[#1] Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy
Witam. Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy wyłączenie emulowanego wb poprzez poprostu wyłączenie winuae jest w pełni bezpieczne dla amigowego systemu. Wcześniej jak nie miałem tylu upiękrzaczy poprostu dawało się wyłączyć główny blat i bezpiecznie wyłączyć emulator, ale teraz pokazuje się komunikat że ileś tam rzeczy (Task) jeszcze pracuje w tle. Jak nimi zażądzać? Czy da się inaczej wyłączyć wb?

[#2] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #1

chodzi o to ze z wbstartup (i chyba podczas pozniejszego wlaczania progsow spod wb) zostalo iles tam rzeczy uruchomionych i (w teori) nie jest bezpieczne wylacznie wb ;)
Taki juz urok wb ;)

[#3] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #1

Wcale nie trzeba wyłaczać WB, aby wyłączyć WinUAE (lub prawdziwą Amigę), mogą być pootwierane okienka itp, ważne jest to aby w momencie wyłączania niebyły wykonywane operacje dyskowe (szczególnie zapis). To nie Windows, który bezprzerwy sobie coś zapisuje, Amigę można wyłączyć...
...guzikiem.

[#4] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@Korni, post #3

... i właśnie tak zawsze robiłem, kierowałem się tą jakże prostą zasadą. Niedawno czytałem conieco o zażądzaniu procesami pod systemami unixowymi (linuxy). Zastanawiam się czy są jakieś proste programy które by pozwalały na zamykanie tasków które się zawiesiły, nie chcą się wyłączyć albo poprostu pokazać pełną listę procesów działających w tle, tych wszystkich upiekrzających "haków".

[#5] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #4

Wracając do tematu tasków. Jakie są polecenia dla amigados'u związane z taskami, priorytetami i ich zamykaniem? (Muszą być jakieś, chyba)

[#6] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #5

Używam http://main.aminet.net/util/moni/PriMan20.lha zmienia priorytety i zamyka zwieszone programy włącznie z oknem, nie zwalnia pamięci zawieszonych programów a co za tym idzie reset trzeba zrobić bo w najbardziej nieoczekiwanym momencie może paść cały system.
[#7] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #5

Scheduler, ale nie ten najnowszy, tylko z opisu PPA. Dziala na dosie.
[#8] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #5

status, break, changetaskpri
[#9] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@Norbert, post #8

Jak używać tych 3 poleceń? Mają może jakąś swoją składnię?

[#10] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #9

http://de4.aminet.net/docs/help/adosbegin.lha

lub potestowac. spis skladni masz po wpisaniu ? jako argument
[#11] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@Norbert, post #10

Serdecznie dziękuję, niby dużo już umiem pod wb, ale ciągle się czegoś uczę o czym wcześniej nie myślałem że może być potrzebne.

[#12] Re: Jak wyłączyć wb pod winuae? taski i te sprawy

@ZigZag85, post #11

A tak BTW polecam jeszcze pakiet Executive do dynamicznej zmiany priorytetów, na klasyku odpowiednio skonfigurowany umożliwia nagrywanie płyt na nagrywarce bez ochrony zapisu i jednoczesne granie w BattleDuel. :P Przydatny również gdy któryś proces wisi i zajmuje procka w 100% obniżając mu odpowiednio priorytet.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem