[#1] Jaka rozdzielczość do winuae?
Mam takie pytanie: Jaka jest rozdzielczość do winuae w której pixle są 1x1 i widać dokładnie to co powinno być widać bez zbędnych obszarów? Wiem że nie jest to żadna z domyślnych rozdzielczości, bo te albo są zamałe i "ucinają" obraz, albo są za duże i widać wolne obszary, zwykle jako bug graficzny po prawej stronie ekranu. Szukam dokładnej wartości.

[#2] Re: Jaka rozdzielczość do winuae?

@ZigZag85, post #1

Działam z WinUAE 0.8.25 w rozdzielczości 640x480 i tylko w niektórych demach mam ucięty/przesunięty lekko obraz przez ich pracę w mniej standardowych rozdzielczościach. W grach to b. rzadko spotykane.
[#3] Re: Jaka rozdzielczość do winuae?

@ZigZag85, post #1

1. W Fullscreen ustaw 800x600, natomiast w Winowed 720x568. Wtedy programy/gry AGA odpalą sie na 800x600. Ekran AGAty bedzie troche mniejszy i wyposrodkowany (z czarna ramka).

2. W Fullscreen ustaw 640x480, natomiast w Windowed 640x512 oraz w Setings - Corect aspect ratio, dzieki czemu tryb 640x512 bedzie jakby przekonwertowany do 640x480, bez obcinania dolnej czesci.

W obu przypadkach ustaw centrowanie Vertical i Horizontal. Sprawdz ktory tryb bardziej ci odpowiada.

DODALEM:

Szukam dokładnej wartości.

No to wlasnie dokladne to 720x568 (z pelnym overscanem) i 640x512 (standardowe). Jednak nalezaloby stworzyc takie tryby dla Windowsa. Ale jak to zrobic i czy w ogole mozna, to nie mam pojecia.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.05 01:07
[#4] Re: Jaka rozdzielczość do winuae?

@Andrzej Drozd, post #3

Dzięki, chodziło mi o rozdzielczość do trybu windowed, pixle duble, center horizontal i vertical, czyli gry w okienku. Myślałem też o nagrywaniu obrazu, ale to tylko w pikslach orginalnych czyli "pixle normal".

[#5] Re: Jaka rozdzielczość do winuae?

@ZigZag85, post #1

Szukać dokładnej rozdzielczości na PC nie ma sensu, bo karty graf. pc mają dosyć ograniczoną liczbę dostępnych trybów, podczas gdy kości amigi (OCS, ECS i AGA) mogą w pewnych granicach przyjmować dowolne (oczywiście całkowite) wartości. Jest to ustawiane programowo, system korzysta z ustawień Overscan. Chyba że korzystasz z emulowanego Picasso.
Dużo prościej wykorzystać opcję Filter w WinUAE, ustawiasz Enable i możesz sobie suwakami ustawić dokładnie położenie i rozmiar obrazu wirtualnej amigi. Jeśli z osiągami coś nie tak, wypróbuj ustawienia OpenGL - wtedy skalowanie robi sprzętowo karta graf. U mnie na AthlonieXP 1.8 i GF2MX wyświetla płynny i wypełniający całość wyświetlanego obszaru ekran.
[#6] Re: Jaka rozdzielczość do winuae?

@wali7, post #5

dzięki to bardzo fajny pomysł

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem