[#1] Internet pod WinUAE
Zainstalowałem os3.9 pod winuae. Mam pytanie jak za pomocą Genesis ustawić połączenie internetowe (mam neostradę na PC).
[#2] Re: Internet pod WinUAE

@Ziolo, post #1

a w ustawieniach dałeś emulację bsdsocket.library? po zaznaczeniu tej opcji można bezpośrednio korzystać z internetu pod winuae, np. odpalając IBrowse.

[#3] Re: Internet pod WinUAE

@Ziolo, post #1

Na WinUAE nie uzywa sie Genesis, ani zadnego Miami. Zaznacz tylko w prefsach bsdsocket.library. A jak cos nie zadziala, to wylacz firewala w windows.
[#4] Re: Internet pod WinUAE

@Andrzej Drozd, post #3

Wielkie dzięki! Nawet nie myślałem że to takie proste :)

[#5] Re: Internet pod WinUAE

@Ziolo, post #4

Ten temat sie już przezwijał na forum miliard razy. Wystarczy poszukać.

[#6] Re: Internet pod WinUAE

@djhacker, post #5

A ja mam troche inny problem.
Otoz pisze wlasnie z pod UAE - z przegladarki
AWeb i mam taki klopot ze za nic nie moge
uzyskac poliskich fontow. Mam zainstalowane w
systemie, ustawilem w opcjach na XENPL (w
opcjach AWeba) a ten nadal wyswietla mi
krzaczki zamiast pl fontow , ktore pod
systemem dzialaja. Help :)

[#7] Re: Internet pod WinUAE

@Malin, post #6

Ten problem rowniez byl wiele razy opisywany.
Czcionki masz w AmigaPL a strony WWW sa najczesciej w ISO.
Musisz sobie zalatwic fonty z ISO zeby widziec polskie "krzaczki", ale zeby jeszcze pisac z musisz miec zainstalowany polski keymap ISO
[#8] Re: Internet pod WinUAE

@Norbert, post #7

Czcionki ISO-PL dla przeglądarek
Mapa klawiatury ISO-PL
U mnie A-Web z tymi fontami i mapą kawiatury śmiga aż miło.Zero kraczków.

[#9] Re: Internet pod WinUAE

@Ziolo, post #1

A ja mam takie pytanie odnośnie winuae i internetu. Jeśli mam neostradę to czy mogę się połączyć z netem przez jakiś amigowy program, czy też muszę połączyć się z netem pod windowsem przez aplikacje neostrady (ewntualnie jakiś inny dialer). Wiadomo jak jest stałe łącze to komputer jest cały czas w sieci więc wystarczy pod winuae uruchomić Aweb i można surffować do woli. A jak jest modem to trzeba najpierw ustanowić połączenie. Ciekaw jestem jak to zrobić pod winuae i jak z tym radzą sobie posiadacze amithlona. Wiadomo że neostrada wymaga podania odpowiedniego hasła i nazwy użytkownika.

[#10] Re: Internet pod WinUAE

@ZigZag85, post #9

jak wyzej łaczysz sie na pc w ustawieniach uae klikasz bsdsocket i chula bez hasel i innych takich tam
[#11] Re: Internet pod WinUAE

@Fazior, post #10

No właśnie i oto mi chodzi. Nie mam zamiaru opuszczać wb. A jeśli nie chce się łączyć przez win tylko przez wb z netem to co? Da się tak zrobić? I jeśli tak to jak to zrobić :)

[#12] Re: Internet pod WinUAE

@ZigZag85, post #11

Winuae nie ma bezpośrednio dostępu do modemu (zwykłego i neostrady) i ten numer nie przejdzie, musisz połączyć się po stronie PC. Na Amithlonie łączyłem się zwykłym modemem dostępowym (0202122 czy jakoś tak to było), amithlon_serial.device dawał bezpośredni dostęp do sprzętu.

[#13] Re: Internet pod WinUAE

@Sylwester, post #12

Cóż, szkoda. Może kiedyś ktoś coś wymyśli :) żeby coś takiego dało się zrobić.

[#14] Re: Internet pod WinUAE

@ZigZag85, post #13

Wątpliwe...

[#15] Re: Internet pod WinUAE

@MinisterQ, post #14

Nigdy nie mów nigdy ;), winuae ma bezpośredni dostęp do amigowego dysku i traktuje go jak swego (również operacje na rdb). Z kolei amithlon traktuje w ten sposób modem chociaż po drodze jest kernel linuxa który przekierowuje sygnał do /dev/serial czy /dev/com czy jeszcze coś innego. Ważne że dla użytkownika odbywa się to w sposób przeźroczysty.
[#16] Re: Internet pod WinUAE

@Sylwester, post #15

W tym przypadku zaważy zapewne brak takiej potrzeby.

[#17] Re: Internet pod WinUAE

@MinisterQ, post #16

Potrzeba matką wynalazków, może kiedyś ktoś to zrobi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem