[#1] Płyty CDTV na WinUAE
Witam. Mam takie pytanie. Czy mogę w jakiś sposób odpalić oryginalne płyty od Amigi CDTV na PC pod winuae. Chodzi mi o to żeby się uruchomiły z CDROMu PC jak na normalnej ACDTV / A570. Jeśli się da to jak to zrobić?
Pozdrawiam

Azzorek

[#2] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #1

Będziesz potrzebował kickstartu od cdtv. Z tego co wiem to są dwa pliki podstawowy i rozszerzenie. Mam nadzieję że masz winuae pod windowsem z serji NT, czyli XP i nowsze od 98se (bez win98se). Trzeba zaznaczyć sterownik od cd-romu i odznaczyć/wyłączyć wszystkie stacje dyskietek.

[#3] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@ZigZag85, post #2

A gdzie jest zaznaczenie sterownika CDROMu? Mam kicka pod CDTV i rozszerzony też. Jak odpalam konfigurację to pojawia się ekran powitalny (z płytą), jednak zaraz przechodzi sam do menu i robi się czerwony. Gdy wchodzę i wychodze do opcji CDTV (prawy przycisk myszki) to ekran jest już normalny. Gdy wkłądam teraz płytę do napędu DVD PC to nic się nie dzieje - nie czyta jej Winuae. SPrawdzam płytę "Fractal Universe" ACDTV. Mam Windę XP Pro.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 12.01.06 23:11
[#4] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #3

W winuae w wersjach 8.x masz zakładkę "misc" tam było coś takiego jak pole z nalisem "enable scii.driver" to chyba było odpowiedzialne za to aby winuae mogło kożystać z cd ("Bsdsocet" służyło naprzykład do udostępniania netu). Wydaje mi się że właśnie tam znajdziesz rozwiązanie. W wersjach 1.x też pewnie jest ta zakładka. Sam nie miałem CDTV, a mam win98 więc ta opcja u mnie nie działa.

[#5] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@ZigZag85, post #4

Korzystam z WinUAE 1.0. W opcjach "Misc" doszukałem się dwóch pozycji "UAEscsi.device" i "Use ASPI SCSI layer". Włączanie obu opcji, lub każdej z osobna nic nie daje :/. Może mam zły kickstart? Kurdę a myślałem że się da odpalić oryginalne płyty od ACDTV na emulatorze WinUAE :(....

[#6] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #5

Dziwne ale to powinno działać , masz wszystkie (dwa) pliki z kickstartem od cdtv? Z tego co wiem podkładanie zwykłego kickstartu od A500 nie pomoże. Cdtv miała wbudowany tam sterownik do cd.

[#7] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@ZigZag85, post #6

Chodzi o ten 1.3 (34.1001) ? No właśnie tego nie mam. Podstawiam inny który pasuje (wg opisu) do A1000/A500/A2000/ACDTV. No i niby pojawia mi się ekran powitalny , ale płyta nie jest zaczytywana przez WinUAE :/. Ten 34.1001 jest właśnie w trakcie "załatwiania" z netu. Zobaczymy czy on pomoże gdy już będzie na moim HD :).

Pozdrawiam

P.S.

Chyba że ty byś mi podesłał jak by ci to nie sprawiało kłopotu. Jeśli tak to mój email to azzorek@wp.pl. Z góry dziekuję (ale to nie przymus) i nie pogniewam się jak mi nie wyślesz ;).

[#8] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@ZigZag85, post #2

"XP i nowszy od 98se" to również ME. A ME nie należy do rodziny NT.
[#9] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #1

Cytat z zakładki "Quickstart" w najnowszym WinUAE: "Model: CDTV (CD-ROM emulation not yet working". Wygląda na to, że chłopaki pracują jeszcze nad sidikiem. Przyjdzie nam poczekać...

[#10] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@JaCoP, post #9

Ehhh, zatem czekam na odpalenie pod odpowiednim WinUAE moich ośmiu starych płytek od A CDTV - jedyna pozostałość po niej :/.

Pozdrawiam

[#11] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #10

Ciekaw jestem co masz na tych płytach, pewnie jakieś składanki z masą starych gier, albo encyklopedie

[#12] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@ZigZag85, post #11

Mam dokładnie to:

1. 17BIT Collection for Amiga CDTV (2cd)
2. Prey an ALien Encounter
3. 17 BIT Phase Four
4. CDPD IV
5. Fractal Universe

Ostatnia modyfikacja: 14.01.06 15:23
[#13] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #12

:) to bardzo ciekawe, czytałem kiedyś recęzje płyty z fraktalami "Fractal Universe", o grze "prey an ..." też słyszałem, ale nie grałem, 17bit to pierwsza nazwa team17, więc pewnie bedzie tam sporo różnych małych gierek.

[#14] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@ZigZag85, post #13

17BIT Collection for Amiga CDTV (2cd) - to zbiór chyba ponad 2000 obrazów dyskietek DMS (jak nie więcej - około 1000MB danych!) różnych dem, gier PD i shareware, obrazków, programów, sampli do ST/PT, modułów, itd, itd. Świetna płyta! Gdy miałem ACDTV to ściągałem z niej najróżniejsze rzeczy (program nagrywał wybraną pozycję na dyskietkę). Dziś chciałbym odświeżyć sobie pamięć, szczególnie, że niektóre rzeczy wymagały min. 2MB RAM, a ja miałem standardową ACDTV bez rozszerzeń :/. Brakuje mi mojej ACDTV, ale nie kupiłem jej z jednego powodu - w ogóle nie byłbym w stanie jej rozbudować (nic do niej nigdzie nie ma). Nie chodzi mi o takie pierdoły jak interface do joysticków czy przełącznik kickstartów, ale o HD, RAM(to akurat jest w Elboksie) czy karty turbo (nieosiągalne nigdzie). Dlatego kupiłem A500+ i rozbudowałem, co można zobaczyć w moim opisie.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.06 14:33
[#15] Re: Płyty CDTV na WinUAE

@Azzorek, post #10

A próbowałeś zaemulować CD32 jeśli masz kickstart cd32 kick 3.1 i extended cd32 kick. Jak pamiętam CD32 emuluje CDTV i da się odpalić niektóre płytki, a już na pewno 17bit collection i CDPD IV bo sam mam, tyle że odpalałem na 1200 z emulatorem CD32

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem