[#1] Paleta po oczach :)
Prawie jak w temacie, a mianowicie mam pytanie jakie karty graficzne chodza na Amithlonie.
I na marginesie jak wyglada instalka amithlona prosze o wytumaczenie bo mam zamiar sobie kupic plytke z AmigaOS XL i jakie systemy operacyjne wymaga. I jaki sprzet chodzi na nim karty ethernet, dzwiek, usb jak wyglada na tym i czy chodza pendrive-y
[#2] Re: Paleta po oczach :)

@Rafcio85r, post #1

Widze, ze brak zainteresowania. Ludzie pomozcie!!!
[#3] Re: Paleta po oczach :)

@Rafcio85r, post #1

Amithlon chodzi na pewno na GForce 2 MX
[#4] Re: Paleta po oczach :)

@Rafcio85r, post #1

Na Rivie Tnt2 Ultra też chodzi. nie wiem jak z USB ale mojej klawiatury na usb wogóle nie rusza :( SoundBlaster128 działa jeszcze. Wiecej nie pamietam ;)

[#5] Re: Paleta po oczach :)

@Rafcio85r, post #1

Napewno nie chodzi z "nVidia FX". Działa tylko w 640x480/256 :( Zmieniając wpis w pliku startowym (@small) można zmusić do 800x600 ale 256 kolorów i nic poza tym.
[#6] Re: Paleta po oczach :)

@Malin, post #4

Na chipsecie Via Apollo KT 266 (wcześniej miałem I440LX) Amithlon współpracuje z klawiaturą USB (jakaś Manta za 5 zł ;) ) Jednak mniej kłopotów chyba będziesz miał z UAE

Pozdro

[#7] Re: Paleta po oczach :)

@wali7, post #3

A Voodoo 3 pociagnie amithlona?????????
Jakies Gforce-y chodza??????
a moze jakies radeonki???? :D
[#8] Re: Paleta po oczach :)

@Rafcio85r, post #7

Na GF2MX i GF3Ti, chodzi ze sprzętowym wspomaganiem. Oba testowałem, a używam tej drugiej.
Na GF4MX nie działa wspomaganie, będzie chodzić wolniej niż na GF2MX.
Na Voodoo 3D (PCI) również chodzi ze wspomaganiem zarówno 2D jak i 3D.

Na płycie nForce2 działa sieciówka i dźwiękówka, ale nie USB.
[#9] Re: Paleta po oczach :)

@AlaN, post #5

A jak wyglada instalka takiego amithlona na jakim to systemie dziala
??
[#10] Re: Paleta po oczach :)

@Rafcio85r, post #1

Chodzi na pewno na (w pełni):
GeForce 2, 3 i 4 Ti
Karta sieciowa Relatek 100Mbit (najpopularniejsza chyba)
Większośc kart sieciowych wbudowanych na płytę gł.
Dźwięk pod SB128 i AC97 w większości modeli chodzi bdb.
USB (w tym pendrive i wszystko co potrafi Poseidon obsługiwać), w tym USB 2.0 tylko na niektórych płytach (z tego co wiem na nForce nie).
Co do instalacji proponuję zapoznać się z moją stroną: http://mario.ppa.pl
Życzę udanej przygody z Amithlonem! :)
[#11] Re: Paleta po oczach :)

@Mario, post #10

Oczywiście pisząc linijkę:
"GeForce 2, 3 i 4 Ti"
miałem na myśli:
"GeForce 2 Ti, 3 Ti i 4 Ti" (nie MX!)
[#12] Re: Paleta po oczach :)

@Mario, post #11

Co do 4Ti, to bywa różnie. Kiedy chciałem ją kupić, na sieci znajdywałem wypowiedzi ludzi, że im nie działa :(
[#13] Re: Paleta po oczach :)

@mr.Dark, post #12

Moze nie dziala, kiedy producentem jest jakas trzeciorzedna firma... ;)
[#14] Re: Paleta po oczach :)

@Mario, post #13

Reasumując: Nie ma potwierdzenia, że GF4Ti działa ;)

Poza tym fajny opis instalacji Amithlona :D
Tylko wcale nie trzeba zakładać dodatkowej partycji do uruchomienia Amithlona, jeśli XP zainstalowany jest na FAT32.
[#15] Re: Paleta po oczach :)

@mr.Dark, post #14

Nie trzeba, ale to "najzdrowsza", najmniej skomplikowana i najmniej kłopoto-dajna metoda. ;)
[#16] Re: Paleta po oczach :)

@Mario, post #10

Dodam do tego Rive TNT2 (maksymalnie u mnie jest 1280x1024x32 bit x 60 hz w screenmode od amithlona)

[#17] Re: Paleta po oczach :)

@Malin, post #16

Z akceleracją 2D?
[#18] Re: Paleta po oczach :)

@Mario, post #17

Tego nie wiem, karta działa w podanych przezemnie parametrach pod Amithlonem, czy Amithlon ma do niej sterowniki 3D to pojęcia nie mam

[#19] Re: Paleta po oczach :)

@Malin, post #18

Pytałem o 2D. :P
Jeżeli w oknie KingCONa komenda dir wyswietlajaca katalog zawierajacy setki plików nie spowalnia sie przy przewijaniu, tylko leci płynnie, to na 90% jest akceleracja 2D. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem