAY.
Wreszcie mozna pograc w gierki (LORES) na pelnym ekranie ze sprzetowym rozmywaniem i bez zwolnien
[#3] Re: CDROM w E-UAE

@Norbert, post #2

Aktualnie używam wersji 0.8.28-RC2, poprzednio 0.8.27 i miałem ten sam problem. Co do HDToolBox'a to nic nie widzi. A co masz wpisane w scsi_device w konfiguracji samego emulatora? E-UAE odpalone mam na Debianie. No póki co jedynym sposobem dobranie sie do CDROM'u jest system plików który mam podmontowany od strony AmigaOS.

[#4] Re: CDROM w E-UAE

@CzAjA, post #3

Mam:
scsi=true
scsi_device=ATAPI lub CD0: lub ide.device
W kazdym przypadku uaescsi.device jest widziane po emulowaną Amigą, ale jak juz wspomnialem nie jest wykrywane żadne urzadzenie.
Obecność uaescsi.device sprawdzane Scoutem, a urządzenia podpięte programem FINDCD z pakietu CacheCDFS
[#5] Re: CDROM w E-UAE

@CzAjA, post #1

Ja w WinUAE robie cos takiego, ze tworze wirtualny dysk o nazwie CD0: i woluminie takim jak sie plyta nazywa i odnosze go do napedu CD/DVD w PeCecie i pozniej juz uruchamiam emulator. Jest to tyle niewygodne, ze aby zmienic plyte trzeba zrestartowac emulator
[#6] Re: CDROM w E-UAE

@HuNteR, post #5

Podobnie robie na E-UAE v0.8.28 skompilowanym na linux mandrake (PC) i działa ale zainstalować OS3.9 z oryginalnej płytki już nie idzie. Wiesza sić w miejscu gdzie trzeba zaakceptować warunki licencji... a szkoda.

[#7] Re: CDROM w E-UAE

@CzAjA, post #1

Wersja 0.8.28 E-UAE juz ładnie rozpoznaje CDROM przez uaescsi.device.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem